Λιγότερο από το 30% των δήμων της χώρας έχει προχωρήσει στη δημιουργία των μητρώων και όπως υποστηρίζει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ακόμα και αυτοί συμπορεύτηκαν με τη νομοθεσία έπειτα από πιέσεις των φιλοζωικών σωματείων.
«Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι δήμοι δεν τηρούν τη βάση δεδομένων των ιδιόκτητων ζώων των δημοτών τους με αποτέλεσμα στην πράξη να καθίσταται ανενεργή η χρησιμότητα αυτής της διάταξης. Μερικοί δήμοι, που υπό την πίεση των φιλοζωικών φορέων έχουν δημιουργήσει τη βάση αυτή, είναι οι: Χανίων, Καλαμάτας, Ηρακλείου Κρήτης, Λήμνου, Νάουσας, Κοζάνης.
Αλλά και σε αυτούς τους δήμους δεν έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των δημοτών», λέει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νατάσα Βυσσίνου- Μπομπολάκη.
Η μη δήλωση ενός κατοικίδιου ζώου στον οικείο δήμο αποτελεί παράβαση του νόμου και επισείει πρόστιμο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 ευρώ, το οποίο είναι άμεσα καταβαλλόμενο, διαφορετικά βεβαιώνεται στην εφορία. Σύμφωνα με τον αρχικό νόμο του 2012 και την τροποποίησή του, το 2014, ο κηδεμόνας του ζώου υποχρεώνεται «να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής του».
Επομένως οι δήμοι θα έπρεπε από τον Φεβρουάριο του 2012 να έχουν δημιουργήσει βάση δεδομένων τόσο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς όσο και για τα δεσποζόμενα.
Η συγκεκριμένη αυτή διάταξη καθώς και εκείνες για τη σήμανση και καταγραφή των ζώων στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το γνωστό «τσιπάκι», εκτός των άλλων αποσκοπούν «έμμεσα στον περιορισμό του φαινομένου της εγκατάλειψης των ζώων, η οποία συνεχώς ανανεώνει την ήδη υπάρχουσα δεξαμενή των εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και γατών στη χώρα μας, αφού μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας (τσιπ) θα εντοπιστεί άμεσα ο κηδεμόνας του ζώου και θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου τόσο τις ποινικές όσο και τις διοικητικές.
Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι στην επικράτεια που τοποθετούν το τσιπ αλλά δεν καταγράφουν τον αριθμό του στη βάση του υπουργείου για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πάρα πολλά ζώα, τα οποία φέρουν ηλεκτρονική ταυτότητα, αλλά δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης, διότι δεν έχει γίνει η καταγραφή του σε συνδυασμό με τον αριθμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας», καταλήγει η κ. Βυσσίνου- Μπομπολάκη.
Από τους πρωτοπόρους και πιο ενεργούς δήμους είναι αυτός του Κιλκίς. Από τους πρώτους μήνες που ψηφίστηκε ο νόμος, έτρεξε τις σχετικές διαδικασίες, όμως ακόμα το μητρώο παραμένει σχεδόν άδειο. Ανά σύντομα χρονικά διαστήματα βγάζει εκ νέου ανακοινώσεις, αλλά οι ιδιοκτήτες σφυρίζουν μάλλον αδιάφορα.
Οπως εξηγεί η Βικτώρια Γούναρη, υπεύθυνη στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του δήμου, ελάχιστοι είναι αυτοί που έρχονται να καταγράψουν τα ζώα τους, με τους περισσότερους να φοβούνται την επιβολή κάποιου παράβολου ή τέλους. «Πλέον σε κάθε ανακοίνωση γράφω ότι είναι δωρεάν, γιατί ο περισσότερος κόσμος φοβάται ότι θα πρέπει να πληρώσει.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Στο δήμο έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά και η πλήρης εφαρμογή αυτού του νόμου ίσως βοηθήσει. Σκεφτείτε πως το ετήσιο κόστος του δήμου για την περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων είναι 100.000 ευρώ, ενώ το κράτος δεν πληρώνει ούτε τα αντιλυσσικά εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αγέλες αδέσποτων που έχουμε εδώ, κόστος 500 ευρώ το εμβόλιο».
Εδώ και δύο μήνες ο Δήμος Αθηναίων έχει ενεργοποιήσει το Μητρώο Ζώων με μικρή ακόμα συμμετοχή από τους δημότες. Χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προβολής της δράσης αυτής από τον ίδιο το δήμο, το βάρος έχει πέσει στους κτηνιάτρους οι οποίοι ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες των ζώων. Κάθε μέρα γύρω στα δύο με τρία άτομα φτάνουν στην αρμόδια υπηρεσία, ενώ όσα τηλέφωνα πολιτών έχουν χτυπήσει, η πρώτη ερώτηση είναι αν θα φορολογηθούν για τα ζώα τους και αν θα μπουν ως τεκμήριο τα σκυλιά!
Μερικά πρόστιμα
100 ευρώ για μη εμβολιασμό και έλλειψη μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
300 ευρώ για παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
500 ευρώ για παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο.
1.000 ευρώ ανά ζώο για πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου