Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τρίτη 28 Απριλίου η μάσκα γίνεται απαραίτητο αξεσουάρ για τις επαφές μας, τις συναλλαγές στην αγορά και τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.
Όπως ανακοινώθηκε εργαζόμενοι και πελάτες των καταστημάτων που θα ανοίξουν στην πρώτη φάση, θα πρέπει να φορούν μάσκες. Το ίδιο ισχύει για εργαζόμενους και πελάτες σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών.
Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού. Μάλιστα γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
Το απαραίτητο αξεσουάρ κυκλοφορεί πλέον ευρέως από φαρμακεία, μέχρι περίπτερα και σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κίνδυνος που ελλοχεύει από θέμα προστασίας για τον ιό εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Το κόστος μίας πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης είναι σήμερα στα 0,80 ευρώ στα φαρμακεία της Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 1,20 ευρώ.
Υπολογίζοντας ότι, ένας πολίτης που χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάει στην εργασία του, χωρίς να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση εκτός σπιτιού, χρειάζεται κατ’ ελάχιστο δύο με τέσσερις χειρουργικές μάσκες ανά εργάσιμη ημέρα, αυτό σημαίνει ότι θα ξοδέψει από 37 έως 74 ευρώ τον μήνα, αν λάβουμε υπόψη την τιμή στην Αθήνα.
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος για τρίτη ημέρα o παλαίμαχος ποδοσφαιριστής - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό και παίρνοντας ως μέση τιμή μάσκας το 1 ευρώ μια τετραμελής οικογένεια θα χρειάζεται σε καθημερινή βάση 4 ευρώ και περίπου τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα.
«Όπως καταλαβαίνετε, η μέση τετραμελής ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το μηνιαίο κόστος για μάσκες», τονίζει o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εκφράζοντας μάλιστα τον φόβο, ότι η αυξημένη ζήτηση θα προκαλέσει σύντομα και αύξηση τιμών.
«Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 40 ευρώ στα φαρμακεία. Με δεδομένο ότι η μάσκα γίνεται υποχρεωτική και πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες, πρέπει να μειωθούν και οι τιμές. Πολύ φοβάμαι ότι η αυξημένη ζήτηση που καταγράφουμε, θα φέρει και αύξηση τιμών. Πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιληφθεί αυτού του θέματος».
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος για να βάλεις και να βγάλεις μια προστατευτική μάσκα;
Οδηγίες για τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, που υπογραμμίζει ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής της είναι ένας. Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού και εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια
Οδηγίες εφαρμογής
- επιλογή του σωστού μεγέθους
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
- εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
- πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
- ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
- αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
- αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή! • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
- εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
- αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
- αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη
Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας
Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.