Οι επτά αυτές πολιτείες, η Αριζόνα, η Νεβάδα, η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, κρατούν το κλειδί για τη νίκη στην έμμεση καθολική ψηφοφορία σήμερα στις ΗΠΑ που θα οδηγήσει στον Λευκό Οίκο τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις ή τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Ρωσία είναι η πιο ενεργή απειλή» σε αυτές τις αμερικανικές πολιτείες, καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), το Γραφείο Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA).
«Οι απόπειρες αυτές δημιουργούν κίνδυνο υποκίνησης στη βία, συμπεριλαμβανομένης κατά εκλογικών αξιωματούχων», προειδοποιούν οι υπηρεσίες αυτές.
Οι λεγόμενες αμφίρροπες πολιτείες (swing states), που μπορεί να γείρουν τόσο προς τη μία όσο και προς την άλλη πλευρά, είχαν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο κατηγοριών από την πλευρά Ρεπουμπλικανών για «κόλπα» και «απάτες» που, σύμφωνα με τους ίδιους, θα κάνουν Δημοκρατικοί.
Σύμφωνα με το ODNI, πρόσφατα κυκλοφόρησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνέντευξη ενός προσώπου που δηλώνει ότι μια απάτη με πλαστά ψηφοδέλτια και αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους αναμένεται να ευνοήσει την Κάμαλα Χάρις στην Αριζόνα.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
Ο υπουργός Εξωτερικών της πολιτείας της Αριζόνα Έιντριαν Φόντες χαρακτήρισε το βίντεο αυτό «εντελώς ψεύτικο» και η πολιτεία του, η οποία θεωρείται προπύργιο της συνωμοσιολογίας όσον αφορά τις εκλογές, έλαβε μέτρα για να προστατεύσει τους εκλογικούς της αξιωματούχους και τις διαδικασίες ψηφοφορίας.
Ο ομόλογός του στην Τζόρτζια, ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, γνωστοποίησε την Πέμπτη την ύπαρξη «βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει Αϊτινό μετανάστη ο οποίος έχει στην κατοχή του πολλά δελτία ταυτότητας της Τζόρτζια και ισχυρίζεται ότι έχει ψηφίσει πολλές φορές».
Το FBI, το ODNI και η CISA επιβεβαίωσαν ότι «Ρώσοι πράκτορες άσκησης επιρροής κατασκεύασαν κάθε κομμάτι» αυτού του βίντεο.
Η Μόσχα κατήγγειλε το Σάββατο τους «αβάσιμους αυτούς ισχυρισμούς» και χαρακτήρισε «όλους τους υπαινιγμούς για ‘ρωσικές μηχανορραφίες’ κακόβουλες συκοφαντίες».
Δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα, ενώ έχει κατηγορήσει και την Τεχεράνη, ότι επιδίδονται σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την πρόκληση ταραχών.
Όπως συνέβη και κατά τη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ενέργεια αποσταθεροποίησης στο διαδίκτυο και βεβαιώνει ότι «σέβεται τη βούληση του αμερικανικού λαού».
Ειδήσεις σήμερα
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πότε ανεβαίνουν στο Taxisnet – Ποια θα είναι η μεγάλη αλλαγή
Μοναδικές προσφορές με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου
Γιάννης Αϊβάζης: «Άστοχη η δήλωσή μου ότι είμαστε εραστές με την Μαρία Κορινθίου» [βίντεο]
Τουρκία: Δώδεκα τραυματίες από την έκρηξη στα διυλιστήρια Tupras στη Νικομήδεια