Από το 2023 έχουν αναφερθεί σχεδόν δώδεκα περιπτώσεις του παράξενου συνδρόμου στην Ευρώπη. Τώρα οι Αρχές αναφέρουν ότι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα στα νεογέννητα συνδέονται με ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που ονομάζεται μινοξιδίλη.
Το «σύνδρομο λυκανθρώπου», αλλιώς γνωστό ως υπερτρίχωση, εμφανίζει λεπτές τρίχες μεγέθους έως 5 εκατοστών να μεγαλώνουν στο πρόσωπο, τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος ενός ατόμου. Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση και οι πάσχοντες αναγκάζονται να ξυριστούν, να αποτριχωθούν και να αφαιρέσουν τις τρίχες για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.
Τον Απρίλιο του 2023, ένα αγοράκι εμφάνισε τρίχες στην πλάτη, στα πόδια και στους μηρούς του σε διάστημα δύο μηνών, πυροδοτώντας ανησυχίες για το παράξενο φαινόμενο, σύμφωνα με το Κέντρο Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ναβάρα, στη βόρεια Ισπανία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πατέρας του αγοριού χρησιμοποιούσε λοσιόν μινοξιδίλης στο τριχωτό της κεφαλής του για να θεραπεύσει τη φαλάκρα ενώ ήταν εκτός δουλειάς για ένα μήνα φροντίζοντας τον γιο του. Ωστόσο, όταν το παιδί δεν ήταν πλέον εκτεθειμένο στο φάρμακο, τα συμπτώματά του υποχώρησαν.
Το Minoxidil διατίθεται με την επωνυμία Regaine στο Ηνωμένο Βασίλειο και μπορεί να αγοραστεί στα περισσότερα φαρμακεία ή στο διαδίκτυο χωρίς ιατρική συνταγή, διατίθεται σε ισχύ δύο ή πέντε τοις εκατό και λειτουργεί αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους θύλακες των τριχών.
Τραμπ: Κατανοώ την αντίθεση της Ρωσίας στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Έλεγαν χρόνια ότι είναι κόκκινη γραμμή
Μετά την περίεργη περίπτωση στην Ισπανία, το Κέντρο Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ναβάρα εντόπισε 10 άλλες πρόσφατες περιπτώσεις «συνδρόμου λυκάνθρωπου» σε μωρά που αναφέρθηκαν σε όλη την Ευρώπη και συνδέονταν επίσης με τη μινοξιδίλη, αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Economista.
Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα των μωρών μειώθηκαν αφού οι γονείς τους σταμάτησαν να παίρνουν μινοξιδίλη. Ωστόσο, τα πολύ μικρά μωρά που εκτίθενται στο φάρμακο μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο βλάβης στην καρδιά και τα νεφρά τους, προειδοποίησε ο οργανισμός υγείας.
Σύμφωνα με το κέντρο είναι πιθανό τα μωρά να είχαν έρθει σε επαφή με τη χημική ουσία μέσω της επαφής με το δέρμα ή το στόμα με τις περιοχές που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο κεφάλι των γονιών τους.
Το εύρημα ακολουθεί ένα περίεργο περιστατικό το 2019 στο οποίο τουλάχιστον 17 παιδιά στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μωρών, ανέπτυξαν «σύνδρομο λυκανθρώπου» όταν η μινοξιδίλη μπήκε κατά λάθος σε μπουκάλια ομεπραζόλης, ένα φάρμακο που βοηθά στην παλινδρόμηση οξέος.
Η ανάμειξη διαπιστώθηκε ότι συνέβη σε ένα εργαστήριο που είχε βάλει το φάρμακο για την τριχόπτωση σε ένα δοχείο με την ένδειξη ομεπραζόλη, το οποίο στη συνέχεια εστάλη στα φαρμακεία.
Μετά τα πρόσφατα ευρήματα του Κέντρου Φαρμακοεπαγρύπνησης της Ναβάρα, η μινοξιδίλη που πωλείται στην Ευρώπη θα πρέπει τώρα να περιλαμβάνει προειδοποιήσεις στην ετικέτα σχετικά με τον κίνδυνο υπερτρίχωσης στα βρέφη, και οι χρήστες θα πρέπει να κρατούν τα μικρά παιδιά μακριά από περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί το φάρμακο.