«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή», αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.
Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τραυματίστηκε σε επίθεση έξω από την Τεχεράνη, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, «οι τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Φαχριζαντέχ και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα.
First photo of Fakhrizadeh's car attacked by the assassins today pic.twitter.com/ciMGv6n8Sw
— AzeR HetsaaahK (@hetsaaahk) November 27, 2020
Η ιρανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε άμεσα για το περιστατικό, κατηγορώντας ευθέως το Ισραήλ για τον θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα. «Αυτή η πράξη δειλίας – με σοβαρές ενδείξεις για ισραηλινή ανάμιξη – δείχνει την απελπισμένη πολεμική διάθεση των δραστών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με κοινοποίηση του στο Twitter.
«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα – και ειδικά την ΕΕ – να δώσουν τέλος στα ντροπιαστικά δύο μέτρα και δύο σταθμά και να καταδικάσουν αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας», προσέθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τους ισχυρισμούς του περί εμπλοκής του Ισραήλ.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
«Εγκέφαλος» του μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης
Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Φραχιζαντέχ ήταν ο «εγκέφαλος» ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να ενισχύσει το οπλοστάσιο του με πυρηνικά όπλα.
Ο Φαχριζαντέχ αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει ατομικές βόμβες, σε μία έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από το 2011. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα την εποχή εκείνη, οκτώ χρόνια μετά τον τερματισμό του απόρρητου προγράμματος.
Ο Φαχριζαντέχ, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ. Μάλιστα, η υπηρεσία ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Περαιτέρω, ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.
Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Φαχριζαντέχ πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Φαχριζαντέχ: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή. Σύμφωνα με το NCRI, ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης. Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.
Κορωνοϊός: 2.013 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 101 θάνατοι και 607 στις ΜΕΘ
Συγκλονίζει πατέρας στη Ροδόπη: «Κόψε το ρεύμα σε μία ώρα, τώρα κάνει μάθημα το παιδί μου»
Γιγάντιος σκελετός φάλαινας, ηλικίας 3.000-5.000 ετών, ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη [εικόνες]