Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα τον φόνο στις 11 Μαΐου της Παλαιστινιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ και τον τραυματισμό άλλου δημοσιογράφου στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τζενίν», σε ομόφωνη δήλωσή του που υιοθετήθηκε χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί επίσης στη δήλωση αυτή, την οποία υιοθέτησε κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, σε μια πολύ σπάνια ομόφωνη θέση που λαμβάνει σε ένα θέμα που αφορά το Ισραήλ, «μια άμεση, σε βάθος, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» για τον φόνο της δημοσιογράφου. Επίσης υπογραμμίζει «την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την απόδοση ευθυνών» στον δράστη ή τους δράστες της, σύμφωνα με το κείμενο που εξασφάλισε το AFP.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του κειμένου ήταν ιδιαίτερα «δύσκολες».
Η Κίνα εξασφάλισε από τις ΗΠΑ την περικοπή των παραγράφων που κατήγγειλαν τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο και που υπερασπίζονταν την ελευθερία τους και την προστασία τους κατά την κάλυψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τις διάφορες εκδοχές της δήλωσης που εξασφάλισε το AFP κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε περιορίζεται στην υπενθύμιση ότι «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προστατεύονται ως άμαχοι». Δεν αναφέρεται στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου.
Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία εργαζόταν στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκε την Τετάρτη με σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967.
Αρχικά, το Ισραήλ δήλωνε ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από τα πυρά Παλαιστινίων. Ωστόσο το Ισραήλ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν αποκλείει η σφαίρα να ερρίφθη από τους δικούς του στρατιώτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή, το δίκτυο Αλ Τζαζίρα και η κυβέρνηση του Κατάρ κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι την σκότωσε.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα τον «αποτροπιασμό» της για τη χρήση «αχρείαστης» βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κηδεία στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού ‘Ακλεχ που σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, κατά τη διάρκεια της κηδείας τραυματίστηκαν 33 άνθρωποι, έξι μεταξύ αυτών διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η ισραηλινή αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για έξι συλλήψεις.
ΗΠΑ: Γυναίκα βουλευτής ζητά από τρανς συνάδελφο της να μην πηγαίνει σε γυναικείες τουαλέτες - Πανικός στο Κογκρέσο
«Συγκλονισμένη από τη βία στον χώρο του νοσοκομείου Σεντ Τζόζεφ και το αχρείαστο επίπεδο βίας που άσκησε η ισραηλινή αστυνομία σε όλη τη νεκρώσιμη ακολουθία», έγραψε στο Twitter η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Παλαιστίνη.
Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στους χώρους του νοσοκομείου Σεντ Τζόζεφ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ — παλαιστινιακό τομέα της πόλης που κατελήφθη και προσαρτήθηκε στο εβραϊκό κράτος– και διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες καθώς έβγαινε το φέρετρο από το νοσοκομείο.
«Εάν δεν σταματήσετε αυτά τα εθνικιστικά άσματα, θα πρέπει να σας διαλύσουμε χρησιμοποιώντας βία και θα εμποδίσουμε την τέλεση της κηδείας», είπε ένας Ισραηλινός αστυνομικός από το μεγάφωνο απευθυνόμενος στο πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.
Πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το φέρετρο της δημοσιογράφου του δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ που παραλίγο να πέσει στο έδαφος ενώ Ισραηλινοί αστυνομικοί διαλύουν το πλήθος.
«Τέτοια δυσανάλογη συμπεριφορά το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί εντάσεις», δήλωσε η ΕΕ.
«Αποτροπιασμό από τις σκηνές που παρατηρήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της κηδείας και τη δυσανάλογη και ασεβή χρήση βίας κατά τη νεκρώσιμη πομπή», σχολίασε επίσης στο Twitter ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Ισραήλ Ντιμίτερ Τζάντσεφ. «Η διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να γίνει με άλλα μέσα», είπε.
Επιπλέον, και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά ενόχλησή» του από τις εικόνες της κηδείας της Παλαιστινιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού ‘Ακλεχ που σημαδεύτηκαν από τη βία της ισραηλινής αστυνομίας κατά την έναρξη της νεκρώσιμης πομπής.
«Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες, είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την εισβολή σε αυτό θα έπρεπε να είναι μια ήρεμη πομπή», πρόσθεσε.
«Ζητήσαμε σεβασμό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, τους συγγενείς της θανούσας και την οικογένεια σε αυτό το ευαίσθητο θέμα», συνέχισε η Ψάκι, αποτίοντας φόρο τιμής στην «αξιόλογη δημοσιογράφο» που σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επιφυλάχθηκε να καταγγείλει τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κηδείας.
«Όταν λέμε ότι (οι εικόνες αυτές) είναι ανησυχητικές, προφανώς δεν τις δικαιολογούμε», περιορίστηκε να δηλώσει.
Ειδήσεις σήμερα
Θρίλερ με νεκρή από φωτιά στο Π. Φάληρο – Υποψίες για εγκληματική ενέργεια
Ανάλυση: Για αυτούς τους λόγους η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι θετική για τη χώρα
Πάτρα: Οι ιατροδικαστές ζητούν εκταφή των τριών παιδιών