Μετά από συνεχείς συσκέψεις με ειδικούς, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου κατέληξαν στην Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων, ένα σχέδιο που θα παρουσιάσουν οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί σήμερα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει άμεσα το φαινόμενο, καθώς τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων είναι αποκαρδιωτικά στη χώρα μας.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2025 περισσότεροι από 3.000 ανήλικοι δράστες βρέθηκαν ενώπιον των Αρχών και αυτό δείχνει ένα κενό στη διαχείριση του φαινομένου αυτού.
Οπως υπογραμμίζουν στην κυβέρνηση, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Συνεργάτης του πρωθυπουργού υπογράμμισε, πάντως, στον «Ε.Τ.» ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υλοποιηθεί 139 πολιτικές για την προστασία των ανηλίκων και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, όχι από ένα αλλά από δέκα διαφορετικά υπουργεία.
Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο δεν έχει ανακοπεί και αυτό δείχνει ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Στρατηγική θα είναι ένας οδηγός που θα συμπληρώσει τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται. Θα προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια.
Δύο από τα πιο πρόσφατα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του Διαδικτύου ενός ανηλίκου από τους γονείς, αλλά και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες. Στον τομέα αυτόν έχουν ληφθεί μέτρα αυστηρότερης πιστοποίησης.
Η Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων θα παρουσιαστεί σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια υπουργεία.
Το βίαιο περιστατικό που έγινε, την περασμένη Τετάρτη, στη Νομική της Αθήνας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς τελευταία δείχνει να παρατηρείται ένα κύμα ανομίας και εγκληματικότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια το οποίο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Η σύσκεψη που αποφασίστηκε και έγινε το Σάββατο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε δύο στόχους. Ο ένας να σταλεί μήνυμα εκεί που πρέπει ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και ο άλλος ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η σύσκεψη αυτή είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς αποφασίστηκε μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μεταφραστούν σε άμεσες πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον όσοι δρουν με παραβατικό τρόπο αλλά κι όσοι το ανέχονται και δεν κάνουν χρήση των νόμων που έχουν ήδη ψηφιστεί θα βρίσκονται αντιμέτωποι με συνέπειες σε ποινικό, πειθαρχικό αλλά και σε αστικό επίπεδο για τους δράστες, ενώ προσεχώς έρχονται και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Συνέπειες θα υπάρχουν και για πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου ή αντίστοιχων αποφάσεων.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΗΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Με οδηγό την πετυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, το κυβερνητικό σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας από το σύνολο των πανεπιστημίων. «Οι εκκενώσεις καταλήψεων θα συνεχιστούν έτσι ώστε το άσυλο ανομίας να εξαλειφθεί και να δώσει τη θέση του στο άσυλο διακίνησης ιδεών», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.
Οπως θύμισαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η συγκεκριμένη κυβέρνηση μέσα σε λίγα χρόνια, στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας και της εγκληματικότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει κάνει βήματα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες ολόκληρες και αποτελούσαν ταμπού.
Ομως, πρέπει να αναλάβουν δράση και να κινηθούν με ευθύνη οι πρυτανικές αρχές ειδικά όσον αφορά στα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν.