«Δεν θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες παρά μόνο όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο αποτέλεσμα που να ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.
Η Μόσχα ζητεί την παράδοση του ουκρανικού στρατού και απαιτεί από το Κίεβο να της παραχωρήσει πέντε επαρχίες της Ουκρανίας τις οποίες ελέγχουν πλήρως ή εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να δεσμευθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποκτήσει νέα κυβέρνηση.
Στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να συμμετέχουν «οι δύο πλευρές», εκτίμησε από την πλευρά του ο Φιντάν.
«Την ώρα που σήμερα εισερχόμαστε στον τέταρτο χρόνο πολέμου (…) αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη νέα αμερικανική πρωτοβουλία. Πιστεύουμε ότι μια λύση ενδέχεται να βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν οι δύο πλευρές», υπογράμμισε.
«Η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή (…) Στόχος μας είναι να τερματιστεί αυτός ο καταστροφικός πόλεμος το συντομότερο δυνατό και να κλείσουν οι πληγές στην περιοχή», κατέληξε ο Φιντάν.
Η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την έναρξη του πολέμου έχει διατηρήσει τους δεσμούς της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Παρέχει drones στους Ουκρανούς, αλλά δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας που έχουν επιβάλει οι Δυτικοί.
Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί ότι το Κίεβο και η Μόσχα θα πρέπει να εκπροσωπηθούν κατά «ισότιμο και δίκαιο τρόπο» στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και επανέλαβε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Ο δρόμος προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί να ανοιχθεί παρά σε ένα πλαίσιο όπου οι δύο εμπόλεμες πλευρές εκπροσωπούνται κατά «ισότιμο και δίκαιο τρόπο», είπε ο τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του που μεταδόθηκε στην διεθνή σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα στο Κίεβο κατά την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει στην Τουρκία τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο σε αυτές.
Κατά την ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην διεθνή σύνοδο κορυφής, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε την πρόταση αυτή την περασμένη εβδομάδα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του ουκρανού προέδρου στην Αγκυρα.
Ειδήσεις Σήμερα
- Καθαρά Δευτέρα: Πού θα περάσουν οι Έλληνες το τριήμερο
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο προπονητής του τάε κβον ντο που κακοποιούσε σεξουαλικά 12χρονη αθλήτριά του
- Γαλλία: Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε μπουκάλια η αιτία της έκρηξης στο ρωσικό προξενείο
- Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. αναδεικνύει την αξία της επικοινωνίας στον Βιομηχανικό Τομέα