Ο Mucad Ibrahim παρακολουθούσε κανονικά το κήρυγμα της Παρασκευής με τον πατέρα του και τον μεγαλύτερό του αδελφό, Abdi Ibrahim, όταν ο ένοπλος άνδρας εισέβαλε στον χώρο λατρείας τους στο Christchurch και άνοιξε πυρ κατά των πιστών.
Ο νεαρός φαίνεται να συγκαταλέγται μεταξύ των 49 θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάναοτ στο μακελειό, με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις να ανεβάζουν των αριθμό ακόμα περισσότερο.
Μαρτυρίες θέλουν τον μικρό Mucad να τρέχει πανικόβλητες μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, ενώ ο πατέρας του και ο αδελφός του παρίσταναν τους νεκρούς. «Πράγματι ανήκουμε στον Θεό και σε Αυτόν οφείλουμε να επιστρέψουμε», έγραψε η οικογένειά του στο Facebook. «Μας λέιπεις αγαπητέ αδελφέ», προσέθεσε ο αδελφός του.
Ο 71χρονος Haji Daoud Nabi, καθώς και ο 21χρονος γιος του, Talha, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των ανακοινωθέντων νεκρών, ενώ ο Abdul Hamid, ο Khaled Haj Musatafa και ο Ashraf Ali έχασαν και αυτοί τη ζωή του από τα πυρά του φανατικού μακελάρη.
O Nabi ήταν πατέρας πέντε παιδιών και συνταξιοδοτημένος μηχανικός. Η καταγωγή του είναι από το Αφγανιστάν και μετακόμισε στη χώρα το 1977, ως ένας από τους «πρώτους Μουσλμάνους της Νέας Ζηλανδίας».
Δύο εκ των γιων του, ο Omar ετών 43 και ο Yama, δύο χρόνια μεγαλύτερος, εμφανίστηκαν έξω από το τοπικό δικαστήριο, όπου μοιράστηκαν φωτογραφίες του αδικοχαμένου πατέρα τους.
Ο Naeem Rashid από το Abbottabad του Pakistan τιμήθηκε ως ήρωας, επειδή προσπάθησε να παλέψει με τον εκτελεστή για να του αποσπάσει το όπλο. Τραυματίστηκε θανάσιμα όταν μπήκε μπροστά στα πυρά για να σώσει τους υπόλοιπους από τις σφαίρες. Τον προσκόμισαν στον νοσκομείο μόλις κατέφτασαν οι αρχές, ωστόσο εκεί άφησε μετά την τελευταία του πνοή.
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Νεκρός θεωρήθηκε επίσης ο 14χρονος μαθητής Sayyad Milne, καθώς βρισκόταν μέσα στο τέμενος, όταν ξεκίνησε η επίθεση. Μολόνοτι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ο πατέρας του ξεκίνησε ήδη να τον θρηνεί. «Έχασε το αγοράκι μου, μόλις έγινε 14 ετών», δήλωσε καταβεβλημένος στο NZME. «Δεν έχω ακούσει επίσημα ότι είναι νεκρός, αλλά το γνωρίζω, διότι τον είδαν».
«Προσπαθώ να συγκρατηθώ και τα δάκρυα με βοηθούν. Οι άνθρωποι με βοηθούν. Και μόνο που είναι δίπλα μου, αυτόμε βοηθά» είπε κλαίγοντας.
Επίσης νεκρός θεωρήθηκε και ο Ashraf Ali, ιμάμης στο Masjid Al Noor με καταγωγή από τα νησοά Φίτζι. «Πήγαμε μαζί σχολείο», είπε ο φίλος του Abdul Qayyum στην Daily Mail της Αυστραλίας. Είχαν μάλιστα κανονίσει να βρεθούν σε μια μάζωξη στο σπίτι του στην πατρίδα τους σελίγες εβδομάδες, ωστόσο αυτό τώρα δεν θα συμβεί.
Θύμα το μακελάρη είναι και η Husna Ara Parvin, η οποία πέθανε προσπαθώντας να σώσει τετραπληγικό άντρα της από τους πυροβολισμούς. Ακόμη αγνοούνται αρκετοί άνθρωποι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών τουΠακιστάν, τοοποίο επιβεβαίωσε τον θάνατο πέντε Πακιστανών πολιτών.
Παγκόσμιος αποτροπιασμός για το νεοναζί μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
Φιτίλι στις σχέσεις Χριστιανισμού-Ισλάμ σε παγκόσμιο επίπεδο απειλεί να βάλει η αποτρόπαιη μαζική δολοφονία 49 μουσουλμάνων διαφόρων εθνικοτήτων και ο τραυματισμός τουλάχιστον άλλων 48 (μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά) σε δύο τζαμιά της πόλης Κράιστ Τσερτς (Εκκλησία του Χριστού) στη Νέα Ζηλανδία, την ώρα της προσευχής της Παρασκευής.
Ο βασικός από τους τρεις υπόπτους που συνελήφθησαν, 28χρονος Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, είχε προαναγγείλει τη σφαγή λίγη ώρα πριν σε ανάρτηση στα social media, ενώ τη μετέδωσε ζωντανά στο facebook με κάμερα προσαρμοσμένη στο κεφάλι του! Ο άνδρας που οδήγησε τραγουδώντας (!) το αυτοκίνητό του στο τζαμί Αλ Νουρ, όπου σκότωσε εν ψυχρώ 41 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους (στην άλλη επίθεση στο κοντινό τζαμί του Λίνγουντ σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι κι άλλος ένας εξέπνευσε στο νοσοκομείο), είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του ένα σκληρό μανιφέστο κατά των μεταναστών, τους οποίους χαρακτήριζε «εισβολείς».
Στο παραληρηματικό του κείμενο ο ψυχικά διαταραγμένος ακροδεξιός, εξτρεμιστής δολοφόνος δήλωνε θαυμαστής του Νορβηγού μακελάρη Αντερς Μπρέιβικ και του Ντόναλντ Τραμπ (!), καλούσε σε δολοφονία της Μέρκελ, του Ερντογάν και του μουσουλμάνου δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν, προαναγγέλλοντας ότι «η Κωνσταντινούπολη και η Αγια-Σοφιά θα ξαναγίνουν χριστιανικές». Στα δύο όπλα του που σκόρπισαν το θάνατο είχε γραμμένη τη λέξη «τουρκοφάγος» στα λατινικά (turkofago), τα ονόματα Σέρβων, Αρμένιων και Γεωργιανών που έχουν κατηγορηθεί για δολοφονίες μουσουλμάνων, ενώ στα σημεία των επιθέσεων συνελήφθησαν δύο συνεργοί του με αυτοκίνητα γεμάτα όπλα και εκρηκτικές ύλες, που ευτυχώς δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν.
Μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών συγκαταλέγονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, ενώ οι παίκτες της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές που επρόκειτο να αγωνιστούν σήμερα με τη Ν. Ζηλανδία (ο αγώνας φυσικά αναβλήθηκε) σώθηκαν από θαύμα. Φρικτές μαρτυρίες ακούστηκαν από επιζώντες στο τζαμί Αλ Νουρ, καθώς ο Τάραντ πυροβολούσε όποιον έβρισκε μπροστά του κατάστηθα και στο κεφάλι, χωρίς να λυπάται γυναίκες και παιδιά.
«Είναι η πιο σκοτεινή ώρα του έθνους. Διάλεξαν εμάς να επιτεθούν επειδή καταδικάζουμε το ρατσισμό και τον εξτρεμισμό και προάγουμε την διαφορετικότητα, την καλοσύνη και τη συμπόνια. Πολλά θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε σε διάγγελμά της η 38χρονη πρωθυπουργός της Ν. Ζηλανδίας, Τζασίντα Aρντερν. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Μάικ Μπους, διευκρίνισε πως ο δράστης και οι συνεργοί του δεν ήταν γνωστοί στις Aρχές. «Αυτό ήταν το τέλος της αθωότητας για τη Νέα Ζηλανδία», παραδέχθηκε με συντριβή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ουίνστον Πίτερς, ανακοινώνοντας την επανεξέταση του νόμου περί οπλοκατοχής.
Ο Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικιαστική σφαγή αθώων», που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη μίσους», ενώ σε ανάλογες δηλώσεις καταδίκης και συμπαράστασης στη Νέα Ζηλανδία προέβησαν ο Πάπας Φραγκίσκος, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλοι ηγέτες. Ολα τα τζαμιά της Ν. Ζηλανδίας έκλεισαν προληπτικά, ενώ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε μουσουλμανικούς τόπους λατρείας στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και άλλες χώρες. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας των τζαμιών.
Η διαχείριση της οργής του μουσουλμανικού κόσμου και η αποφυγή αντιποίνων σε βάρος χριστιανικών μειονοτήτων σε Τουρκία, Μ. Ανατολή, Πακιστάν και αλλού αποτελούν πλέον μεγάλη πρόκληση για τους ηγέτες του. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Πακιστανός πρόεδρος, Ιμράν Καν, απέδωσαν τη σφαγή στο κύμα ισλαμοφοβίας που αναπτύχθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μεταναστευτικού. «1,3 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι ενοχοποιούνται συλλογικά για κάθε τρομοκρατική ενέργεια», επισήμανε στο twitter o Πακιστανός πρωθυπουργός. Ανάλογη ανακοίνωση για τις επιπτώσεις της εξαπλωνόμενης ξενοφοβίας, του μίσους και της ισλαμοφοβίας εξέδωσε το αρχαιότερο σουνιτικό πανεπιστήμιο Αλ Αζάρ, στην Αίγυπτο, ενώ στην Τουρκία διαδηλωτές κατέβηκαν με πανό που είχαν διαγραμμένο με Χ τον χριστιανικό σταυρό.
Ο εξτρεμισμός αλωνίζει στα κοινωνικά δίκτυα
To twitter, το facebook, το Instagram και το Youtube έσβησαν κατόπιν εορτής τους λογαριασμούς του Αυστραλού τρομοκράτη με όλες τις αναρτήσεις μίσους και το βίντεο της δολοφονίας, χωρίς ωστόσο να αποφύγουν την κριτική για τον πλημμελή έλεγχο της εξτρεμιστικής προπαγάνδας μέσα από τα δίκτυά τους.
Χρειάστηκε οι πολιτικές ηγεσίες Ν. Ζηλανδίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ και Βρετανίας να τους πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, να τους καλεί να βάλουν επιτέλους φραγμό στον βίαιο εξτρεμισμό που διακινείται στις πλατφόρμες τους.
Το facebook ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει αυτομάτως κάθε εγκωμιαστική ανάρτηση για το δολοφόνο και την ιδεολογία του, ενώ το twitter τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές σε ό,τι του ζητηθεί.
«Ο όγκος ακροδεξιάς, ακροαριστερής και τζιχαντιστικής προπαγάνδας είναι τεράστιος και εύκολα προσβάσιμος. Στο μανιφέστο που πόσταρε online πριν από την επίθεση, ο κύριος δράστης του Κράιστ Τσερτς έγραψε ότι οι πεποιθήσεις του εδραιώθηκαν μέσα από το Iντερνετ», τόνισε η αναλύτρια θεμάτων τρομοκρατίας του Risk Advisory Group, Νόλβεν Μπέρβας. Η συνάδελφός της του Economist, Ανουίτα Μπάσου, στάθηκε στον κυρίαρχο ρόλο των κοινωνικών δικτύων για τη διάδοση εξτρεμιστικών ιδεών και την αύξηση των κινδύνων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.