Σε συνέντευξη στο αιγυπτιακό κανάλι Αl Qahera News, ο Αιγύπτιος επιστήμονας εξήγησε ότι η περιοχή δεν πρόκειται να ηρεμήσει για τους επόμενους 9-12 μήνες, βεβαιώνοντας απλώς ότι κανένας από τους σεισμούς αυτής της καταιγιστικής ακολουθίας δεν πρόκειται να φτάσει το μέγεθος των 7,8 ρίχτερ, που ήταν η ισχυρότερη δόνηση στις 6 Φεβρουαρίου, με επίκεντρο το Καχραμανμαράς.
Ο δρ Μαλαμπά εξήγησε ότι οι σεισμοί της Δευτέρας δείχνουν πως η τεκτονική πλάκα της Ανατολίας και η αραβική πλάκα προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, δικαιολογώντας ως εξής την πρόγνωση της «σεισμικής καταιγίδας»: Ο σεισμός της Δευτέρας στην επαρχία Χατάι είχε νότια κατεύθυνση προς την Αντιόχεια, σε μια περιοχή γεμάτη σεισμικά ρήγματα, που φτάνουν σε βάθος 50 χιλιομέτρων.
Εκεί υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια που δεν έχει ακόμη εκτονωθεί, παρά τους 6.000 μετασεισμούς σε όλο το ρήγμα της Νότιας Ανατολίας μετά τις 6 Φεβρουαρίου. Παρά τις αναπόφευκτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από αυτή την επερχόμενη σεισμική ακολουθία, σε βάθος χρόνου θα αποδειχτεί ευεργετική, επειδή θα εκτονώσει την ενέργεια στην περιοχή για πολλές δεκαετίες, ίσως και για αιώνες.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν από τους σεισμούς της Δευτέρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε Τουρκία-Συρία από τις 6 Φεβρουαρίου έχει ξεπεράσει τους 47.000.
Χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τον εθνικιστή σύμμαχό του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, περιόδευσαν σε καταυλισμούς σεισμοπλήκτων στην επαρχία Οσμανίγιε, εκλογική περιφέρεια του δεύτερου. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει άμεσα μέτρα για τη μόνιμη στέγαση των σεισμόπληκτων που μένουν σε πρόχειρα καταλύματα (σ.σ.: μόνο στην Τουρκία υπολογίζονται σε 1,6 εκατομμύρια, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός τους στη Συρία) και επανέλαβε την υπόσχεση ότι «Θεού θέλοντος», μέσα σε ένα χρόνο, θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των κατοικιών για όσους έχασαν τα σπίτια τους.
Και μάλιστα, όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στα χωριά, όπως είπε. Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δείξει κανένα έλεος στους ασυνείδητους εργολάβους και κρατικούς λειτουργούς, αναχωρώντας στη συνέχεια μαζί με τον Μπαχτσελί για το Νουρνταγί και το Ισλαχιγιέ, δύο από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές της επαρχίας του Καζιαντέπ.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Μπαχτσελί από την πλευρά του απάντησε έμμεσα στην αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αναστείλει για πολλούς μήνες τις εκλογές με πρόσχημα την καταστροφή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα το σκάσουμε από την κάλπη, ούτε θα περιφρονήσουμε τη δημοκρατία… Πολύ σύντομα ο τουρκικός λαός θα σας θάψει σε αυτή την κάλπη», δήλωσε ο αρχηγός του ΜΗΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 14 Μαΐου, και πάντως σε καμία περίπτωση αργότερα από τις 18 Ιουνίου.
Διαφωνίες για τη βιαστική ανοικοδόμηση
Η βιασύνη του Ερντογάν να ανοικοδομήσει τις γκρεμισμένες πόλεις της Τουρκίας μπορεί να σταθεί αιτία για μια νέα καταστροφή, προειδοποιούν σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο Reuters αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και μηχανικοί της γειτονικής χώρας.
«Δεν είναι απλώς ανάγκη να ξαναχτιστούν τα κτίρια, αλλά πρέπει και οι πόλεις να επανασχεδιαστούν βάσει επιστημονικών δεδομένων. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να ξαναχτίσουμε πάνω σε ρήγματα και οφείλουμε να διδαχθούμε από τα λάθη μας», τόνισε η Εσίν Κοϊμέν, πρώην επικεφαλής του Αρχιτεκτονικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο επανασχεδιασμός, όχι η ανοικοδόμηση», υπογράμμισε.
Την ίδια λογική πρεσβεύει ο Νουσρέτ Σουνά, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πολιτικών Μηχανικών της Τουρκίας: «Ο αστικός σχεδιασμός απαιτεί μήνες και θα είναι μεγάλο λάθος να τον αγνοήσουμε. Όταν λέει (σ.σ.: ο Ερντογάν) ότι θα αρχίσει την ανοικοδόμηση σε ένα μήνα και θα την ολοκληρώσει σε ένα χρόνο, είναι σαν να μην είδε τι έγινε». Μένει ως εκ τούτου να φανεί πόσο αξιόπιστη ήταν η διαβεβαίωση του τούρκου υπουργού Οικισμού, Μουράτ Κουρούμ, ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τις γεωλογικές μελέτες στην ανοικοδόμηση των αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν γκρεμιστεί ή είναι προς κατεδάφιση 385.000 διαμερίσματα 106.000 κτιρίων, επί συνόλου 2,5 εκατομμυρίων κτισμάτων. Σε ειδική της αναφορά η αμερικανική τράπεζα JP Morgan υπολόγισε σε 25 δισ. δολάρια (το 2,5% του τουρκικού ΑΕΠ) το κόστος ανακατασκευής των κτιρίων, μαζί με τις γραμμές μεταφοράς και την αναστύλωση των υποδομών. Από την πλευρά της, η επιχειρηματική ένωση Turkonfed υπολογίζει τις ζημιές των σεισμών σε 70,8 εκατ. δολάρια.
Στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης βρίσκεται η «πολεοδομική αμνηστία» έναντι κάποιου προστίμου, που παρείχε το 2018 ο Ερντογάν σε εκατομμύρια κτίρια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές, οι οποίες θεσπίστηκαν μετά τους φονικούς σεισμούς του 1999. Τότε ο υπουργός Οικισμού, Μεχμέτ Οζχασεκί, είχε αποκαλύψει ότι πάνω από το 50% των 20 εκατομμυρίων κτιρίων στην Τουρκία δεν πληρούν τους πολεοδομικούς κανόνες.
Ειδήσεις σήμερα
Πρεμιέρα για το «Καλάθι της Σαρακοστής» – Έρχεται και το «καλάθι της ψαραγοράς» [βίντεο]