Τα «τραύματα» που προκλήθηκαν στις τουρκικές Ε.Δ., σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων Ελλήνων στρατιωτικών, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη κοινή σύσκεψη των υπουργείων Εξωτερικών, Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται ότι δύσκολα θα επουλωθούν, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Κατά τις εκτιμήσεις διπλωματικών και στρατιωτικών κύκλων, η «καρατόμηση» σημαντικών στελεχών και παραγόντων των Ε.Δ., με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα, ήδη προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε «νευραλγικά μέτωπα», όπως της Νοτιοανατολικής Τουρκίας (Κουρδικό), της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και στο Αιγαίο.
Ορισμένες από τις αξιοσημείωτες συλλήψεις, είναι του επιτελάρχη της Στρατιάς Αιγαίου, του διοικητή της τουρκικής Ακτοφυλακής, των διοικητών της 2ης Στρατιάς, του 3ου Σώματος Στρατού, του διευθυντή Επιχειρήσεων Αρχηγείου Στόλου και του διοικητή της Ναυτικής Περιοχής Αν. Μεσογείου. Πολλές, επίσης, είναι οι συλλήψεις υψηλόβαθμων, κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό. Εξαίρεση, μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι η ανώτατη ηγεσία της 1ης στρατιάς.
Η Αθήνα γνώριζε
Η κατάσταση στην Τουρκία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε γίνει αντικείμενο μυστικών συσκέψεων στο υπουργείο Εξωτερικών εδώ και τουλάχιστον ένα τετράμηνο. Σε αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, φέρονταν να είχαν εκφράσει την άποψη ότι οι τουρκικές προκλήσεις -που εκείνη την περίοδο παρουσίαζαν έξαρση- δεν είχαν την έγκριση Ερντογάν, αλλά ήταν αυτόνομες κινήσεις. Εκτίμηση που αύξανε τις υποψίες ότι στους κόλπους της πολιτικο-στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος υπήρχε αναταραχή.
Ηταν η περίοδος κατά την οποία είχε αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των παραβιάσεων του FIR από την τουρκική Π.Α., καθώς και οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Την ίδια περίοδο, είχαν πυκνώσει οι προκλήσεις και από την τουρκική Ακτοφυλακή, ακταιωροί της οποίας, χαρακτηριστικά, μπαινοέβγαιναν επί ώρες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στις νήσους Παναγιά και Οινούσσες, ενώ σε τουλάχιστον μια περίπτωση απείλησαν να συλλάβουν Ελληνα ψαρά. Οι προκλήσεις είχαν τέτοια αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προκαλούσαν προβληματισμό ακόμα και για επεισόδιο τύπου Υμίων. Τότε, ελήφθησαν δραστικά αντίμετρα από τη μεριά των ελληνικών Ε.Δ. Τώρα, αποκαλύπτεται ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, της Στρατιάς του Αιγαίου και της τουρκικής Ακτοφυλακής εμπλέκονται, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, στο πραξικόπημα.
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Η Ευρωπαϊκή Ενωση
Χθες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, επανέλαβε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι, στο πρόσφατο παρελθόν, τους είχε αναφέρει πως «η Τουρκία είναι “νευρική δύναμη” και ότι ο στρατός μπορεί να βρεθεί στο προσκήνιο με άσχημο τρόπο, όπως κι έγινε». Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «η Ε.Ε. πρέπει να είναι ενάντια στο πραξικόπημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να στηρίζει κάθε ενέργεια της σημερινής κυβέρνησης. Εμείς θα πρέπει να προτρέπουμε για περισσότερη Δημοκρατία, να διατηρήσουμε ανοιχτά τα κανάλια της συνεννόησης και της συζήτησης με την Τουρκία, δίνοντάς της να καταλάβει ότι πρέπει να έχει μία ευρωπαϊκή συμπεριφορά ως νικητής απέναντι στους πραξικοπηματίες. Επιπλέον, ότι πρέπει να αυτοσυγκρατηθεί σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς».
Πολύ περισσότερο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «πρέπει να δείξουν περισσότερη κατανόηση για τη θέση και κατάσταση της Ελλάδας και να μην επιτρέψουν να γίνει εξαγωγή της κρίσης» προς τη χώρα μας. Εκτός αυτού, ότι τα γεγονότα στην Τουρκία «αποτελούν μία ζωντανή απόδειξη ότι στη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και τουρκικές δυνάμεις πάνω στο νησί και ότι η Ελλάδα είναι πυρήνας σταθερότητας».
Τέλος, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο, και στη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι είναι αξιωματικοί, οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα». Σημείωσε, ωστόσο, πως στο Συμβούλιο «υπάρχει μια τάση να τεθεί η κατάργηση της ποινής του θανάτου ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου