Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ στις 7 Μαρτίου 2025, ενώ θα ακολουθήσει στοχευμένη νομοθετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η προτεινόμενη τροποποίηση θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη επέκταση της εμβέλειας του λύκου στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα ένα ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης για όλους τους πληθυσμούς λύκων στην Ε.Ε.
Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία η κατάσταση διατήρησης του λύκου έχει εξελιχθεί θετικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο εκτιμώμενος πληθυσμός στην Ε.Ε. έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 10 χρόνια (από 11.193 το 2012 σε 20.300 το 2023).
Αυτή η συνεχής αύξηση οδήγησε σε σημαντικά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τη συνύπαρξη με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα κράτη μέλη, οι λύκοι εκτιμάται ότι σκοτώνουν τουλάχιστον 65.500 κεφάλια ζώων κάθε χρόνο στην Ε.Ε.
Τα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου κινδυνεύουν από την...κλιματική αλλαγή
Η απόφαση επισημαίνει ότι η προστασία του πρέπει να διασφαλίζεται με κατάλληλα και απαραίτητα μέτρα. Οποιαδήποτε εκμετάλλευση του είδους πρέπει να κρατά τον πληθυσμό των λύκων εκτός κινδύνου και να ευθυγραμμίζεται μεταξύ άλλων με τις επιστημονικές και οικολογικές απαιτήσεις.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η Κομισιόν θα υποβάλει την πρόταση στη γραμματεία της Σύμβασης της Βέρνης. Οποιαδήποτε τροποποίηση στη Σύμβαση της Βέρνης πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των συμβαλλόμενων μερών της. Οι τροποποιήσεις των προσαρτημάτων τίθενται σε ισχύ τρεις μήνες μετά την έγκρισή τους.
Η αλλαγή στο επίπεδο προστασίας δεν θα εφαρμοστεί άμεσα στην ΕΕ. Μόλις τεθεί σε ισχύ η τροποποίηση των προσαρτημάτων της Σύμβασης της Βέρνης, θα επιτραπεί στην Ε.Ε. να τροποποιήσει τα αντίστοιχα παραρτήματα της οδηγίας για τους οικοτόπους, προκειμένου να προσαρμόσει το επίπεδο προστασίας των λύκων στην εσωτερική της έννομη τάξη.
«Σημαντικό νέο» για τις αγροτικές περιοχές και τους αγρότες-κτηνοτρόφους, χαρακτήρισε την απόφαση της Μόνιμη Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι τώρα «χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της διατήρησης της άγριας ζωής και της προστασίας των μέσων βιοπορισμού μας.»
Ειδήσεις σήμερα
Εφορία: Όλα όσα αλλάζουν για τα Airbnb
Οχήματα σε ακινησία: Χωρίς ασφάλιση δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση
Δώρο Χριστουγέννων για ανέργους: Πότε θα πληρωθεί από τον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ)