«Το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) χρησιμοποιείται, στο πλαίσιο του έργου, ως πιλοτικό υλικό σε σιτηρέσια ορνίθων αβγοπαραγωγής. Το συγκεκριμένο φυτό είναι πηγή της φυσικής ουσίας συλιμαρίνη, η οποία έχει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και χορηγείται σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις του ήπατος», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ, Φώτης Γούσιας. Στην ερώτηση «γιατί σε όρνιθες αβγοπαραγωγής;», απάντησε: «Διότι η σημασία της υγείας του ήπατος είναι πολύ υψηλή για τις όρνιθες αβγοπαραγωγής, καθώς η ηπατική λειτουργία τους επιβαρύνεται καθημερινά περισσότερο από εκείνη των θηλαστικών και του ανθρώπου». Η ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας και η επιρρέπεια του ήπατος των πτηνών σε βλάβες εξηγούν την υψηλή συχνότητα θανάτου των αβγοπαραγωγών ορνίθων στις εκτροφές, εξαιτίας κυρίως εμφάνισης του αιμορραγικού συνδρόμου, η οποία οφείλεται σε ρήξη του ήπατος.
«Χρησιμοποιώντας φυσικό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, ως διατροφικό συμπλήρωμα στο σιτηρέσιο των αβγοπαραγωγών ορνίθων, επιδιώκεται η βελτίωση της ευζωίας τους και η παραγωγή αβγών προστιθέμενης αξίας, συνεισφέροντας στην αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της πτηνοτροφίας», τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, δρ Γιώργος Αρσένος. Οι πειραματικές δοκιμές υλοποιήθηκαν σε ειδικό χώρο των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.
«Σε τέσσερις ομάδες ενήλικων ορνίθων χορηγήθηκε ημερήσιο σιτηρέσιο με χαμηλή συγκέντρωση χολίνης (χρησιμοποιείται ως ηπατοπροστατευτικό), εμπλουτισμένο με γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (1 έως 5 ppm). Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των πειραματικών δοκιμών, εκτιμώνταν στοιχεία απόδοσης αβγών του σμήνους και η κλινική εικόνα του, αξιολογούνταν εργαστηριακές παράμετροι ποιότητας των αβγών, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, η παθολογοανατομική και ιστολογική κατάσταση των εσωτερικών οργάνων των ορνίθων και παράμετροι που σχετίζονται με την ευζωία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της ΑΓΣ, δρ Θεόδωρος Καλλίτσης.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος για χρήση φυσικών ουσιών με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το γαϊδουράγκαθο.
Κατά την αξιολόγηση των πειραμάτων, στο πλαίσιο του έργου, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου:
- έχει επίδραση σε παραμέτρους ποιότητας του αβγού, όπως ενίσχυση ερυθρότητας του κρόκου,
- συνδέεται με ανθεκτικότητα στην οξείδωση και υψηλότερη συγκέντρωση ακόρεστων λιπαρών οξέων στο προφίλ λιπιδίων του κρόκου,
- συντελεί στη βελτίωση της παθολοανατομικής εικόνας του ήπατος των ενήλικων ορνίθων στο όψιμο στάδιο της ωοτοκίας, παρατήρηση η οποία συνάδει με τη διατήρηση της ηπατικής υγείας των ορνίθων αυτών,
- συντελεί στη διατήρηση της ποιότητας των αβγών.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΤΕΤΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εκπαιδευτικού αγροκτήματος, δρα Καλλίτση, η πρακτική της συμπληρωματικής χορήγησης εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου στη διατροφή της κότας άρχισε ήδη να εφαρμόζεται δειλά δειλά και στην ελληνική αγορά και τόνισε ότι πρόκειται για μία σχετικά απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε σπιτικά κοτέτσια.
Να σημειωθεί ότι το έργο «HepaHealth_Egg» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία, ΕΣΠΑ 2021-2027».
Ειδήσεις Σήμερα
- Euroleague: Πρόστιμο σε Αταμάν για το ματς με Ζαλγκίρις
- Μάγοι του ποδοσφαίρου: Η 5η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία θρύλων
- Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Νέες πληροφορίες για τον γάμο στο φως της δημοσιότητας
- Αρναούτογλου – Αντωνίου: Γιατί απουσίαζαν απο την ραδιοφωνική εκπομπή; – Τι συνέβη; [βίντεο]
- Μήλος: Τι συνέβη με την ανέγερση του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο
- Μερακλίδικος γύρος στο σπίτι – Πώς θα τον φτιάξετε