Την δράση τους εξακρίβωσε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Συνολικά κατηγορούνται 147 άτομα, εκ των οποίων 9 αστυνομικοί. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα 14 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η πρώτη εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενέχεται σε 70 τουλάχιστον παράνομες ανασκαφές – έρευνες για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων αντικειμένων ή θησαυρών, ενώ ως διευθύνων την οργάνωση φέρεται συλληφθείς ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα στις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, περιλαμβάνεται και ανασκαφή σε αρχαιολογικό χώρο – σε αρχαία ελληνική τύμβο «τούμπα», στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.).
Η σπείρα διέθετε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας, όπως συσκευή διασκόπησης – ανιχνευτή μετάλλων και πρόγραμμα – λογισμικό σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το οποίο με χρήση δορυφόρων σαρώνει φωτογραφίες περιοχών για τον εντοπισμό στο υπέδαφος αρχαίων ή θησαυρών (λίρες, χρυσός, χαλκός).
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα περισσότερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης γνώριζαν πολύ καλά τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν και διέθεταν επαρκή εμπειρία στη χρήση συσκευών ανίχνευσης.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Επιπλέον διέθεταν μηχανήματα (φορτηγά – αγροτικά οχήματα – εκσκαφέα και άλλα), που ήταν απαραίτητα για τις ανασκαφές που επιχειρούσαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μετακινήσεις τους πραγματοποιούνταν με το υπηρεσιακό όχημα του συλληφθέντα αξιωματικού.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ραβδοσκοπικοί ανιχνευτές αποστάσεων και ανιχνευτές μετάλλων, 2 μηχανήματα ανίχνευσης και 4 αποστατικά μηχανήματα, 3 εργαλεία επεξεργασίας εδάφους και αποφορτιστής χώρου, 5 ανιχνευτές μετάλλων και 4 εξαρτήματα ανιχνευτή μετάλλων, συσκευή ακτίνας λέιζερ, συσκευή GPS και μετρητής συχνοτήτων, πλαστικές σφήνες εδάφους με ισάριθμους λαμπτήρες, 3 λίρες, με αναγραφόμενες χρονολογίες 1907, 1918 και 1919, νομίσματα, από τα οποία 6 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, ατρακτόσχημη χάνδρα (αρχαϊκών χρόνων), σφαιρική χάνδρα με εγχάρακτη διακόσμηση (αρχαϊκών χρόνων) και στέλεχος σιδερένιου καρφιού, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων, μεταλλικό αγαλματίδιο τύπου αμφορέα, κυνηγετικά μαχαίρια, πιστόλι αερίου replica, 3 πολεμικά τυφέκια, επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια, βιβλιάρια, κάρτες τραπεζών και 20.915 ευρώ.
Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση διευκόλυνε την παράνομη διαμονή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, μέσω νόθευσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατηρίων). Ειδικότερα, 2 συλληφθέντες αστυνομικοί, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε υπηρεσία διαβατηριακού ελέγχου, προέβαιναν, έναντι αμοιβής, στην παράνομη θεώρηση – νόθευση διαβατηρίων, θέτοντας κατά περίπτωση, εικονικές σφραγίδες εισόδου – εξόδου στα διαβατήρια των αλλοδαπών. Διαμεσολαβητές ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς και στους συλληφθέντες αστυνομικούς, ήταν 3 αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ομοίως συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες αστυνομικοί, μόνο τον τελευταίο χρόνο πραγματοποίησαν περισσότερες από 150 παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, εισπράττοντας για κάθε περίπτωση από 150 έως 250 ευρώ, ενώ οι 3 συνεργαζόμενοι αλλοδαποί εισέπρατταν 50 ευρώ για κάθε διαβατήριο.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, 28 διαβατήρια, 20.500 ευρώ, κινητά τηλέφωνα και πλήθος βιβλιαρίων και καρτών τραπέζης.
Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε και τρίτη περίπτωση εγκληματικής δραστηριότητας, που αφορά σε υποθέσεις διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Σε αυτήν συμμετείχαν, ο συλληφθείς για την πρώτη εγκληματική οργάνωση ανώτερος αξιωματικός, και οι 2 αστυνομικοί που συνελήφθησαν για τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, αστυνομικοί.