Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, είναι ακόμη αμφίβολο εάν θα δεχθεί να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, αφού το βράδυ της Δευτέρας σνόμπαρε το δείπνο που παρέθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.
Αφού αφίχθη την τελευταία στιγμή στο Παλέρμο, ο στρατάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Κόντε, πριν να κάνει κατόπιν μεταβολή και να φύγει από τον χώρο της Διάσκεψης. «Η συμμετοχή σας στη Διάσκεψη είναι σημαντική», τόνισε ο Κόντε στον Χάφταρ πριν ο στρατάρχης αποχωρήσει.
Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με ορισμένους από τους υπόλοιπους λίβυους προσκεκλημένους, τους οποίους χαρακτηρίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές, μέχρι και υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Υπό αυτές τις συνθήκες, επικρατούσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα απόλυτη αβεβαιότητα για το εάν θα είναι παρών στη συνάντηση εργασίας, η οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στα πολυτελή σαλόνια της Βίλας Ιτζέα, στο Παλέρμο.
«Ο δρόμος προς την αποκατάσταση της σταθερότητας της Λιβύης είναι περίπλοκος και δεν προβλέπονται ούτε συντομεύσεις της διαδρομής, ούτε θαυματουργές λύσεις», προειδοποίησε ο Κόντε τους συνδαιτυμόνες του το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.
Περίπου δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν σε αυτή τη Διάσκεψη, αν και προσκλήθηκαν οι ηγέτες τριάντα χωρών, ανάμεσά τους της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπείται πάντως στο κορυφαίο επίπεδο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Από λιβυκής πλευράς, ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, που είναι ισοδύναμο με την Άνω Βουλή στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, όπως και ο στρατάρχης Χάφταρ, μετέβησαν στο Παλέρμο. Παρόντες είναι επίσης οι επικεφαλής ορισμένων παραστρατιωτικών οργανώσεων.
Στόχος να «ξεπεραστεί το αδιέξοδο»
Η ιταλική κυβέρνηση επιδίωκε αυτό το ραντεβού στο Παλέρμο, που ακολουθεί τη σύνοδο του Παρισιού για τη Λιβύη τον Μάιο, να δώσει την ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να προωθήσει την εφαρμογή του λεγόμενου οδικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη — τον παρουσίασε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για τη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, ο Γασάν Σαλάμε.
Γροιλανδία: Απογοητευμένοι οι πολίτες με τον Τραμπ - «Η χώρα μας δεν είναι προς πώληση»
«Η Ιταλία και η διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν το έργο του ΟΗΕ. Πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει παγιδευτεί η λιβυκή πολιτική διαδικασία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Κόντε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Η αυλαία της Διάσκεψης ανέβηκε με συναντήσεις αφιερωμένες σε θέματα ασφάλειας χθες το απόγευμα, ανάμεσα στον Κόντε, τον Σαλάμε και λίβυους αξιωματούχους.
Η Στέφανι Ουίλιαμς, συνεργάτιδα του Σαλάμε, εξέφρασε ικανοποίηση σε αυτές τις συνομιλίες για τα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Σάρατζ προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα, μετά τις φονικές συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο σε νότια προάστια της Τρίπολης. Συμπλήρωσε όμως ότι «απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν».
Η Διάσκεψη στο Παλέρμο, που αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των εντάσεων ανάμεσα στις αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις, καλείται επίσης να υπερβεί τις διαφορές ανάμεσα σε διεθνείς παράγοντες με αντικρουόμενα συμφέροντα στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη, ο Σάρατζ εξέφρασε την επιθυμία η Διάσκεψη αυτή να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός «κοινού οράματος» όσον αφορά τη Λιβύη, εκφράζοντας την ελπίδα να «ενοποιηθούν» οι θέσεις του Παρισιού και της Ρώμης.
Η Ιταλία — άλλοτε αποικιοκρατική επικυρίαρχη δύναμη στη Λιβύη — έχει κάνει ιδίως μεγάλες επενδύσεις στον λιβυκό πετρελαϊκό τομέα, ενώ εννοεί επίσης να σταματήσει τελείως τη ροή προσφύγων και μεταναστών από τις λιβυκές ακτές προς την επικράτειά της.
Μετά τη σύνοδο στο Παρίσι, η ιταλική κυβέρνηση επέκρινε ασυνήθιστα έντονα τη Γαλλία, ερίζοντας πως ακολουθεί μονομερή προσέγγιση ως προς τον φάκελο της Λιβύης, όπου την εξουσία διεκδικούν δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η ΚΕΕ, που δημιουργήθηκε βάσει μια διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και αυτή στην ανατολική Λιβύη, που υποστηρίζεται από ένα κοινοβούλιο που εξελέγη το 2014 και τις δυνάμεις του Χάφταρ.
Η Ρώμη στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ το Παρίσι μοιάζει να αποπειράται τελευταία να προσεταιριστεί τον Χάφταρ.
Τον Μάιο, το Παρίσι ζήτησε πιεστικά να διεξαχθούν εκλογές στη Λιβύη ως τον Δεκέμβριο, κάτι που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό στη Ρώμη, αλλά και από πλευράς των ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό πλέον ενταφιάστηκε και εξετάζεται το ενδεχόμενο να οργανωθούν εκλογές μάλλον το 2019, όπως είπε ο Σαλάμε την Πέμπτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]