«Θα αναστείλουμε την εκστρατεία μας για την προεδρία» επεσήμανε ο κ. Ραμασουάμι, καθώς ο επιχειρηματίας δεν έλαβε παρά περίπου το 7% των ψήφων, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.
https://twitter.com/Top1Rating/status/1747150123082326062
«Δεν υπάρχει πιθανή οδός για να γίνω ο επόμενος πρόεδρος (…).Τηλεφώνησα στον Ντόναλντ Τραμπ για να του πω ότι τον συγχαίρω για τη νίκη του και πως από τώρα, του προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου», συμπλήρωσε ο ινδικής καταγωγής Ρεπουμπλικάνος, ιδρυτής αμερικανικού ομίλου της βιοτεχνολογίας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP.
Βιβέκ Ραμασουάμι: Ποιος είναι ο Ινδός εκατομμυριούχος
Ο Ραμασουάμι είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στις 21 Φεβρουαρίου το ’23 σε μια εμφάνιση στο Fox News, μέσα από ένα βίντεο στο οποίο παρουσίαζε τις πολιτικές του θέσεις.
Ποιος, όμως, είναι στην πραγματικότητα ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και συγγραφέας του βιβλίου Woke Inc. που θέλει να μπει «σφήνα» στη διεκδίκηση της αμερικανικής προεδρίας;
Το BBC σε δημοσίευμα του αποπειράται να χαρτογραφήσει το προφίλ του Βιβέκ Ραμασουάμι.
BBC News – Vivek Ramaswamy: The Indian-American CEO who wants to be US presidenthttps://t.co/f3jtsu7v2g
— Shakir Khaja (@KhajaShakir) March 2, 2023
Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
Το νέο «Αμερικανικό Όνειρο», η εναντίωση στην woke κουλτούρα και η απεξάρτηση από την Κίνα
Ανατρέχοντας στην παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ραμασουάμι στο Fox News, τον βλέπουμε να μιλάει για το όραμα «ενός κινήματος που θα έχει σκοπό τη δημιουργία ενός νέου «Αμερικανικού Ονείρου», το οποίο θα βασίζεται «στην αναζήτηση της τελειότητας». Για τον Ραμασουάμι «η διαφορετικότητα σαν έννοια δεν σηματοδοτεί τίποτα αν δεν υπάρχει κάτι “σπουδαιότερο” που να “δένει” τους ανθρώπους».
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι New York Times, το βίντεο της υποψηφιότητας του Ραμασουάμι επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιδέας ότι οι συντηρητικοί αποτελούν «θύματα» μιας πολιτικής αντίληψης που εστιάζει στις συνέπειες του ρατσισμού και άλλων μορφών φανατισμού.
Είναι ενδεικτική η εισαγωγική φράση που ο Ραμασουάμι επιλέγει στο βίντεο ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του: «Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης εθνικής ταυτότητας» αναφέρει και προσθέτει πως «αξίες, όπως η πίστη, ο πατριωτισμός και η σκληρή δουλειά έχουν εξαφανιστεί και έχουν δώσει τη θέση τους σε νέες “κοσμικές” θρησκείες».
Ο 37χρονος Βιβέκ Ραμασουάμι, γεννημένος στο Οχάιο, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Γέιλ, πριν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια μέσα από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τομέα της Βιοτεχνολογίας.
Έχει διακηρύξει δημόσια την αντίθεση του στις τάσεις «αφύπνισης» (woke) του επιχειρηματικού κόσμου σε θέματα που αφορούν τον ρατσισμό και την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως τέτοιες στρατηγικές πλήττουν την Αμερική. Όσον αφορά το διεθνές στίγμα των ΗΠΑ, ο Ραμασουάμι έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της μείωσης της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα.
Ενστάσεις και διαφωνίες
Κι ενώ οι απόψεις του Ραμασουάμι φαίνεται πως έχουν «κερδίσει» τις εντυπώσεις ορισμένων – όπως του επίσης Ινδοαμερικάνου Ρεπουμπλικανού Βίκραμ Μανσαραμάνι – υπάρχουν πολλοί Ινδοαμερικάνοι που δεν συμφωνούν με τις θέσεις του και θεωρούν πως η καμπάνια του είναι επιφανειακή.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δημοκρατικός Σεκάρ Ναρασιμάν, ιδρυτής και επικεφαλής του AAPI (Asian Americans and Pacific Islanders), ο οποίος δηλώνει πως ενώ είναι χαρούμενος να βλέπει περισσότερους Ασιάτες Αμερικάνους με ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δεν είναι καθόλου σίγουρος για τις ιδέες του Ραμασουάμι.
Ο Ναρασιμάν διερωτάται: «ενδιαφέρει, άραγε, τον Ραμασουάμι η υγειονομική φροντίδα των ηλικιωμένων; Ποιο είναι το σχέδιο του για τις δαπάνες στον τομέα των υποδομών;». Ο Δημοκρατικός Ναρασιμάν καταλήγει πως οι προτάσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία δεν είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν σαφή χαρακτήρα.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι πολλά μέλη της ίδιας της κοινότητας των Ινδοαμερικάνων που στο παρελθόν, μάλιστα, έχουν στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς για χρόνια, αγνοούσαν το όνομα του Ραμασουάμι μέχρι να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.
Ο Σαμπάτ Σιβάνγκι, γνωστός υποστηρικτής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, αναφέρει πως δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Ραμασουάμι. «Έχω ακούσει πως έχει χρήματα, πως είναι καλός ομιλητής, όμως εκτιμώ ότι τελικά θα είναι “ένας από τους πολλούς” υποψήφιους. Δεν του δίνω πολλές πιθανότητες».
«Κούρσα για τρεις»
Έτσι κι αλλιώς οι Ινδοαμερικάνοι Ρεπουμπλικανοί προβλέπουν μια «κούρσα για τρεις» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρον ΝτεΣάντις και την Νίκι Χέιλι και προτιμούν να κρατήσουν μια στάση αναμονής όσον αφορά ενδεχόμενα σενάρια συμμαχιών. Ειδικά από τη στιγμή που ακόμα επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας λόγω των νομικών περιπετειών που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Σιβάνγκι τονίζει πως θαυμάζει την δυναμική της Χέιλι και υποστηρίζει πως, αν ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκαστεί να αποσυρθεί από την κούρσα, τότε θα την στηρίξει.
Το σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως των υπαρκτών πολιτικών διαφορών, η κοινότητα των Ινδοαμερικάνων έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη, όσο βλέπει την αύξηση της πολιτικής «εμπλοκής» της στα κοινά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Όπως τονίζει ο Ναρασιμάν «αν τα παιδιά μας βλέπουν Αμερικάνους με ονόματα, όπως Ραμασουάμι στην διεκδίκηση πολιτικών θέσεων, τότε κάτι καλό συμβαίνει».
Οι πρώτες δηλώσεις του Τραμπ μετά τη νίκη του: «Είναι καιρός να ενωθεί η χώρα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, στην πολιτεία Αϊόβα, που επιβεβαίωσε πως είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί της διαδικασίας, επεσήμανε οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν»,
«Νομίζω πως τώρα είναι καιρός όλοι μας, η χώρα μας να ενωθεί (…). Είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, Δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ή συντηρητικούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τη συνήθως επιθετική ρητορική του, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην πόλη Ντε Μόιν, σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία.
Τζο Μπάιντεν: Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα δείχνει πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων
Η καθαρή νίκη που κατήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία στην Αϊόβα για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ σημαίνει πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» στην κούρσα, πως είναι το φαβορί, εκτίμησε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και ο ίδιος υποψήφιος για την επανεκλογή του, καθώς αναγγέλλεται επανάληψη της αναμέτρησής τους το 2020.
«Είναι το καθαρό φαβορί της άλλης πλευράς σε αυτό το σημείο», διαπίστωσε ο κ. Μπάιντεν μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όσους Αμερικανούς τάσσονται υπέρ του να συνεισφέρουν χρήματα.
Looks like Donald Trump just won Iowa. He’s the clear front runner on the other side at this point.
But here’s the thing: this election was always going to be you and me vs. extreme MAGA Republicans. It was true yesterday and it’ll be true tomorrow.
So if you’re with us, chip…
— Joe Biden (@JoeBiden) January 16, 2024
Ειδήσεις σήμερα
Εντυπωσιακά ευρήματα στη νεκρόπολη στην Αίγυπτο – Τί έφεραν στο φως οι ανασκαφές[Εικόνες]
Αυτή η «τσάντα για σάντουιτς» κοστίζει πάνω από 3.000 δολάρια – Κάτι απλό και… καθημερινό[Εικόνα]
Άνετη η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα: «Είναι καιρός να ενωθεί η χώρα»