Στη Γουολ Στριτ όλοι οι δείκτες καταγράφουν σημαντική πτώση με την έναρξη της συνεδρίασης: ο Standard & Poor’s 500 υποχωρούσε κατά 3,28% γύρω στις 16.40 (ώρα Ελλάδας), ο Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 4,59% και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατά 3,59%.
Στην Ευρώπη επίσης, η τάση είναι πτωτική: το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης καταγράφει πτώση 2,12%, του Μιλάνου 2,73%, του Λονδίνου 1,30%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC-40 υποχωρεί κατά 2,92%, αφού νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 3%.
Στη Wall Street, ο τεχνολογικός τομέας βρίσκεται στο κόκκινο, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί κατά 9,10%, λόγω των δασμών στην Κίνα, που συνδυαστικά φτάνουν το 54%, αφού στη χώρα αυτή κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέρος των iPhone της εταιρείας. Η μετοχή της Nvidia πέφτει επίσης κατά 5,45%, της Dell κατά 16,96%, της Broadcom κατά 6,03%, της Microsoft κατά 3%.
Ο τομέας της ένδυσης παρουσιάζει εξάλλου σημαντική κάμψη, με τη μετοχή ορισμένων εταιρειών, να καταγράφει πτώση άνω του 10%: η Gap υποχωρεί κατά 16%, η Ralph Lauren κατά 12,10%, η Lululemon κατά 12,20%, η Nike κατά 11,08%. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτών των εταιρειών κατασκευάζονται στην Κίνα ή το Βιετνάμ, όπου επιβλήθηκαν δασμοί 34% και 46% αντιστοίχως.
Το δολάριο υποχωρούσε επίσης έναντι του ευρώ κατά 2,36%, στο 1,1089 δολάριο ανά ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου πέφτει γύρω στο 7% στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αφού οι επενδυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο μέλλον πιο αδύναμη, κάτι που συνεπάγεται ότι και η ζήτηση θα είναι μικρότερη. Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, που έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα, στα 3.067 δολάρια ανά ουγγιά.
Δασμοί Τραμπ: Το πετρέλαιο βυθίζεται 7%
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη λόγω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 7% στα 66,52 δολάρια το βαρέλι, αφήνοντας το αργό σε τροχιά τη χειρότερη μέρα του από τον Ιούλιο του 2022. Το αργό Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, υποχώρησε 6%.
Ο ΟΠΕΚ + εξέπληξε τους επενδυτές την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και έξι άλλα μέλη συμφώνησαν να επιταχύνουν απότομα τις προηγούμενες προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής από τον Μάιο. Η απροσδόκητη κίνηση του ΟΠΕΚ+ ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες της μαζικής κλιμάκωσης των δασμών του Τραμπ.