«Η ομάδα αυτή έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Εμείς ψηφίσαμε το 3ο Μνημόνιο και κρατήσαμε τη χώρα στην ευρωζώνη. Η Ν.Δ. δεν είναι απλά ενωμένη και συμπαγής, αλλά θα κάνει ό,τι απαιτείται. Σας απευθύνω πρόσκληση-πρόκληση.
Αν πιστεύετε πως δεν έχω την εμπιστοσύνη της Βουλής, καταθέστε πρόταση δυσπιστίας. Είστε ένας θρασύδειλος πολιτικός, ο οποίος ρητορεύει για τις εντυπώσεις. Θα σας περιμένω και θα βρείτε 157 βουλευτές μπετόν αρμέ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της Ν.Δ.
«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας. Ζητάτε να μπει η χώρα σε δίμηνη-τρίμηνη περιπέτεια. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Για σκεφτείτε τι θα γινόταν σήμερα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ζητάτε εκλογές για να κάνετε το χατίρι όσων θέλουν την αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. Θα το περάσουμε μαζί. Δεν θα φυγομαχήσω. Και ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει ποιον επιθυμεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πάντα υπήρχαν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις: «Πάντα ήταν έτσι. Γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης πορείας που σταθερά έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς να απευθύνω σταράτα λόγια: Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα λιμάνια από τα οποία κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα εγχώρια ΜΜΕ», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Ελληνες δεν κάνουν πίσω. Στη Δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για την τύχη του και αυτή την τύχη δεν την εκχωρεί σε κανένα».
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός είπε με ευθύτητα: «Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις. Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τη συγκρότηση Εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα, κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες. Προσοχή, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους. Θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βαλτώσει το έργο τους. Γιατί ήταν η ΕΥΠ που μας ενημέρωσε για την απόπειρα μαζικής εισβολής στον Εβρο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οπως επεσήμανε, και ο ίδιος πληροφορήθηκε ότι υπήρξε θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός, όπως και η σύζυγος και η κόρη του: «Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προϋπόθεση για παραγωγική συζήτηση είναι να θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του βάσεις».
«Στο εσωτερικό κυκλοφορούν εύκολα σενάρια κατασκοπείας, αλλά και στο εξωτερικό πολλοί θα ήθελαν μια Ελλάδα αδύναμη. Πρέπει να εκλείψει κάθε σύνδεση μεταξύ παράνομων λογισμικών και νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ. Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες. Επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της ΑΔΑΕ. Ζητώ το πόρισμα να τεθεί σε γνώση των αρχηγών κομμάτων», συνέχισε, εξηγώντας ότι «νόμιμες επισυνδέσεις είναι σε ευρύ φάσμα. Ολες λειτουργούν με βάση ειδικό πρωτόκολλο που προϋπήρχε και με αφορμή πρόσφατα γεγονότα ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσουμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε τη 2η υπογραφή εισαγγελέα για νόμιμες επισυνδέσεις».
Οχι φέιγ βολάν
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά με έγκριση εισαγγελέως με τη διάταξη που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά σε αυτό το σοβαρό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο έθεσε και πάλι το ερώτημα γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγε να ενημερωθεί.
«Η υπόθεση ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το έργο του και όχι να το υπονομεύουμε. Οσο για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης, αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί, τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη διαφάνειας. Στο όνομα της διαφάνειας δεν θα κάνουμε φέιγ βολάν τα δελτία της ΕΥΠ. Οπως κάνατε στην Επιτροπή Θεσμών, που βουλευτές σας μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο και μετά θέλετε να εμφανιστείτε ως προστάτες των θεσμών που εσείς υπονομεύετε», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε τη μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζουν με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επί της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται, να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή», ανέφερε.
Πυρά κατά Τσίπρα
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάει πολύ, κ. Τσίπρα, να με αποκαλείτε εσείς ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εγώ αμέσως μόλις το πληροφορήθηκα τόλμησα να διαχωρίσω τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών και εσείς μου κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο! Πάει πολύ, κ. Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης! Εσείς, που σας έχουν καταγγείλει όχι ένας, αλλά πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας ακόμα που είναι παρών. Θα ακούσω τον κ. Βαρουφάκη με μεγάλη προσοχή και θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019. Είπατε;», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Ακουσα, κ. Τσίπρα, να αναφέρεστε στην περίοδο Ρουμπάτη στην ΕΥΠ ως χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά έχω γνώση ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος ήταν ακόμα και εναντίον μας».
«Εσείς, κ. Τσίπρα, που διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας, δεν ήταν επί εποχής σας που υπεκλάπησαν e-mails του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και δημοσιεύτηκαν στην “Αυγή” μία ημέρα πριν το ΣτΕ βγάλει την απόφαση για το νόμο των τηλεοπτικών αδειών; Ποιος λοιπόν μιλάει για ποιον!», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ.
«Προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται όσοι καραδοκούν εκτός συνόρων»
Βολές με σαφή κατεύθυνση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν πολιτικά μία αστοχία για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης.
«Είναι κρίμα μέσα από τη μεγαλοποίηση του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται όσοι καραδοκούν εκτός συνόρων ποντάροντας στην αστάθεια. Δίνετε τόσο εύκολα επιχειρήματα σε όσους θέλουν την αποδυνάμωση των μυστικών μας υπηρεσιών».
«Και ένα σχόλιο για το ΠΑΣΟΚ: Οπως γνωρίζετε, κ. Κατρίνη, αμέσως μετά την εκλογή μου, δύο φορές κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Να γνωριστούμε. Αρνήθηκε. Τότε αρνήθηκε. Οπως αρνείται και τώρα. Εχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού της χώρας ακόμα και αν η Ν.Δ. επικρατήσει στις εκλογές. Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα σήμερα να είναι εδώ να ασκήσει κριτική και να ακούσει τις προτάσεις μας. Να μας πείτε αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε τις μυστικές υπηρεσίες στην ευθύνη του, όπως έκανα και εγώ, γιατί προέβλεψα τις εθνικές απειλές. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι’ αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ διερωτώνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει τελικά Τσίπρας».
«Αγιο είχαμε…»
Με αναφορά στην ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οσο περισσότερο ακούω τον κ. Βαρουφάκη να μιλά για πρώτο εξάμηνο του 2015 τόσο περισσότερο συμμερίζομαι αυτό που λέει η μεγάλη πλειοψηφία: “Αγιο είχαμε και γλιτώσαμε από τη μεγάλη καταστροφή”. Απόλυτος αχταρμάς παρακολουθήσεων και υπόγειων συνεννοήσεων. Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία».
«Μερικές φορές θεωρούμε ότι επειδή είμαστε σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις που είναι βαθύτατα προσβλητικές και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή θα ήταν μηνύσιμες», συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να σας συγχαρώ, κ. Τσίπρα, για την ταχύτητα και την ευαισθησία που επιδείξατε να κάνετε μια ακόμα εντυπωσιακή κοινοβουλευτική κωλοτούμπα και πήρατε πίσω όσα προσάψατε στον κ. Γεραπετρίτη. Αναρωτιέμαι, όμως, με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση η οποία είναι μυστική και διαπράττετε διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας και χρησιμοποιείτε φράσεις από απόρρητη επιτροπή, διαστρεβλώνοντας παράλληλα όσα ειπώθηκαν. Δεν φτάνει που μεταδίδατε ζωντανά το περιεχόμενο άλλης απόρρητης συνεδρίασης!».
«Μπορούμε να κάνουμε τελικά σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους και συνθήκες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια; Πώς αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός όταν έρχεστε και παραβιάζετε ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά απόρρητης επιτροπής;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ως φωνή του Νίκου Ανδρουλάκη… εμφανίσθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή. Κήρυξε «θεσμικό ανένδοτο» και ζήτησε εκλογές. Διέγνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά όταν τον προκάλεσε ο πρωθυπουργός, φοβήθηκε να καταθέσει πρόταση μομφής λέγοντας πως αυτήν πολύ «σύντομα θα την κάνει ο ελληνικός λαός». Αρνήθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρακολουθούσε πολιτικούς, δεν αρνήθηκε, όμως, ότι μπορεί να καταγράφηκαν και Ελληνες πολιτικοί, αλλά γιατί μιλούσαν με ξένους στόχους της Εθνικής Υπηρεσίας! Τάχθηκε υπέρ της διαλεύκανσης της υπόθεσης Ανδρουλάκη-Κουκάκη από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όχι όμως και των καταγγελιών που αφορούσαν τη δική του περίοδο διακυβέρνησης, λέγοντας πως για αυτές «εάν έχετε κάποια σοβαρή καταγγελία, να την πάτε στον εισαγγελέα»! ή κάντε «άλλη ή όσες άλλες θέλετε Εξεταστικές. Αυτή θα είναι μόνο για τον Ανδρουλάκη- Κουκάκη και θα γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα».
Ανελέητο «φλερτ» Τσίπρα σε Ανδρουλάκη αδημονώντας για εξουσία
Ο κ. Τσίπρας, χθες, στις δύο τοποθετήσεις του στην Ολομέλεια, επανάφερε πολλές φορές το ερώτημα «πείτε μας, ποιος ήταν ο λόγος που παρακολουθούσατε τον πρόεδρο του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος;», συνοδεύοντάς το ενίοτε με βαριές πολιτικές σκιές και κατηγορίες «για εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας», «υπονόμευσης του πολιτεύματος». «εκτροπής» και «εγκαθίδρυσης σκοτεινών μηχανισμών».
Προσωποποίησε την εντολή παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι «εσείς δώσατε την εντολή, γιατί θέλατε να ελέγξετε όσα γίνονταν μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει συνεργασία σε ενδεχόμενη μη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές», προσθέτοντας πως «όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν και ο ιθύνων νους». Η ευθύνη σας, είπε, «είναι αμετάθετη και δεν ήταν μια κακιά στιγμή οι παρακολουθήσεις. Ηταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη μέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε».
Του απέδωσε «θράσος και δειλία, γιατί δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, λέγοντάς μας πως “δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου”, αυτά ούτε παιδιά Δημοτικού δεν τα κάνουν». Εμφανίσθηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος για το τι μπορεί να σημαίνει το «να παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής και πώς μπορεί κανείς να κοιμάται ήσυχος». Παράλληλα όμως, αν και προκλήθηκε, δεν είπε κουβέντα σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τις συνακροάσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του και του παιδιού του, όταν ήταν βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ., ή για το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του ασφαλούς, ξέροντας πως ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε, δεν θα ανέφερε δημόσια τους λόγους που έγινε η νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, θέλησε να «κάψει» τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη είχε ζητηθεί από τρίτες χώρες (Κίνα, Αρμενία, Ουκρανία) λέγοντας «μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα και τη χώρα διεθνώς ρεζίλι».
Χαρακτήρισε τις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ως «την κορυφή του παγόβουνου». Την ΕΥΠ ως «όνυχας που δείχνει τον λέοντα» για το «καθεστώς νεποτισμού, παρακμής και σήψης που χτίζει επί 3,5 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης και όμοιό του δεν έχει δει η μεταπολιτευτική Ελλάδα». Προσπάθησε, μάλιστα, να «σπείρει» υπόνοιες ότι παρακολουθούνται όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης, κάνοντας επίκληση στη «δημοκρατική ευθύνη και αξιοπρέπεια» των γαλάζιων βουλευτών, λέγοντάς τους πως «εσείς με τη στάση σας θα αποφασίσετε εάν αυτό είναι σκάνδαλο του Μητσοτάκη ή σκάνδαλο του επιτελικού παρακράτους και συνολικά της παράταξής σας»! «Πιαστήκατε με τον κοριό στο αφτί», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Δεν είμαστε όλοι. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτή την αίθουσα το κράτος ως λάφυρο και τους πολίτες ως παθητικούς δέκτες αδικίας και προπαγάνδας, εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την ΕΥΠ, αλλά δεν θα κάνω και τον ανήξερο… Εσείς είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Αυτό έχει καταγραφεί, έχει τελειώσει».
Εποπτεία
Ο κ. Τσίπρας, εάν και διαφώνησε έντονα στη δυνατότητα εποπτείας από την ΕΥΠ όσων έχουν πολιτική ιδιότητα, στη δευτερολογία του συμφώνησε πως αυτή μπορεί να γίνεται εάν υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας, «αλλά θα πρέπει να ορίσουμε νομοθετικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας». Πρότεινε «η έγκριση των επισυνδέσεων να μη γίνεται από εισαγγελείς ενταγμένους στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους λειτουργούς με απόλυτη τεκμηρίωση. Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία ουσιαστικής συμμετοχής της Επιτροπής Θεσμών και της ΑΔΑΕ. Να ενισχυθεί επίσης η ΑΔΑΕ με επιστήμονες και τεχνικά μέσα. Η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενισχυθεί χωρίς να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητο σχετικά με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της».
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Να πείτε το λόγο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη»
«Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει το παιχνίδι κανενός. Δεν τρομοκρατείται, δεν πιέζεται, δεν ποδηγετείται», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης, με σαφή επιδίωξη να μην αφομοιωθεί στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα» της χώρας , ενώ παράλληλα επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά «αντιθεσμικές πρακτικές βιώσαμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που έδωσαν δείγματα ακραίου καθεστωτισμού, με προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων».
Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη πως «έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν διαθέτει αξιοπιστία και πλέον συνιστά πολιτικό πρόβλημα, όχι μόνο για σήμερα αλλά και στο μέλλον». Με αναφορές στην περίοδο 1990-1993, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε πάντα το στόχο παρακολουθήσεων της Δεξιάς. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «ξεκάθαρα το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσατε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ», λέγοντας πως «προφανώς και δεν θα το κάνετε γιατί δεν υπάρχει κανένας τέτοιος λόγος, απλά καταφεύγετε σε επιχειρήματα τέτοιου επιπέδου για να έρθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να του κάνετε κατ΄ ιδίαν ενημέρωση». Διεμήνυσε, όμως, πως ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα έρθει σε μια ενημέρωση «στα κρυφά και στο αυτί». Και πως το κόμμα του θα ζητήσει να έρθει από την ΕΥΠ ο φάκελος της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει θέσει στο απυρόβλητο την εταιρία που εμπορεύεται το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, καθώς αυτοί έχουν προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές σχέσεις με κεντρικά στελέχη του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου». Το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα εγγυηθεί την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: «Να εξεταστούν όλες οι υποκλοπές από το 2016 μέχρι σήμερα»
Ενάντια «στο σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. που θωρακίζει πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του» ήρθε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χθες από το βήμα της Ολομέλειας. Αυτό το πλαίσιο, που «περιλαμβάνει νόμους, κατευθύνσεις και οδηγίες της Ε.Ε., με βάση το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα της “δημόσιας ασφάλειας”, του “δημοσίου συμφέροντος” και της “πάταξης της τρομοκρατίας”, θα πρέπει να καταργηθεί», είπε ο κ. Κουτσούμπας. Ζήτησε η Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί να εξετάσει όλες τις συγκριμένες καταγγελίες που έχουν γίνει, και όχι μόνο του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και τις υποκλοπές στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ από το 2016 έως σήμερα, που παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες του ΚΚΕ δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ανέφερε πως «εάν νομίζετε ότι θα καταφέρετε να ξεφύγετε για το σκάνδαλο των υποκλοπών είστε βαθιά γελασμένοι». Και κάλεσε το λαό να μη συμβιβαστεί με ένα κράτος που εμφανίζεται «προστάτης» του, αλλά τελικά είναι ο βιαστής του, και να γυρίσει την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις που τώρα εμφανίζονται ως «αθώες περιστερές» και υπέρμαχοι της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.
ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Υποκλοπές στο όνοματης εθνικής ασφάλειας»
«Σε ποια σοβαρή χώρα θα έκαναν μια τέτοια συζήτηση στο Κοινοβούλιό τους;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Τώρα», είπε «ανακαλύψατε ότι η ΕΥΠ που εσείς φτιάξατε παρακολουθεί κόσμο!». Καταλόγισε σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιούσαν τη φράση «εθνική ασφάλεια» για τις παρακολουθήσεις. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν νόμιμες υποκλοπές». Η ΕΥΠ, είπε, «θεωρείται ως ρουφιανομάγαζο της κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα». Και εάν «υπήρχε σοβαρότητα θα έπρεπε να βρείτε ποιοι χρησιμοποιούν το PREDATOR και το PEGASUS και να τους οδηγήσετε τους στη Δικαιοσύνη. Υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που κρύβουν όλες οι κυβερνήσεις».
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «Ακουγαν το τηλέφωνο μου από το 2015»
Συμφώνησε πως υπήρξε θύμα παρακολούθησης ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης το 2015, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά δήλωσε πως «ποτέ δεν είπα ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ»! Ισχύει και «είναι αλήθεια ότι το τηλέφωνό μου παρακολουθείτο από το 2015 έως και τουλάχιστον το 2020», αλλά οι ωτακουστές ήταν «κυρίως από τη NSA » και από «βανάκια της γερμανικής πρεσβείας που έκοβαν βόλτες έξω από τα υπουργεία μας»! Εδειξε την προτίμησή του «στον κ. Ρουμπάτη, τον αρχηγό της ΕΥΠ υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχε ένα στιλ και μόρφωση σε αντίθεση τουλάχιστον με τον σεκιουριτά που βάλατε εσείς, κ. Μητσοτάκη». Εσφαξε όμως με το βαμβάκι… τον κ. Ρουμπάτη λέγοντας πως «θυμάμαι τα γέλια του στενού μου συνεργάτη όταν του είπε πόσο συγκινήθηκε με όσα ο συνεργάτης μου είπε κάποια στιγμή, σε κάποιο τηλεφώνημα, σε τροϊκανό». «Ναι», είπε, «εγκάλεσα δημοσίως τον κ. Ρουμπάτη για πρακτικές από το σκοτεινό παρελθόν της ΚΥΠ και συγκεκριμένα ότι διέδιδε ψεύδη για τις συζητήσεις μου με τροϊκανούς», όπως στο ΜέΡΑ25 «εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή άφησαν τον δικό τους αρχηγό της ΕΥΠ να σπέρνει ψεύδη προ του δημοψηφίσματος, επειδή επί προεδρίας Βούτση, εδώ στη Βουλή, δεν ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εκθετικά αυξανόμενες άρσεις απόρρητου Ελλήνων πολιτών, επειδή δεν επανέφερε τουλάχιστον τις δημοκρατικές δικλίδες προστασίας των πολιτών του νόμου του 1994 του ΠΑΣΟΚ». Ενδιαφέρον έχει εν όψει της συνεδρίασης της Δευτέρας πως ο κ. Βαρουφάκης είπε πως θα ψηφίσει την πρόταση της Εξεταστικής του ΠΑΣΟΚ, όμως όχι μόνο θα πρέπει να διερευνηθούν μαζί και η παρακολούθηση ανθρώπων του ΚΚΕ, αλλά και για τις παρακολουθήσεις που έγιναν και μετά το 2005 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, η σύζυγός του, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και άλλοι 100 αξιωματούχοι του ελληνικού κράτους.