Ενώ, όπως προβλεπόταν στην απόφαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, έπρεπε να συνταχθεί ένα «κοινό» κείμενο, μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, προκειμένου να είναι σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Διάσκεψη, κάτι τέτοιο, όχι μόνον δεν έγινε, αλλά, χθες, την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος για όλη αυτή τη διαδικασία, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπαρθ Αϊντα, ανακοίνωσε ότι «κοινό» έγγραφο δεν υπάρχει.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ένδειξη αυτού του αλαλούμ που επικρατεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ναυάγιο η Διάσκεψη προτού καλά καλά ξεκινήσει, είναι ότι το αρχικό κείμενο – πλαίσιο που είχε συντάξει ο κ. Μπ. Αϊντα απεσύρθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προχθές τη νύχτα. Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, χθες το απόγευμα στο twitter ότι «ο ΟΗΕ απέσυρε έγγραφο του Αϊντα μετά την απόδειξη της μονομέρειάς του». Το κλίμα σύγχυσης φαίνεται και από το γεγονός ότι προχθές, ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, αρχικά δήλωνε ότι το τελικό «έγγραφο Αϊντα» είναι «έτοιμο για την έναρξη της Διάσκεψης», λίγο αργότερα ανακαλούσε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη αποσύρουν τα προηγούμενα σχόλιά τους για το κοινό έγγραφο». Παρά ταύτα, καλοί γνώστες των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν αποκλείουν όλα αυτά να οφείλονται όχι τόσο σε προχειρότητα όσο σε εσκεμμένη επιχείρηση «αιφνιδιασμού» της Αθήνας και της Λευκωσίας. Πόσω μάλλον, σημειώνουν, αφού συστηματικά ο κ. Μπ. Αϊντα προσπαθεί να βάλει από την πίσω πόρτα στις διαπραγματεύσεις θέσεις που κλίνουν υπέρ της Αγκυρας, όπως η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και η μόνιμη παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Χθες, λοιπόν, ο κ. Αϊντα ανακοίνωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί κοινό έγγραφο και ότι το προσχέδιο που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν έχει το καθεστώς ενός κοινού εγγράφου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο δείπνο, που ήταν προγραμματισμένο για χθες, «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες». Να σημειωθεί πως ο κ. Ν. Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Κρανς Μοντάνα, στη δεκασέλιδη επιστολή του προς τον ίδιο τον κ. Μπ. Αϊντα του απηύθυνε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, κάνοντας παράλληλα αναλυτικές παρατηρήσεις και κριτική στο αρχικό κείμενό του, ενώ του τόνιζε ότι αποσιώπησε σε αυτό τις ελληνικές προτάσεις ή -και- τις διαστρέβλωσε. Πάντως, διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «απόψεις» σαν και αυτές που περιλαμβάνονται στο αρχικό κείμενο Αϊντα υπάρχουν σε βρετανικά και τουρκικά κείμενα του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2015. Αυτές, μάλιστα, εμφανίστηκαν στο κείμενο Αϊντα ως «θέσεις του ΟΗΕ»(!).
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον κυπριακό Τύπο, ο κ. Μπ. Αϊντα φέρεται να έχει τη στήριξη του βρετανικού παράγοντα, ο οποίος μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι ο «εμπνευστής» του αρχικού κειμένου του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ. Ειδικότερα, «φωτογραφίζονται» ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, που ανέλαβε συντονιστικό ρόλο στο Κυπριακό και δεν έχει τη φήμη του φίλα προσκείμενου στη Λευκωσία, καθώς και ο Τζόναθαν Αλαν, αρμόδιος για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Οφις. Τέλος, ένα ακόμα «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ο προεδρεύων στη Διάσκεψη, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αμερικανός διπλωμάτης, Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος λέγεται ότι καταφέρεται ανοιχτά κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου