Η Τουρκία, της οποίας η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για να μπει οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ, καθώς το κατασταστικό της συμμαχίας προβλέπει το δικαίωμα βέτο για τα κράτη-μέλη, φέρεται να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, προκειμένου να έχει κέρδη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενος στο γεγονός ότι στις δύο χώρες διαμένουν Κούρδοι υποστηρικτές του PKK και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
Επιπλέον, ο Ερντογάν δεν άφησε τη χώρα μας εκτός του στόχαστρου, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να επαναλάβει παλαιότερα «λάθη», όπως χαρακτήρισε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό τμήμα του ΝΑΤΟ το 1980 (καθώς η χώρα μας είχε αποβληθεί λόγω της στρατιωτικής δικτατορίας).
Δεν αποκλείεται η Τουρκία να ζητήσει από Φινλανδία και Σουηδία να πάρουν σχετικά μέτρα προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Άντι Καικόνεν δήλωσε χθες, Παρασκευή (13/5) πως είναι πιθανό να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
ΗΠΑ: Εργαζόμαστε για την αποσαφήνιση της θέσης της Τουρκίας
Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».
Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει «να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας» και κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Για ορισμένους αναλυτές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, ώστε να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 καθώς και τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που έχει ήδη. Η Τουρκία είχε δώσει εξάλλου 1,4 δισεκ. δολάρια για να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πάγωσαν αυτή τη σύμβαση το 2019, αφού η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται απειλή για τα F-35. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε τότε την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Ειδήσεις σήμερα
Π. Φάληρο: Μαχαιριές είχε δεχθεί η νεκρή γυναίκα – Συνελήφθη ο γιος της
Ανάλυση: Για αυτούς τους λόγους η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι θετική για τη χώρα
Πάτρα: Οι ιατροδικαστές ζητούν εκταφή των τριών παιδιών