Αρχικά η κα Βαρελά εξήγησε: «Όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο ισχύουν οι διεθνείς Συμβάσεις. Ισχύει δηλαδή, το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προβλέπει την προστασία της ιδιωτικότητας της προσωπικής ζωής και της οικογενειακής ζωής. Ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει ότι είναι απαραβίαστο το ατομικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις τηλεπικοινωνίες».
Όμως η δικηγόρος τόνισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις. Το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει εξαίρεση για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για διακρίβωση κάποιας εγκληματικής ενέργειας πάρα πολύ σοβαρή. Υπάρχει και το ανεύθυνο των βουλευτών που θεσμοθετεί το Σύνταγμά μας, που αναφέρει ότι δεν έχουν την υποχρέωση οι βουλευτές να δίνουν κάποια μαρτυρία σε σχέση με αυτά που περιέρχονται στην γνώση τους».
Ο Νίκος Βασιλάκος, ειδικός κυβερνοασφάλειας, σχολίασε για τα παράνομα και κακόβουλα λογισμικά: «Το Predator πωλείται σαν επεξεργασία δεδομένων και απομακρυσμένης εξαγωγής πληροφορίων. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνεις 8 εκατ. ευρώ ως κράτος, ως εταιρεία ως οποιοδήποτε για να το αγοράσεις».
Η κα Βαρελά πρόσθεσε: «Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά, εφόσον έχει κάποια υποψία, μπορεί να στραφεί στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι θωρακίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των νόμιμων επισυνδέσεων, με την προσθήκη και δεύτερου εισαγγελέα, για να κρίνει τον εισαγγελέα της ΕΥΠ που δίνει την εντολή της παρακολούθησης».
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Ειδήσεις σήμερα
ΗΠΑ: 18 βουλευτές «μπλοκάρουν» τις ορέξεις του Ερντογάν για τα F-16 – Τα δύο επικρατέστερα σενάρια
Καιρός: Βελτιώνεται αισθητά από σήμερα – Πού θα πέσουν οι βροχές [βίντεο]