Κατέχοντας την εφαρμοσμένη γνώση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και παρακολουθώντας από κοντά τις διεθνείς τάσεις, ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ενεργειακές κρίσεις του περασμένου αιώνα, αναλύει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από αυτήν.
Ερμηνεύει με εύληπτο τρόπο σύνθετους τεχνικούς όρους και υπογραμμί- ζει τη σημασία της «πράσινης» μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής και επιση- μαίνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχιας.
Παρουσιάζει τις θέσεις του για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας, τις προ- κλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται ήδη αντιμέτωπη η χώρα μας, σε όλο το φάσμα «παραγωγή, μεταφορά και κατανάλωση». Εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογο- νανθράκων στον ελληνικό χώρο, μέσα από ένα πρίσμα τεχνοκρατικού ρε- αλισμού.
Έχοντας την κατανόηση του ευρωπαϊκού οικονομικού και πολιτικού περι- βάλλοντος, τεκμηριώνει τη σημασία που έχει η συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ενέργει- ας, τη μείωση της κατανάλωσης και την προώθηση της καθαρότερης ενέρ- γειας. Παράλληλα, θέτει ως κοινή ενωσιακή προτεραιότητα την προώθηση της ενεργειακής ειρήνης και της ενεργειακής δικαιοσύνης.
Σε κάθε ενότητα, ο συγγραφέας παραθέτει σχετική –ελληνική και διεθνή– βιβλιογραφία, δημιουργώντας ένα σημαντικό εφαλτήριο γνώσης για την περαιτέρω, πιο εξειδικευμένη, μελέτη των ζητημάτων που παρουσιάζει.
Το βιβλίο «25+1 ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση» αποτελεί ένα εγχειρί- διο-πυξίδα για να κατανοήσουμε όσα πολυδιάστατα συμβαίνουν γύρω μας και ξεκινούν από τον χώρο της ενέργειας, αλλά τελικά αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες ισορροπίες και αλλάζουν τις ζωές μας.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: Aπό 1η Απριλίου η αύξηση – Βάση τα 770 ευρώ
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πώς θα μεταδοθεί η κηδεία από την τηλεόραση