Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της περιόδου αφορά την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και φιλοξενίας μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση Τζόνσον. Αίφνης οι ιδιοκτήτες τους και οι αρμόδιοι ανακάλυψαν ότι το προσωπικό… πέταξε και πάει, και αδυνατεί να επιστρέψει ή να αντικατασταθεί εύκολα από άλλο. Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αρκεί μια βόλτα στους δρόμους του Λονδίνου για να δει κανείς εκατοντάδες μαγαζιά με την αγγελία «Ζητείται προσωπικό» κολλημένη στο τζάμι.
Στοιχεία της ένωσης καταστημάτων εστίασης και φιλοξενίας δείχνουν ότι σήμερα λείπουν από τον κλάδο 188.000 εργαζόμενοι, ενώ το διεθνές γραφείο εύρεσης εργασίας «Broadbean Technology» κάνει λόγο για 82% πτώση των αιτήσεων μέσα σε ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2020. Το κοκτέιλ πανδημίας-Βrexit αποδείχθηκε μοιραίο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπολογίζεται ότι μέσα στο 2020 έφυγαν από τη χώρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, επιστρέφοντας στη γενέτειρά τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το 43% του εργατικού δυναμικού στον τομέα αυτόν ήταν ξένοι και όχι Βρετανοί, και μάλιστα σχεδόν οι μισοί από αυτούς πολίτες της Ε.Ε., αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κενού που δημιουργήθηκε. Ακόμη, ένα κομμάτι των εργαζόμενων στην εστίαση αναθεώρησε τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, καθώς η πανδημία και η αναστολή εργασίας (furlough) για τόσο μεγάλο διάστημα οδήγησαν πολλούς να αναζητήσουν δουλειές με καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.
Φορείς του κλάδου ανησυχούν ότι το κενό αυτό πολύ δύσκολα θα καλυφθεί. Για αυτό ζητούν ήδη από την κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα προς τους εργαζομένους, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός ο κλάδος και από μία «προσωρινή δουλειά για φοιτητές» να αναδειχθεί σε χώρο καριέρας. Επιπρόσθετα, ζητούν από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σύστημα έκδοσης εργασιακής βίζας, που καθόρισε μετά το Brexit, αφού με τον κανονισμό περί ετήσιου κατώτατου μισθού στις 25.600 λίρες αφήνει εκτός βίζας όλες αυτές τις ειδικότητες, που κυμαίνονται πολύ κάτω του συγκεκριμένου μισθολογικού ορίου.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της οικονομίας, ο χώρος της εστίασης και φιλοξενίας έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την αρχή της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις απώλειες τον τελευταίο χρόνο να υπολογίζονται στις 53,3 δισ. λίρες. Στις 12 Απριλίου ο κλάδος πήρε μία ανάσα με το άνοιγμα της αγοράς, αλλά η έξαρση της ινδικής μετάλλαξης μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση στο επόμενο βήμα χαλάρωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι το Brexit και η πανδημία έχουν καταστήσει ιδιαίτερα αυστηρούς τους ελέγχους στη χώρα, δημιουργώντας ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους μετανάστες. Οι Brexiters και ο ίδιος ο πρωθυπουργός περηφανεύονταν ότι η Βρετανία «πήρε τον έλεγχο των συνόρων της». Όμως τα ελέγχει τόσο ανελαστικά που… καταλήγει να πυροβολεί τα πόδια της. Πολίτες ευρωπαϊκών χωρών καταγγέλλουν ότι αντιμετώπισαν ιδιαίτερα αυστηρή συμπεριφορά των βρετανικών αρχών, που σε αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο τους εμπόδισαν να μπουν στη χώρα, αλλά τους οδήγησαν και σε κέντρα κράτησης μεταναστών! Με το θέμα ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο «Guardian», περιγράφοντας την οδύσσεια πολιτών από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, που προσπάθησαν να μπουν στη Βρετανία για δουλειά και υπό κανονικές συνθήκες οι Βρετανοί εστιάτορες και ξενοδόχοι θα τους έστρωναν κόκκινο χαλί. Σύμφωνα με τον νέο μεταναστευτικό νόμο, η αναζήτηση εργασίας μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα 6 μηνών, γι’ αυτό και όποιος μπαίνει στη Βρετανία πρέπει να αποδείξει και το πότε δυνητικά θα αποχωρήσει. Επιπλέον, το κράτος έχει δικαίωμα να ρωτήσει τον επίδοξο μετανάστη για τη φύση της εργασίας που αναζητά και να τον διώξει αν δεν ικανοποιηθεί από την απάντηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εμβολιασμός 18-29 ετών: Και Pfizer και Moderna, εκτός από Johnson & Johnson
- Αστυνομικός έπεσε από ύψος 10 μέτρων στη προσπάθεια να συλλάβει διαρρήκτη [βίντεο]
- Aιτήσεις συνταξιοδότησης: Ποιες οι παγίδες των δικαιολογητικών – Τι ισχύει με τις προσωρινές συντάξεις
- Χαμός στο Περιστέρι: 40χρονος πήγε να εμβολιαστεί και έκλεψε εμβόλια της Pfizer
- Η Greek Μafia ξανά σε δράση μετά την καραντίνα
- Εξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης με τηλεθεατή που τον αποκάλεσε «σκουλήκι περιπτερά» [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter