Ο Μπόρις Τζόνσον αποδείχθηκε λίγος και αναξιόπιστος κυβερνήτης μιας χώρας σε παρακμή, η οποία εντούτοις φαντασιώνεται αναβίωση του αυτοκρατορικού της παρελθόντος. Οι δελφίνοι του όμως, ο δανδής Ινδοβρετανός Ρίσι Σούνακ και η wannabe Θάτσερ, Λιζ Τρας, μπορεί να αποδειχθούν εξίσου ανεπαρκείς ή και πιο επικίνδυνοι από τον ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η προϊστορία του πρώην υπουργού Οικονομικών και της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο μιας μελλοντικής πρωθυπουργίας τους.
Το Σάββατο 4 Αυγούστου οι δύο τελικοί μονομάχοι θα αναμετρηθούν στο ύστατο ντιμπέιτ και την επομένη θα στηθούν οι κάλπες της παρατεταμένης ψηφοφορίας των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που θα διαρκέσει έναν μήνα. Υπομονή λοιπόν, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για να μάθουμε ποιος θα διαδεχθεί τον 58χρονο Τζόνσον στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Οι δύο πολιτικοί πόρρω απέχουν από το να χαρακτηριστούν στιβαροί statesmen (statewomen, αντιστοίχως) που αποπνέουν κύρος σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Κάποιοι κακεντρεχείς (όπως ο κύριος αρθρογράφος των Strait Times, της κύριας ξενόγλωσσης εφημερίδας της Μαλαισίας, η οποία κάποτε ήταν βρετανική αποικία αλλά τώρα αναβαθμίζεται σε περιφερειακή δύναμη της Νοτιοανατολικής Ασίας) υποστηρίζουν ότι με έναν από τους δυο τους στο τιμόνι η Βρετανία κινδυνεύει να περιπέσει σε ακόμη πιο θλιβερή κατάσταση.
Η 47χρονη Λιζ Τρας, πρώην εμπορική διευθύντρια της Shell, που γεννήθηκε και σπούδασε στην Οξφόρδη, αλλά τώρα διαμένει στο Λιντς με τον σύζυγο και τις δύο κόρες της, ανήκει στη συντηρητική/νεοφιλελεύθερη πτέρυγα των Συντηρητικών και αποδέχεται ευχαρίστως τον χαρακτηρισμό της Θάτσερ του 21ου αιώνα. Ανέλαβε διάφορα υπουργεία στις κυβερνήσεις Κάμερον, Μέι και Τζόνσον, αλλά από την ορίτζιναλ Σιδηρά Κυρία δείχνει να έχει κληρονομήσει περισσότερο τον αυτοκρατορικό μεγαλοϊδεατισμό και λιγότερο την πολιτική ευφυΐα. Θεωρείται από τα πιο αδιάλλακτα γεράκια της Δύσης στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ παροιμιώδης έχει μείνει η γκάφα της με τον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, τον οποίο μπέρδεψε στα social media με τον δημοφιλή τραγουδιστή Νίκο Βέρτη.
Νεοφιλελεύθερη μεν, εθνολαϊκίστρια δε, με μεσοαστική καταγωγή, η Τρας ταυτίζεται σαφώς με την ατζέντα παροχών του Τζόνσον και γοητεύει τη βάση των Τόρις πολύ περισσότερο από το 42χρονο πρώην golden boy της Goldman Sachs. Λόγω του πλούσιου βιογραφικού του στον χρηματοοικονομικό τομέα και της νεαρής ηλικίας του, ο πρώτος διεκδικητής της βρετανικής πρωθυπουργίας με καταγωγή από τις αποικίες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένας Βρετανός Μακρόν αν διέθετε έστω και ίχνος από το (όποιο) χάρισμα του Γάλλου προέδρου.
Στην πραγματικότητα παραπέμπει περισσότερο σε έναν σνομπ, πλήρως πολιτισμικά ενσωματωμένο τεχνοκράτη του Σίτι, που νοιάζεται για τους δείκτες και όχι για τα λαϊκά στρώματα, αντιμετωπίζοντας τα πάντα υπό το πρίσμα της οικονομίας. Γι΄ αυτή του τη μενταλιτέ τον λατρεύουν η κομματική και η κοινοβουλευτική γραφειοκρατία των Τόρις, αλλά την ίδια στιγμή τον απεχθάνεται η λαϊκή βάση, αποτελούμενη κυρίως από Brexiters, με το βλέμμα και το χέρι ακόμη στραμμένα στο… δημόσιο ταμείο. Για να τους ικανοποιήσει ο Σούνακ έκανε μεγάλο σκόντο στις αρχές του, υποσχόμενος κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας. Ομως τέτοιες κωλοτούμπες συνήθως γυρίζουν μπούμερανγκ. Η συγκεκριμένη κατέδειξε ότι ο Σούνακ (οι παππούδες του οποίου μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία τη δεκαετία του ΄60) βρίσκεται μάλλον σε απελπισία στο κυνήγι των ψήφων.
Ως σάρκα εκ της σαρκός του Σίτι θα ανέμενε κανείς ο Σούνακ να ανήκει στους πολέμιους του Brexit, αλλά τελικά στήριξε τον Τζόνσον, για να τον εγκαταλείψει αργότερα όταν η δρυς έπεφτε με πάταγο από τα σκάνδαλα του κορονοϊού, της διασπάθισης κονδυλίων και των σοβαρών κατάλοιπων του Brexit, όπως το Βορειοϊρλανδικό.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμμετείχε σε κάποια κορονοπάρτι του πρωθυπουργού για τα οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την αστυνομία, ενώ η πάμπλουτη, ινδικής καταγωγής σύζυγός του Ακσάτα Μούρτι απέφυγε να πληρώσει φόρους 20 εκατ. λιρών για κέρδη των εταιριών της στο εξωτερικό, με το επιχείρημα ότι δεν είναι μόνιμη κάτοικος Βρετανίας. Πώς να εμπιστευθείς για πρωθυπουργό έναν τέτοιο τύπο, ο οποίος επιπλέον ήταν κάτοχος επί εξαετία πράσινης κάρτας για την Αμερική, ακόμη και ως υπουργός Οικονομικών; Σκόπευε άραγε για κάποιον λόγο να… μεταναστεύσει;
Στο θέμα δε της απαράδεκτης αποστολής χιλιάδων μεταναστών στη Ρουάντα που αποφάσισε η κυβέρνηση Τζόνσον εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, ο Σούνακ, για να μην υστερήσει της υποτίθεται ρατσίστριας Τρας, είπε ότι αν μπορούσε, θα έστελνε περισσότερους από δαύτους στην Αφρική!
Ισως οι Straits Times να ακούγονται κάπως υπερβολικοί, αλλά το σκεπτικό τους έχει βάση: «Με Σούνακ ή Τρας στην πρωθυπουργία δεν κυβερνάται μια σοβαρή χώρα. Ισως η Βρετανία να μην είναι πια σοβαρή χώρα. Οπως και να έχει, οφείλει να προετοιμάζεται για χάος μετά τον Σεπτέμβριο, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος».
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι και τα ψιλά γράμματα
Πακέτο με 8 νέες μειώσεις φόρων – Όλο το σχέδιο για ελαφρύνσεις από το 2023
Ο Δούναβης μπορεί να ξεκλειδώσει τα σιτηρά: Η Ουκρανία ανοίγει νέο δρόμο για τις εξαγωγές
O σχεδιασμός του Μαξίμου: Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις
Προσωπικός γιατρός: Ξεκινούν από αύριο Δευτέρα 1/8 οι εγγραφές