«Λοιπόν, νομίζω ότι μπλόφαρε όταν κράδαινε το ‘‘πυρηνικό σπαθί’’ στο παρελθόν. Μπορεί να μην μπλοφάρει εδώ, με την έννοια ότι μπορεί πραγματικά να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, που αποτελεί δικό της ξεχωριστό πρόβλημα», τόνισε ο Μπόλτον σε συνέντευξή του στο CNN. Ωστόσο, ο Μπόλτον διευκρίνισε ότι ακόμη και αν ο Πούτιν το έκανε αυτό, δεν θα είχε «μεγάλη διαφορά» κατά την άποψή του, «γιατί γνωρίζουμε για εκτεταμένες πυρηνικές προμήθειες, πυραύλους, πυραύλους Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κεφαλές, στο Καλίνινγκραντ, έναν θύλακα, ένα κομμάτι της Ρωσίας που χωρίζεται (εδαφικά) από τη Ρωσία από τη Λιθουανία και την Πολωνία».
«Είναι ένα μέρος που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί βασικά ρωσική στρατιωτική περιοχή που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης», είπε. «Έτσι οι δυνατότητες που έχει ήδη η Ρωσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ είναι αυτές που θα μπορούσαν να είναι πιο απειλητικές. Δεν νομίζω ότι η ιδέα της μεταφοράς μερικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία αλλάζει αυτή την ισορροπία», πρόσθεσε.
Το Καλίνινγκραντ, πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το Κένιξμπεργκ της ανατολική Πρωσίας, δηλαδή τμήμα της γερμανικής επικράτειας, που πέρασε μεταπολεμικά στην κυριότητα της ΕΣΣΔ.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη Λευκορωσία για την ανάπτυτξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις συμφωνίες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, είπε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους.
Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει στη Λευκορωσία το πυραυλικό σύστημα Iskander που είναι ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει από καιρό εγείρει ζήτημα ανάπτυξης ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, τα οποία δεν υπάρχουν στη χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «δεν έχει δει καμία κίνηση τακτικών πυρηνικών όπλων ή κάτι ανάλγο μετά από αυτή την ανακοίνωση, και σίγουρα δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι ο κ. Πούτιν πήρε κάποια απόφαση για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, πόσω μάλλον πυρηνικών όπλων, εντός της Ουκρανίας».