Το πρακτορείο επισημαίνει ότι πλέον ανοίγονται τέσσερις δρόμοι για τον Τζόνσον, μετά τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και υπέγραψε η βασίλισσα Ελισάβετ, που τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 για το Brexit σε περίπτωση που δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Συμφωνία με την ΕΕ
Ένα σενάριο είναι να συμφωνήσει ο Τζόνσον για σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας, να λυγίσει η ΕΕ και να προχωρήσει σε κάποιες υποχωρήσεις σε μέρη της συμφωνίας που είχε συνάψει η Τερέζα Μέι αναφορικά με το backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που αποτρέπει τα σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός να αποσπάσει την έγκριση της Βουλής για μια τέτοια συμφωνία και για να το πετύχει θα πρέπει να πείσει ότι είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να αποσπάσει και ότι ενδεχόμενη απόρριψή της θα σημάνει ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει τη δέσμευσή του να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου -μια αποτυχία, που κατά τον ίδιο θα σήμαινε το τέλος των Τόρηδων και θα έθετε σε κίνδυνο το ίδιο το Brexit.
Άτακτο Brexit
Μια άλλη πιθανότητα είναι οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης να βρουν ένα παραθυράκι στο νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή και ο οποίος υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει νέα αναβολή του διαζυγίου. Ή δεν αποκλείεται να αγνοήσει ο Τζόνσον το νόμο αυτό, ή να πείσει κάπως την ΕΕ να απορρίψει το αίτημά του για αναβολή του Brexit. Έτσι η Βρετανία θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου κι ο Τζόνσον θα επιδιώξει προσφυγή στις κάλπες για να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκβαση των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις του άτακτου Brexit. Αν δεν είναι τεράστιες, όπως ελπίζει ο Τζόνσον, τότε θα μπορέσει να αυτοπροβληθεί ως ο άνθρωπος που έκανε πράξη όσα απαίτησε η πλειοψηφία στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και να εξαλείψει την απειλή του Κόμματος Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος για τον Τζόνσον η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί εν μέσω ουρών των φορτηγών στα λιμάνια της χώρας, ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα και μιας ταπεινωτικής επιστροφής της Βρετανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, όπου να ζητά τελικά μια συμφωνία.
Υποχώρηση του Τζόνσον
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι θα προτιμούσε να τον βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να καθυστερήσει το Brexit. Αλλά αν ο Τζόνσον δεν καταφέρει να αποσπάσει συμφωνία, θα πρέπει να ζητήσει αναβολή σύμφωνα με το νόμο. Αντιμέτωπος, λοιπόν, με τον κίνδυνο μαζικών παραιτήσεων από την κυβέρνησή του, αν αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο, ίσως δεχθεί τελικά να ζητήσει παράταση και εφόσον τη λάβει να ζητήσει από τη Βουλή πρόωρες εκλογές. Αυτή τη φορά μάλλον θα δεχθεί η αντιπολίτευση, αλλά ο Τζόνσον θα είναι αποδυναμωμένος λόγω της αποτυχίας του να βγάλει με ή χωρίς συμφωνία, όπως υποσχέθηκε, τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και ο Φάρατζ που καραδοκεί θα πει στους ψηφοφόρους ότι μόνον εκείνος μπορεί να τα καταφέρει. Από τη στιγμή που θα διασπαστεί η ψήφος των υπέρμαχων του Brexit το Εργατικό Κόμμα θα αναδειχθεί πιθανότατα η μεγαλύτερη δύναμη στη νέα Βουλή κι ο αρχηγός τους, Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι έτοιμος να αναλάβει πρωθυπουργός με τη δέσμευση να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit.
Παραίτηση ή αποπομπή του Τζόνσον
Το τελευταίο σενάριο που παρουσιάζει το Bloomberg είναι να αναγκαστεί ο Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να παρακάμψει το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Brexit. Ή να προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτο Brexit, αλλά να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να αναγκαστεί να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Το ερώτημα είναι ποιος θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία; Οι Συντηρητικοί ίσως θελήσουν να αφήσουν κάποιο άλλο κόμμα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να προσπαθήσουν στη συνέχεια να το νικήσουν στις αναπόφευκτες εκλογές. Έτσι ο Τζόνσον ίσως προτείνει στη βασίλισσα να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, όμως, θα έχει λιγότερες έδρες στη Βουλή απ’ ό,τι ο νυν πρωθυπουργός. Για τους Εργατικούς ίσως θα ήταν καλύτερα να αναλάβει κάποιος άλλος -εκτός του κόμματος- μεταβατικός πρωθυπουργός με την εντολή να επιδιώξει παράταση του Brexit.
Σε περίπτωση που γίνει αυτό και γίνουν εκλογές, ο Τζόνσον θα επιδιώξει να νικήσει ζητώντας από το εκλογικό σώμα εντολή για άτακτο Brexit, ενώ ο Κόρμπιν θα ζητά νέο δημοψήφισμα, αν και οι Εργατικοί είναι διχασμένοι ως προς το θέμα αυτό, με τον υπαρχηγό τους, Τομ Ουότσον, να επιμένει ότι το δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα πρέπει να διεξαχθεί πριν την προσφυγή στις κάλπες.