Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για κάθε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι:
- Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα έως τις 20 Ιανουαρίου.
- Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 3η Φεβρουαρίου 2023
- Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.
- Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023.
- Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.
- Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η αύξηση θα κινείται πέριξ του 8%, δηλαδή στα 770 ευρώ, όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής στις 18 Δεκεμβρίου 2022.
Η συντόμευση της διαδικασίας για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ισχύσει ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι άλλες χρονιές, δηλαδή από την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο.
Το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής μάλιστα στις 18/12 είχε αποκαλύψει ότι η διαδικασία θα συντομευθεί ώστε η αύξηση να ανακοινωθεί Απρίλιο αντί Μάιο και επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις εξελίξεις.
Μπορεί και πιο πάνω
Το ενδεχόμενο να περάσει ο μισθός τα 770 ευρώ είναι πιθανό, αλλά θα εξαρτηθεί από το μίγμα των προτάσεων που θα συζητηθούν από τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και από τα συνδικάτα. Ο βασικότερος λόγος πάντως που δικαιολογεί αύξηση του μισθού στα 770 ευρώ ή και πιο πάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι χαμηλόμισθοι πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια, ενώ οι αυξήσεις που δίνουν αρκετές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες σε όσους παίρνουν χαμηλούς μισθούς.
Αρμόδια πηγή που μετέχει στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό μιλώντας στον «Ε.Τ.» εκτίμησε ότι το ποσοστό της αύξησης μπορεί να είναι λίγο πιο πάνω από το 7,75% που παίρνουν οι συνταξιούχοι για το 2023.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Το βέβαιο είναι ότι με τη συντόμευση της διαδικασίας οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν ένα μήνα αύξησης, καθώς οι αποδοχές τους για τον Απρίλιο του 2023 θα είναι με τον καινούργιο μισθό, ενώ πέρυσι οι αυξήσεις ήταν από τον Μάιο.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού προκύπτει με ένα μηχανισμό που λαμβάνει υπόψη τις επιδόσεις της οικονομίας στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανεργίας, το ύψος του πληθωρισμού, το κόστος διαβίωσης και τις αντοχές των επιχειρήσεων.
Με τα δεδομένα αυτά πέρυσι (2022) ο μισθός αυξήθηκε δύο φορές, τη μία από τα 650 στα 663 από την 1η/1/2022 και τη δεύτερη στα 713 ευρώ από 1ης/5/2022. Το σωρευτικό ποσοστό της περσινής αύξησης δηλαδή ήταν 9,6% (από τα 650 στα 713 ευρώ), ενώ, αν ληφθεί υπόψη η τελευταία αύξηση (από τα 663 στα 713 ευρώ), το ποσοστό της ήταν 7,5%.
Με τις επιδόσεις της οικονομίας να έχουν εισέλθει πλέον σε σταθερά θετική πορεία, εξαιρουμένου του υψηλού πληθωρισμού που τροφοδοτείται από διεθνείς παράγοντες αλλά και την εγχώρια ακρίβεια, φέτος η αύξηση του μισθού αναμένεται να είναι πέριξ του 8%, δηλαδή αύξηση από τα 713 στα 770 ευρώ, αν όχι και υψηλότερα, ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν και τις νεότερες οικονομικές προβλέψεις που θα ληφθούν υπόψη.
Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και αυξάνονται αυτόματα 18 βασικά επιδόματα, με πρώτο το επίδομα ανεργίας, που θα ανέβει στα 473 ευρώ το μήνα, από 438 ευρώ που είναι τώρα. Με το μισθό στα 770 ευρώ θα αυξηθούν επίσης το επίδομα γάμου (στα 77 ευρώ, από 71 ευρώ τώρα), αλλά και τα επιδόματα τριετιών για όσους είχαν κλείσει προϋπηρεσία από 3 έτη και άνω ως το 2012. Στο ίδιο ύψος με τον κατώτατο μισθό θα φτάσουν το επίδομα μητρότητας που δίδεται πλέον για 9 αντί 6 μήνες, το επίδομα γονικής άδειας (2 μήνες), αλλά και οι μισθοί που προβλέπονται σε αρκετά από τα επιδοτούμενα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τους ανέργους. Το δε εποχικό επίδομα θα διαμορφωθεί από 602 ως 1.204 ευρώ (557-1.115 ευρώ σήμερα).