Μετά το τέλος του εγκλεισμού, οι Κινέζοι καλούνται πλέον να συλλέξουν τους νεκρούς τους, καθώς η κυβέρνηση επέτρεψε για πρώτη φορά την παραλαβή των τεφροδρόχων από τους συγγενείς των θυμάτων του κορονοϊού, διαδικασία που όμως προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών από την πανδημία.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τις ουρές που σχημάτιζαν οι άνθρωποι έξω από τα νεκροταφεία της πόλης Ουχάν -το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού τον Δεκέμβριο- για να παραλάβουν τις τεφροδόχους.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το κινεζικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Caixin», την Τετάρτη και την Πέμπτη, φορτηγά μετέφεραν 2.500 τεφροδόχους μόνο σε ένα από τα οχτώ νεκροταφεία της περιφέρειας Ουχάν, ενώ ακόμη 3.500 βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού περιoδικού «TIME», είναι άγνωστο πόσα από αυτά είναι γεμάτα και οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να δώσουν σχετικά στοιχεία. Οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει το θάνατο 2.535 ανθρώπων στην Ουχάν εξαιτίας του ιού, υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες έξι ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στην περιοχή. Χθες, τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν το σκεπτικισμό τους για την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα, δεδομένης της αφόρητης κατάστασης που είχε προκληθεί στα νοσοκομεία της Ουχάν και των αποπειρών των τοπικών αρχών να αποκρύψουν το μέγεθος της εξάπλωσης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Επιπλέον, η «Caixin» αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι που πέθαναν είχαν συμπτώματα της Covid-19, όμως δεν ελέγχθηκαν κι έτσι δεν συμπεριλήφθηκαν στις λίστες των νεκρών από τον κορονοϊό. Υπήρξαν κι ασθενείς που πέθαναν από άλλες ασθένειες και κατέληξαν λόγω της κακής περίθαλψης που υπήρχε δεδομένων των συνθηκών.
Η συζήτηση σχετικά με την απόκρυψη περιστατικών και θανάτων στην Κίνα ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι η Κίνα δεν επέτρεψε σε ειδικό κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κάνει έρευνα στην Ουχάν -επέτρεψε σε άλλες περιφέρειες-, ούτε όμως και σε επιστημονικές ομάδες από άλλες χώρες, ενισχύοντας τα σενάρια ότι κρύβει κάτι. Το φως της δημοσιότητας είδε και η προσπάθεια της Κίνας να αποκρύψει ακόμη και την ύπαρξη του ιού, εκφοβίζοντας γιατρούς και όσους διέδιδαν «ψευδείς ειδήσεις» αναφορικά με την ύπαρξη του ιού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου