«Κεντρική στρατηγική προτεραιότητά μας στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία για ένα αναπτυξιακό πρότυπο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο. Πρότυπο που στηρίζεται στην παραγωγή νέας γνώσης και στην αξιοποίησή της με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τον στόχο αυτό υπηρέτησε η δράση
“Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” η οποία εντάσσεται στα παραδοτέα αυτής της κυβέρνησης και αποτελεί χειροπιαστό αποτέλεσμα με πρακτικό αντίκτυπο για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο υφυπουργός.
Ο κ. Καλαφάτης, επισήμανε ότι: «Με αυτή τη δράση είχαμε ως στόχο την άμεση και αποτελεσματική διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μέσω μίας σειράς παρεμβάσεων με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα: Οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση. Ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας. Σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό αλλά και τα αποτελέσματα του προγράμματος ο υφυπουργός σημείωσε ότι: «Η δημόσια δαπάνη που εκχωρήθηκε στην ΕΥΔΕ ΕΚ για την υλοποίηση της δράσης, ανήλθε σε 542.535.722 ευρώ. Και η επίτευξη των στόχων του προγράμματος κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία».
Ειδικότερα ο κ. Καλαφάτης ανέφερε: «Ολοκληρώθηκαν συνολικά με επιτυχία 1.105 έργα με προϋπολογισμό 626.521.522 ευρώ, συνολική δημόσια χρηματοδότηση 535.777.014 ευρώ και ιδιωτική συμμετοχή 90.744.508 ευρώ. Συνεργάστηκαν 1.267 επιχειρήσεις με ερευνητικούς φορείς. Συμμετείχαν στη δράση 154 μεγάλες επιχειρήσεις και 1.024 μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Με συνολική δημόσια χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις σε 246.494.350 ευρώ. Συμμετείχαν επίσης στη δράση 72 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση στους ερευνητικούς οργανισμούς ανήλθε σε 289.282.664,43 ευρώ. Ενισχύθηκαν επιχειρήσεις για εισαγωγή 1.190 νέων προϊόντων στην αγορά. Κατατέθηκαν 285 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε εθνικό επίπεδο, 99 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 78 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας PCT (Patent Cooperation Treaty). Και καταγράφηκαν συνολικά 8.743 ανθρωπο-έτη πλήρους απασχόλησης νέων θέσεων εργασίας ερευνητικού προσωπικού».
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «η συνολική δήλωση δημόσιας δαπάνης στο ΟΠΣ ανήλθε σε 534.528.656,41 ευρώ με το ποσοστό απορρόφησης να φθάνει στο 98,52% της εκχωρημένης δημόσιας δαπάνης».
Ο κ. Καλαφάτης αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΕΥΔΕ ΕΚ που εργάσθηκαν για να έχουμε τα θετικά αυτά αποτελέσματα, συνόψισε τα σημεία στα οποία η δράση κρίνεται επιτυχημένη. Όπως τόνισε, «ενθάρρυνε τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την προώθηση της καινοτομίας, έθεσε στέρεες βάσεις για μια πιο καινοτόμο και βιώσιμη ελληνική οικονομία και είχε καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της οικονομίας».
Ειδήσεις Σήμερα
- Πιερρακάκης: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι υπερόπλο για τη μεσαία τάξη, την κοινωνική συνοχή και την οικονομία
- Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει «πάγος» στις σχέσεις με την Τουρκία – Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση
- Δασμοί Τραμπ: Κέρδη μαμούθ σε μία μόνο μέρα για τους billionaires μετά την αναδίπλωση – Πόσα έβγαλαν
- Μητσοτάκης για τον αθλητή με αναπηρία του Ερμή Σχηματαρίου: Ο Παναγιώτης έχει τον θαυμασμό μου για το σθένος του