Ο 27χρονος Φαρούκ Φατίχ Οζέρ «τραντάζει» τα εύθραυστα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, καθώς φαίνεται πως είναι ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης απάτης στα χρονικά της χώρας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα Μέσα της Τουρκίας κάνουν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία της χώρας με 391.000 θύματα.
Ο 27χρονος χρηματιστής και ιδρυτής της εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, της Thodex, έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια αφού πρώτα σταμάτησε να πληρώνει τους πελάτες του. Οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό του, με τις πληροφορίες να θέλουν να βρίσκεται στην Αλβανία.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο νεαρός επιχειρηματίας είναι ο ιδρυτής της Thodex της πιο γνωστής εταιρείας συναλλαγών με κρυπτονομίσματα της χώρας. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οζέρ δημιουργήθηκε το 2017 και διαθέτει σχεδόν 400.000 ενεργούς χρήστες οι οποίοι εδώ και τρεις ημέρες δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς και τα κεφάλαιά τους.
Η Thodex έγινε ευρέως γνωστή μέσω του Έλον Μασκ. O ιδιοκτήτης της Tesla την ανέφερε στα social media του και από τότε το όνομά της κάνει το γύρω του κόσμου.
Ξαφνικά στις 21 Απριλίου σταμάτησαν η συναλλαγές και η πλατφόρμα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ενημέρωσε ότι θα έκλεινε για τέσσερις έως πέντε ημέρες λόγω πώλησής της. Οι πελάτες και συγκεκριμένα 391.000 επενδυτές αναστατώθηκαν κάνοντας λόγο για εξαπάτηση, καθώς δεν θα μπορούσαν ούτε να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους αλλά ούτε και να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Αρχικά η εταιρεία ενημέρωσε τους επενδυτές πως αντιμετωπίζει ένα τεχνικό ζήτημα και πως όλα θα επανέλθουν σε έξι ώρες… Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Φαρούκ Φατίχ Οζέρ έφτιαξε τις βαλίτσες του, βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πέταξε για τα Τίρανα με 2 δισεκατομμύρια δολάρια…
Αμέσως στις αρχές της Τουρκίας σήμανε συναγερμός. Η εισαγγελία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 78 άτομα από τα οποία 62 έχουν ήδη συλληφθεί τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το σώμα ερευνών για οικονομικά εγκλήματα μπλόκαρε τους λογαριασμούς της εταιρείας, η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της και ξεκίνησε έρευνα ενώ ο Οζέρ που είναι άφαντος κατηγορείται για απάτη και σύσταση εγκληματικής συμμορίας.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Αρνείται τις κατηγορίες η εταιρεία
Οι αρχές παλεύουν με τον χρόνο για να τον εντοπίσουν και δίνουν στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του από τη στιγμή που περνούσε από τον έλεγχο διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ζητώντας πληροφορίες από τους πολίτες που τυγχάνει να τον αναγνωρίζουν. Από άγνωστη τοποθεσία χθες (22/3) ο χρηματιστής είπε ότι θα αποπληρώσει τους επενδυτές και εν ευθέτω χρόνο θα επιστρέψει στην Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Thodex απορρίπτει τις κατηγορίες και τονίζει ότι οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν. «Τράπεζες και εταιρείες παγκοσμίου φήμης μας προσφέρουν επενδύσεις και συνεργασία για λίγο διάστημα. Τα ονόματά τους θα αποκαλυφθούν όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή» σημειώνει χαρακτηριστικά. Πάντως δικηγόρος των πελατών, τονίζει ότι η ζημιά από τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους 391.000 ενεργούς χρήστες είναι τεράστια.
Οι δεσμοί με την κυβέρνηση Ερντογάν
Ο Οζέρ δεν είναι άγνωστος στην κυβέρνηση Ερντογάν… Λίγα λεπτά μετά το ένταλμα έρευνας από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, την έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και το διεθνές ένταλμα από την Interpol, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην γείτονα γέμισαν από φωτογραφίες του Οζέρ με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν κατηγορηματικά πως γνωρίζουν προσωπικά τον Οζέρ έκαναν λόγο για εθιμοτυπικές συναντήσεις μαζί του και επικοινώνησαν σήμερα με τους Αλβανούς ομολόγους τους ζητώντας την έκδοση του φυγά.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου βύθισε περαιτέρω το τουρκικό νόμισμα, σχεδόν στις 8,5 λίρες το δολάριο και πάνω από 10 λίρες το ευρώ.
Η υπόθεση αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγορεύει από την προηγούμενη εβδομάδα τη χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη κινδύνους σε τέτοιες συναλλαγές. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, η βουτιά της τουρκικής λίρας και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει τους Τούρκους να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα ευελπιστώντας να κερδίσουν ότι χάνουν από το εθνικό τους νόμισμα.