Ο ουρανός είναι κόκκινος, η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της Σαχάρας. Η ορατότητα στην Αττική είναι περιορισμένη.
Ηδη καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία, ενώ οι πνευμονολόγοι συνιστούν προσοχή και περιορισμό των μετακινήσεων για τις ευπαθείς ομάδες.
Το απόκοσμο σκηνικό αποτυπώνεται και σε ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κώστα Λαγουβάρδου, στο Facebook. Ανεβάζοντας φωτογραφία από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, γράφει στην ανάρτησή του: «Η αποικία μας στον Άρη».
Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες και βίντεο από την Αττική, ένα πορτοκαλί πέπλο έχει καλύψει το λεκανοπέδιο δημιουργώντας απόκοσμο σκηνικό.
Μεταξύ άλλων, η περιοχή γύρω από τη Βουλή αλλά και την Ακρόπολη έχουν καλυφθεί από τη σκόνη.
LIVE η μεταφορά της σκόνης
Στη Θεσσαλονίκη έχουν βγει οι ομπρέλες. Από τα ξημερώματα η λασποβροχή έχει κάνει την εμφάνισή της. Η βροχή που άρχισε από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το νέφος αφρικανικής σκόνης επανέφερε ένα ομιχλώδες τοπίο στην πόλη.
Ιερώνυμος: Παράδειγμα αλληλεγγύης η συνεργασία της «Αποστολής» με την «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.»
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.
Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.
«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».
Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η κα Πουρίκη.
Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη (25/4), ωστόσο Για δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Καιρός: Αυτά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αφρικανικής σκόνης
Για να προστατευθείτε από την σκόνη:
- Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες.
- Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.
- Χρησιμοποιήστε μάσκες.
- Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.
- Μείνετε ενυδατωμένοι
- Πίνετε άφθονο νερό.
Καιρός: Πως σχολίασαν οι χρήστες την πορτοκαλί… επέλαση
Νούμερο ένα στα trend του twitter, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο καιρός. Πολλοί έκαναν λόγο για προπομπό ενός σεισμού, άλλοι πάλι το συνέδεσαν τον καιρό με τον αθλητισμό και τις επιτυχίες των ποδοσφαιρικών ομάδων του Ολυμπιακού ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκαναν χιουμοριστικά σχόλια.
Ας δούμε μερικά από αυτά:
Λέτε αυτός ο άρρωστος καιρός να ναι προπομπός σεισμού; pic.twitter.com/AZpbkjrndh
— Λυκ_Ισκιος (@wolfshadow36408) April 23, 2024
Θα το πάρει η ΑΕΚάρα, συμφωνεί και ο καιρός
— takis (@takismavrakis) April 23, 2024
Ωραίος καιρός για να μετανοήσεις.
— kickass (@kos_rocks) April 23, 2024
Τέλειος καιρός για ασθματικούς.
— Lina Greek (@Linagreek) April 23, 2024
Ο ουρανός έγινε κίτρινος. Αυτός είναι ο αγαπημένος καιρός των έφιππων Τούρκων. Τώρα όλες οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τον μεγάλο Αταμάν. #paobc ☘️ pic.twitter.com/9O6V4wEGfV
— panathinaikos (@yigitdecolo) April 23, 2024
Δε ξέρω, αυτός ο καιρός μου βγάζει κάτι…..
” ελάτε να φιληθουμε σταυρωτα κ ο,τι είπαμε νερό κ αλάτι “— ☢️⛔️Αθηναία ⛔️☢️ (@athinaia000) April 23, 2024
Κοκκίνισε, κοκκίνισε
ολόκληρη η Ελλάδα
είναι καιρός νοπαναμού
ν’αλλαξετε ομάδα pic.twitter.com/T7Q05IoGEm— Panos 93 teenager (@SaveDignity) April 23, 2024
Σήμερα κοκκίνισε ο ουρανός στην Αττική. Είναι ειδικό εφέ για τον ολυμπιακό ή κάτι άλλο συμβαίνει;#Ελλαδα, #Αττική, #σκόνη, #καιρόςhttps://t.co/Z0jCtxl0sP
— Incredible but Greek (@Incredible_GR) April 23, 2024
Καιρός: Απόκοσμη εικόνα και στην Πελοπόννησο
Εικόνες αποκάλυψης στην Καλαμάτα και σε περιοχές της Ηλείας καθώς από το πρωί της Τρίτης (23.4.24) η αφρικανική σκόνη έχει πνίξει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης είχε «σκαρφαλώσει» στους 32 βαθμούς Κελσίου, όπου σε συνδυασμό με τον ισχυρό θερμό άνεμο που φυσά αλλά και την αφρικανική σκόνη, συνθέτουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.
Οι άνεμοι στον Μεσσηνιακό κόλπο πνέουν νοτιοανατολικοί θυελλώδεις αγγίζοντας κατά διαστήματα και τα 8 μποφόρ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παραλία της Καλαμάτας, δεν διακρίνεται η περιοχή της Βέργας καθώς και το όρος «Καλάθι» του Ταϋγέτου.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη το καιρικό φαινόμενο της “Αφρικανικής σκόνης” που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα της περιοχής, σας ενημερώνει:
H “Αφρικανική σκόνη” αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, κατά το οποίο σωματίδια σκόνης από την επιφάνεια περιοχών της Βόρεια Αφρικής με τη βοήθεια ισχυρών ανέμων διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Τα αιωρούμενα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Άσθμα, ΧΑΠ, βρογχίτιδα κ.α.), αλλεργίες (αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, δερματίτιδες κ.α.) καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και να δημιουργήσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας.
Τα άτομα που είναι περισσότερο ευάλωτα στην έκθεση της “Αφρικανικής σκόνης” είναι τα βρέφη, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ως εκ τούτου συστήνεται, ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα:
- Περιορισμός των δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού όσο το φαινόμενο παραμένει έντονο (να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, χειρονακτικές εργασίες και η εξωτερική άθληση τι ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης).
- Ερμητικό κλείσιμο στα παράθυρα και τις θύρες ( π.χ. τοποθέτηση χαλιών στις εισόδους) του σπιτιού με σκοπό τον περιορισμό της εισόδου της σκόνης.
- Προστασία των ματιών, της μύτης και του στόματος (π.χ. χρήση μάσκας)
- Εξασφάλιση της απαραίτητης ενυδάτωσης, κυρίως με την επαρκή κατανάλωση νερού.
- Τακτική ενημέρωση για την τρέχουσα ποιότητα του αέρα στην περιοχή.
- Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης ή και επιδείνωσης κλινικών συμπτωμάτων όπως, βήχας, δύσπνοια, φαγούρα κ.α.
Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Π.Δ.Ε., Άννα Μαστοράκου, με αφορμή το φαινόμενο, δήλωσε: «Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Σε οποιοδήποτε συμβάν δυσφορίας, δύσπνοιας και επίμονου βήχα, να απευθυνθούν άμεσα σε δομές υγείας ή να συμβουλευτούν τους θεράποντες ιατρούς. Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, που επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων στην ατμόσφαιρα».
Καιρός: Η πρόγνωση Κολυδά για την αφρικανική σκόνη
Η αφρικανική σκόνη που έφτασε από χθες στην Ελλάδα έφερε μαζί της λασποβροχές, ενώ σε συνδυασμό με τους καταβατικούς νοτιάδες εκτόξευσε τον υδράργυρο στους 32 βαθμούς στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Σε νεότερη πρόγνωση του διευθυντή της ΕΜΥ, κ. Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα μας συνοδεύσει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κορύφωση του φαινομένου να αναμένεται σήμερα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΚΟΝΗΣ-ΠΡΟΓΝΩΣΗ
(Ενημέρωση 23ης Απριλίου 2024)
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά της υπηρεσίας @CopernicusEMS από την Τετάρτη το πρωί και κυρίως μεσημέρι και μετά, θα υποχωρήσουν σημαντικά οι συγκεντρώσεις της Αφρικανικής σκόνης από την χώρα μας.
Για τις… pic.twitter.com/5A8iUIUyOQ— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 23, 2024
Για τις επόμενες ημέρες και μέχρι το Σάββατο, θα επικρατήσουν Δ-ΒΔ άνεμοι, οπότε και η σκόνη δεν θα μπορέσει να μας «επισκεφτεί».
Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν που πλήττουν την χώρα
Καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν ονομάζονται οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην υπήνεμη πλευρά ενός ορεινού όγκου και κατέρχονται προς τους πρόποδές του. Η μέγιστη ένταση των ανέμων εντοπίζεται στους πρόποδες και εξασθενεί σημαντικά σε μικρή απόσταση από τον ορεινό όγκο. Οι καταβατικοί άνεμοι μπορεί να είναι είτε θερμοί, οπότε κατά κανόνα καλούνται Φοέν ενώ η πιο διαδεδομένη ονομασία του είναι λίβας.