Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ οι επιλαχόντες της προηγούμενης φάσης -τελικά- δεν θα λάβουν προτεραιότητα, όπως είχε γίνει γνωστό από κύκλους του ΥΠΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που θέλουν να επωφεληθούν θα πρέπει να έχουν κλείσει τις όποιες εκκρεμότητές τους με Κτηματολόγιο και αυθαίρετα.
Οπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καταρτίζουν τον οδηγό εφαρμογής και ταυτόχρονα εξετάζουν παρεμβάσεις τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής όσο και για τη βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων, που αποτελούν τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό. Παράλληλα, τα κριτήρια και οι όροι συμμετοχής θα κυμαίνονται περίπου στην ίδια λογική με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή συνδυασμός επιδότησης των παρεμβάσεων σε ποσοστό έως 70%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.
Τα 5 βήματα για την ένταξη στο πρόγραμμα
Τα βήματα αλλά και χρηστικές απαντήσεις δίνει στον Ελεύθερο Τύπο η αγρονόμος – τοπογράφος – μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα είναι:
1) Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
* Δελτίο Ταυτότητας του φυσικού προσώπου που κάνει την αίτηση ένταξης στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Εναλλακτικά, μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
* Οικοδομική άδεια για το κτίριο για το οποίο κάνετε αίτηση επιδότησης στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
* Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
* Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση από το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
* Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
* Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
* Για σπίτια που ενοικιάζονται (ή παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 του Ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
* Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο, τα δύο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
2) Απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα κάνει τα εξής:
* Θα ελέγξει την εγκυρότητα των δικαιολογητικών και θα σας πει αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα.
* Θα αναζητήσει τυχόν αρχιτεκτονικά σχέδια του κτιρίου (κάτοψη, τομή κ.λπ.) από την τοπική Πολεοδομία.
* Θα κάνει αυτοψία και θα ελέγξει τη νομιμότητα του κτιρίου.
* Θα προβεί σε αποτύπωση του κτιρίου για το οποίο δεν υπάρχουν σχέδια.
* Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αυθαιρεσίες, θα πρέπει να δηλωθούν στο νόμο περί αυθαιρέτων και να τακτοποιηθούν.
* Θα συντάξει το πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
* Θα εξετάσει τα σενάρια που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προγράμματος.
* Θα κάνει τις προμετρήσεις και θα συντάξει τη λίστα με τις προδιαγραφές των υλικών, αφού έρθει σε επαφή με τους προμηθευτές, συντάσσοντας τον τελικό προϋπολογισμό των εργασιών.
3) Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνετε στη ΔΕΗ: Σε περίπτωση λάθους ή απόκρυψης επιφάνειας του ακινήτου, κάντε τις απαιτούμενες διορθώσεις. Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, όσοι δηλώσουν οικειοθελώς τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα, απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και αναδρομικές οφειλές.
4) Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου: Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ο ίδιος σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, Εντυπο της Οικοδομικής Αδειας). Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό, θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του Δήμου.
5) Δηλώστε το στο Κτηματολόγιο: Κανένα ακίνητο δεν θα χρηματοδοτείται πλέον αν δεν έχει κατατεθεί δήλωση ιδιοκτησίας κατά την κτηματογράφηση της περιοχής.