Ο Κέλογκ δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, που ανεστάλησαν από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου, «πρέπει να γίνουν». Υποστήριξε ότι τα περισσότερα δημοκρατικά κράτη διεξάγουν εκλογές κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς όμως να αναφερθεί σε επιμέρους περιπτώσεις.
Επίσης δεν ανέφερε ότι στην μαχόμενη Ουκρανία έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στις περιοχές των 4 περιφερειών που κατέχουν παράνομα οι Ρώσοι, οι Ευρωπαίοι και ο Ζελένσκι έχουν εκφράσει από αντιρρήσεις μέχρι βαθύ σκεπτικισμό, ενώ ο Πούτιν παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της Ουκρανίας έχει ταχθεί κατά του Ζελένσκι, με τον οποίο δεν θέλει να συζητήσει. Ολα τα ανωτέρω περιπλέκουν αρκετά τα πράγματα, την ιδιότυπη διαμεσολάβηση, και λαμβάνοντας υπόψη αυτό που το Κίεβο και η Ε.Ε. τονίζουν ότι θα πρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην όποια διαμεσολάβηση, με την Ουκρανία να έχει πολλαπλώς ισχυροποιηθεί.
Ο Τραμπ και ο Κέλογκ έχουν δηλώσει ότι επεξεργάζονται κάποιο σχέδιο για τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός των πρώτων μηνών της νέας κυβέρνησης, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ομιχλώδεις και αρκετά γκρίζες. Ενώ η στρατηγική εξακολουθεί να είναι θολή, δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι του Τραμπ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πιέσουν την Ουκρανία για τη διεξαγωγή εκλογών ως μέρος της αρχικής κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία.
Η απάντηση από το Κίεβο σε μια τέτοια πρόταση παραμένει αβέβαιη, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και ουκρανικές ως και ευρωπαϊκές πηγές του υπογράφοντα. Ο Ζελένσκι δήλωσε προ ημερών ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο αν οι μάχες τελειώσουν και υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για να αποτραπεί μια νέα ρωσική επιθετικότητα.
Η Ουάσιγκτον έθεσε προηγουμένως το θέμα των εκλογών με Ουκρανούς αξιωματούχους τόσο το 2023 όσο και το 2024 κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ τόνισαν τη σημασία των εκλογών για τη δημοκρατική νομιμότητα, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι αντιστάθηκαν κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εσωτερικές διαιρέσεις και να εκθέσουν την Ουκρανία σε ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.
Ο αυταρχικός Πούτιν προκλητικά επιμένει ότι ο Ουκρανός ηγέτης δεν έχει τη νομική εξουσία να υπογράψει δεσμευτικές συμφωνίες. Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εάν πρώτα καταργήσει ένα διάταγμα του 2022, που απαγορεύει τις συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.
Υψηλόβαθμος Δυτικός αξιωματούχος ανέφερε στον υπογράφοντα ότι αν ο Τραμπ πιέσει την Ουκρανία να διεξαγάγει εκλογές, οι ΗΠΑ θα είναι σαν να ευθυγραμμίζονταν με τα ρωσικά αφηγήματα. Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ αμφιβάλλουν ότι θα επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία τους επόμενους μήνες ή ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2025, δεδομένης της έλλειψης συναίνεσης για το πώς να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.
Οι συζητήσεις για τον πόλεμο που δεν περιλαμβάνουν την Ουκρανία είναι «πολύ επικίνδυνες», είπε χθες ο Ζελένσκι, υποστηρίζοντας μία αρχική διμερή συνάντησή του με τον Τραμπ, προσθέτοντας ότι μια φωνή της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να είναι εκεί. Ο Ζελένσκι επέκρινε τα σχόλια του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, που είπε ότι ο πόλεμος οδήγησε την Ουκρανία «100 χρόνια πίσω», λέγοντας ότι «πρέπει να έρθει στην Ουκρανία, πρώτα από όλα, για να δει τι έχει κάνει η Ρωσία. Αλλά και για να δει τι έκανε ο ουκρανικός λαός για την ελευθερία του».
ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
Πρώην δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει την πρόταση των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες ότι η άρση του στρατιωτικού νόμου για εκλογές θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία επιτρέποντας σε στρατιώτες να εγκαταλείψουν τον στρατό, προκαλώντας οικονομική αστάθεια και ωθώντας Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.