Η αποθήκευση λίπους στην κοιλιά φαίνεται ότι συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία στη θρόμβωση και από χρόνια υποβόσκουσα φλεγμονή, που προδιαθέτουν την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και τη σταδιακή βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Για τον λόγο αυτόν, άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εξαιτίας αυτού του αθηρογόνου, προφλεγμονώδους και προθρομβωτικού προφίλ. Συνεπώς, τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία «μήλο» θα πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους τα ακόλουθα τρόφιμα:
Αμύγδαλα
Αυτοί οι νόστιμοι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που χορταίνουν, καθώς και βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Είναι, επίσης, μια καλή πηγή μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που το σώμα πρέπει να έχει για να παραγάγει ενέργεια, να δημιουργήσει και να διατηρήσει μυϊκό ιστό και να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος. Ενα σταθερό επίπεδο σακχάρου στο αίμα συμβάλλει στην πρόληψη των επιθυμιών που μπορούν να οδηγήσουν στην υπερκατανάλωση τροφής και στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ομως, αυτό που κάνει τα αμύγδαλα πιο σημαντικά είναι η ικανότητά τους να μπλοκάρουν τις θερμίδες, αφού η σύνθεση των κυτταρικών τοιχωμάτων τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της απορρόφησης όλου του λίπους τους, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό άπαχο σνακ. Καταναλώνουμε καθημερινά 23 αμύγδαλα (160 θερμίδες).
Αβγά
Τα αβγά είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Τα αβγά είναι ιδιαίτερα αγαπητά από τους διαιτολόγους, λόγω της ισορροπίας των απαραίτητων αμινοξέων (πρωτεϊνικά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από το σώμα για να παράγουν τα πάντα από τις μυϊκές ίνες έως τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου). Ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν αβγά το πρωί, ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας απ’ ό,τι όταν το πρωινό αποτελείτο από σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα bagels. Αναφέρουν πως η πρωτεΐνη και το λίπος στο αβγό μπορεί να συμβάλουν στην αίσθηση του κορεσμού. Καταναλώνουμε ένα αβγό την ημέρα, εκτός αν έχουμε υψηλή χοληστερίνη, οπότε θα πρέπει πρώτα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. (Ενα αβγό περιέχει περίπου 213 mg χοληστερόλης.)
Μήλα
Μια μελέτη σε γυναίκες που κατανάλωναν 3 μήλα την ημέρα για 3 μήνες έδειξε ότι έχασαν περισσότερο βάρος από συμμετέχοντες που ακολουθούσαν παρόμοια δίαιτα με μπισκότα βρόμης, αντί για φρούτα. Ενα μεγάλο μήλο περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 85% νερό, που βοηθάει στο αίσθημα του κορεσμού.
Μούρα
Τα περισσότερα μούρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε (25-35 γραμμάρια την ημέρα) τόσο λιγότερες θερμίδες απορροφάμε από όλα τα άλλα τρόφιμα που τρώμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες παγιδεύουν το λίπος των τροφών και το μεταφέρουν έξω από το σώμα μέσω του εντέρου. Καταναλώνουμε τουλάχιστον μισό φλιτζάνι ημερησίως.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα αντικαρκινικά καροτενοειδή τους θα βοηθήσουν στη συρρίκνωση της κοιλιάς μας. Ενα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει μόνο περίπου 40 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι μπρόκολο έχει 55 θερμίδες και ικανοποιεί το 20% των απαιτήσεων ημερήσιων φυτικών ινών. Τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν και πολύ ασβέστιο και μαγνήσιο, απαραίτητα συστατικά για τη συστολή των μυών. Καταναλώνουμε 3 μερίδες ημερησίως. Διατηρούμε το σπανάκι στο ψυγείο και το προσθέτουμε σε σαλάτες, σάντουιτς, ζυμαρικά και, όταν το βαρεθούμε, χρησιμοποιούμε ρόκα, μπρόκολο, λαχανίδες.
Γιαούρτι
Τα άτομα που λαμβάνουν το ασβέστιό τους από το γιαούρτι χάνουν πιο εύκολα πόντους από την κοιλιά. Τα προβιοτικά στα περισσότερα γιαούρτια βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία, πράγμα που σημαίνει πως εξαλείφονται τα αέρια, η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα και, έτσι, η κοιλιά παραμένει επίπεδη. Καταναλώνουμε 1-2 μερίδες ημερησίως γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά. Επιλέγουμε γιαούρτι χωρίς ζάχαρη που περιέχει ενεργές καλλιέργειες. Προσθέτουμε μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ή δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρόμη και κανέλα.
Σολομός
Τα θαλασσινά, ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα υγιεινά λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του κοιλιακού λίπους καθιστώντας τον μεταβολισμό πιο αποτελεσματικό. Μια αυστραλιανή μελέτη έδειξε πως υπέρβαρα άτομα που κατανάλωναν ψάρια καθημερινά βελτίωσαν δραστικά την αντίδραση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι τα θαλασσινά μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και στην αποφυγή των τσιμπολογημάτων. Εάν αυτό δεν αρκεί για να μας πείσει, σκεφτόμαστε το εξής: Ο σολομός βοηθάει πολύ στους κοιλιακούς!
Κινόα
Μισή κούπα κινόας περιέχει 5 γραμμ. φυτικών ινών και 11 γραμμ. πρωτεΐνης. Μαγειρέψτε την όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο σιτάρι (αν και ορισμένες εταιρίες απαιτούν πλύσιμο πριν από το μαγείρεμα). Καταναλώνουμε μισό φλιτζάνι καθημερινά.
*Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, ΜSc επιστημονικής διευθύντριας Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Ειδήσεις σήμερα
Λέκκας στον «.Ε.Τ.»: Οι αιτίες που «φούντωσαν» τη φωτιά – SOS για όλη την Αττική
Μαλακάσα: Με κεριά εκκλησίας έβαλε φωτιά ο Βρετανός εμπρηστής – Τι βρέθηκε πάνω του