Ο Mujtaba Rahman είναι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πρακτικής του Eurasia Group και μέσα από το άρθρο του αναλύει γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να ελπίζει σε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Μια βαθιά αίσθηση αδιαθεσίας έχει κυριεύσει την ΕΕ.
Η πολιτική εντός των δύο μεγαλύτερων χωρών-μελών του μπλοκ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, είναι βαθιά διαλυμένη – όπως και η μεταξύ τους σχέση. Εν τω μεταξύ, οι αδύναμοι ηγέτες, η υποτονική ανάπτυξη και οι μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση έχουν οδηγήσει σε μια οξεία αίσθηση μετατόπισης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Μόλις πριν από δύο χρόνια οι προοπτικές της Ευρώπης έμοιαζαν πολύ διαφορετικές, με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ωθεί το μπλοκ να υιοθετήσει μεγαλύτερο γεωστρατηγικό σκοπό. Η Γερμανία δεσμεύτηκε 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στροφή Zeitenwende στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει τις σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, εκτινάσσοντας την ιστορική αποστροφή της χώρας του για τη διεύρυνση της ΕΕ. το μπλοκ υπερέβη τους αυτοεπιβληθέντες δημοσιονομικούς περιορισμούς του για να παράσχει χρηματοδότηση για την Ουκρανία και εφάρμοσε 14 γύρους εκτεταμένων κυρώσεων κατά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας.
Αλλά αυτή η αίσθηση του σκοπού έχει πλέον χαθεί – και, παραδόξως, η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μπορεί να είναι αυτό που θα τον επαναφέρει.
Ως έχει, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στην τρέχουσα δυσφορία της ΕΕ. Το στοίχημα των πρόωρων εκλογών του Μακρόν οδήγησε σε ένα πολύ λιγότερο σταθερό και προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον, με το σπειροειδή δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να αμαυρώνει την οικονομική του κληρονομιά – και μαζί με αυτό, την αξιοπιστία του στην ΕΕ. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, ένας αδύναμος και κακοποιημένος συνασπισμός μπορεί να μην εκπληρώσει καν τη θητεία του.
Τα προβλήματα του μπλοκ δεν είναι, φυσικά, μόνο γαλλογερμανικά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πλέον τα μέλη – ασφάλεια, άμυνα, μετανάστευση και δημοσιονομική πολιτική – είναι οι λιγότερο επιρρεπείς στη συλλογική δράση σε ολόκληρη την ΕΕ, ακριβώς επειδή είναι εγγενείς στα εθνικά κράτη: σύνορα, φορολογία και εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, με περιορισμένη όρεξη για συγκέντρωση κυριαρχίας σε αυτούς τους τομείς, οι ηγέτες της ΕΕ θα αγωνιστούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες των πληθυσμών τους, τροφοδοτώντας περαιτέρω τον λαϊκισμό και τον πολιτικό κατακερματισμό.
Βιν Ντίζελ: Φωτογραφήθηκε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο - «Απλά δύο παιδιά με όνειρα» [εικόνα]
Εδώ ακριβώς θα μπορούσε να βοηθήσει ο Τραμπ.
Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ – εκτός από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orbán και ίσως τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni – προσεύχονται για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Οι φόβοι τους είναι τέσσερις: η πιθανή αποχώρηση του Τραμπ από το ΝΑΤΟ και το τέλος της δέσμευσης της Αμερικής να διατηρήσει την ήπειρο ασφαλή. τη μονομερή επιβολή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Κιέβου και των Βρυξελλών· ένας επιζήμιος εμπορικός πόλεμος. και την επιρροή του Τραμπ στην ακροδεξιά της ΕΕ.
Όλα αυτά είναι εύλογες ανησυχίες. Ωστόσο, είναι βραχυπρόθεσμα και κοντόφθαλμα και αγνοούν το γαλβανιστικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει το σοκ μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.
Μια νίκη Τραμπ θα αναζωογονούσε αμέσως τα σχέδια για περισσότερο κοινό χρέος της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα του μπλοκ. Αυτή η ιδέα -που αρχικά προωθήθηκε από τον Μακρόν και υποστηρίχθηκε από τη νέα Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Kaja Kallas- είχε κερδίσει ακόμη και τη σιωπηρή υποστήριξη της λιτής Βόρειας Ευρώπης, αλλά έχασε τη δυναμική της μετά το εκλογικό κόλπο του Γάλλου προέδρου. Το σοκ μιας δεύτερης θητείας Τραμπ αναμφίβολα θα το αναζωπυρώσει, κυρίως επειδή η Γερμανία -η χώρα που είναι πιο απρόθυμη να υποστηρίξει τις ιδέες του Μακρόν- είναι επίσης η χώρα που φοβάται να χάσει περισσότερο την εγγύηση ασφάλειας της Αμερικής.
Το ίδιο θα ίσχυε για τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές της ηπείρου. Η διάγνωση του πρώην προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για επενδυτικό κενό 800 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μπορεί να καλυφθεί μόνο με πιο κοινή χρηματοδότηση. Απαιτεί επίσης μια διαφορετική προσέγγιση στη βιομηχανική και δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ που, πάλι, θα ξεκινούσε από τη Γερμανία και θα επεκταθεί στην υπόλοιπη ΕΕ – κάτι που ένας εμπορικός πόλεμος με τον Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδωθεί.
Η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο τιμόνι όπως αναφέρει το Politico θα μπορούσε επίσης να έχει δύο ακόμη ευεργετικά αποτελέσματα για την Ευρώπη: Πρώτον, θα πρόσθετο βάρος στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει πλήρως τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να τον καταστήσει πιο κατάλληλο για τον σκοπό του – ξοδεύοντας περίπου τα δύο τρίτα του Τα οικονομικά του μπλοκ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα ταμεία συνοχής είναι απίθανο να είναι βιώσιμα όταν έρθουν αντιμέτωποι με τους υπαρξιακούς κινδύνους που παρουσιάζει ο Τραμπ. Δεύτερον, θα ωθούσε την ήδη καθυστερημένη επαναφορά μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές πιστεύουν ήδη ότι η επιστροφή του θα τους ωθούσε να βρουν πιο δημιουργικούς τρόπους για να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες κόκκινες γραμμές τους.
Υπάρχει, φυσικά, ο κίνδυνος μια προεδρία Τραμπ να προωθήσει τα φυγόκεντρα ένστικτα της ΕΕ και όχι τα ενοποιητικά της. Οι προσπάθειές του να διχάσει την ΕΕ μέσω διμερών σχέσεων με τις χώρες μέλη θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιτυχείς, ειδικά εάν συνδέουν θέματα εμπορίου και άμυνας. Επιπλέον, μια μερική, ή πιθανώς πλήρης, εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό μεταξύ των Ευρωπαίων, οδηγώντας σε μια απάντηση «ο καθένας για τον εαυτό του».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια προεδρία Τραμπ θα δοκίμαζε τη δημοκρατική κουλτούρα της Αμερικής και τους πολυμερείς θεσμούς του πλανήτη – πιθανώς μέχρι τα κρίσιμα σημεία τους. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ευχηθούμε επιπόλαια στον κόσμο. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι απλώς το σοκ που απαιτείται για να αποτραπεί η πτώση της ΕΕ σε μια μακρά, και πιθανώς τερματική, παρακμή.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Διακοπή συμβάσεων με παρόχους που δεν εκτελούν παραπεμπτικά ή απαιτούν πρόσθετες χρεώσεις
Εκλογές ΗΠΑ: Παραπληροφόρηση σε πολιτείες «κλειδιά» – Ποιος ο ρόλος της Ρωσίας
4 tips που θα σας βοηθήσουν αν γράψετε στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πότε ανεβαίνουν στο Taxisnet – Ποια θα είναι η μεγάλη αλλαγή