Οι ανθρώπινες ιστορίες είναι πάμπολλες σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο και ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι υπάρχουν αξιόλογες και από τις δύο πλευρές, όμως αυτές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, συγκινούν ή δίνουν ελπίδα.
Η 25χρονη Ινμπαρ Λίπμπερμαν έγινε πρωτοσέλιδο στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης και στον δυτικό Τύπο, αναλαμβάνοντας μια ευθύνη που δεν αναλογούσε στους νεαρούς ώμους της. Οταν ξεκίνησε ο ρουκετοπόλεμος της Χαμάς και η εισβολή των ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος, το πρωί του Σαββάτου και ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις, η Ινμπαρ, που ήταν υπεύθυνη στο κιμπούτς Νιρ Αμ, άνοιξε το οπλοστάσιο και μοίρασε όπλα στην ομάδα ασφαλείας. Με τη γρήγορη αντίδρασή της, η 25χρονη απέτρεψε την εισβολή των ενόπλων της Χαμάς μέσα στο κιμπούτς, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ινμπαρ κατάλαβε αμέσως ότι η επίθεση ήταν εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες φορές και γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει δράση και να κινητοποιήσει την ομάδα ασφαλείας, της οποίας είχε τεθεί επικεφαλής τον τελευταίο χρόνο. Εδωσε τις κατάλληλες οδηγίες, τοποθέτησε τα μέλη της ομάδας της σε καίρια σημεία και απέτρεψε μια σφαγή, όπως συνέβη με το κιμπούτς Κφαρ Αζά, στο οποίο εισέβαλαν οι ένοπλοι της Χαμάς και προκάλεσαν μακελειό.
Η Ντέμπι Σαρόν, Ισραηλινή αλλά και Βρετανίδα, από την πλευρά της μητέρας της, είχε μεγαλώσει με διηγήσεις για τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι Αγγλοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οταν ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τον υπό πολιορκία οικισμό Γιετέντ, όπου ζούσε με την οικογένειά της, δεν δίστασε. Πέρασε δίπλα από τις μάχες που είχαν ξεκινήσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς οδηγώντας το αυτοκίνητό της με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απέφυγε τον καταιγισμό των πυρών.
Η μικρή κοινότητα που ζει βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Γάζα και μαζί με την οικογένειά της -τον σύζυγο, την κόρη, το γαμπρό και τα εγγόνια της- βρίσκονταν εγκλωβισμένοι για ώρες σε ένα δωμάτιο, ενώ μαίνονταν οι μάχες. Η Ντέμπι έγινε και αυτή «ηρωίδα» στα μέσα επικοινωνίας, καθώς βρήκε το θάρρος να αντιδράσει σε μια δύσκολη στιγμή. Η ίδια δήλωσε -όπως γράφει η «Daily Mail»- ότι πρώτη φορά ένιωσε τον τρόμο, καθώς οι ένοπλοι πυροβολούσαν γύρω από το σπίτι τους. Η Σαρόν και η οικογένειά της πέρασαν με το αυτοκίνητο μέσα από κατεστραμμένα στρατιωτικά οχήματα.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Η 22χρονη Σάνι Λουκ πήγε στο φεστιβάλ της Ειρήνης, για να γνωρίσει την πιο φρικτή πλευρά του πολέμου. Την έπιασαν όμηρο οι ένοπλοι της Χαμάς, όταν αιματοκύλισαν τη μουσική διοργάνωση, σκοτώνονται πάνω 260 νέους, σε ένα «Μπατακλάν» της Μέσης Ανατολής, που προκαλεί αποτροπιασμό. Η οικογένειά της είναι απελπισμένη και απευθύνει εκκλήσεις στη γερμανική κυβέρνηση και σε όποιον μπορεί να βοηθήσει, για να βρεθεί η νεαρή κοπέλα γερμανικής καταγωγής, αλλά μεγαλωμένη στο Ισραήλ. Για τις Αρχές του Ισραήλ αλλά και της Γερμανίας θεωρήθηκε από την αρχή νεκρή, μετά το χτύπημα της Χαμάς στο νεανικό μουσικό φεστιβάλ, όμως η μητέρα της δήλωσε ότι έχει πληροφορίες πως το κορίτσι ζει στα χέρια των αιμοσταγών μαχητών της Χαμάς. Η μητέρα της ανέφερε πως έλαβε ένα βίντεο από τη Χαμάς που δείχνει την κόρη της γυμνή και τραυματισμένη να είναι περικυκλωμένη από ενόπλους.
Ειδήσεις σήμερα
Τα χαμόγελα σβήνουν: Οι τέσσερις σοκαριστικοί θάνατοι που έρχονται στα επόμενα επεισόδια του Σασμού