Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύθυμης Λέκκας, στην περίπτωση της φωτιάς του Σαββάτου, η οποία ξεκίνησε από την Ανω Γλυφάδα και επεκτάθηκε προς το Πανόραμα Βούλας, υπήρξε ένας συνδυασμός αρνητικών γεγονότων που οδήγησαν την πύρινη λαίλαπα να έχει αυτή την εξέλιξη.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, οι παράγοντες που συνθέτουν τον υψηλό κίνδυνο και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχή της Βούλας δημιουργώντας υψηλής τάξης διακινδύνευση είναι οι ακόλουθοι:
- Οι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι διαφοροποιήσεις στην ένταση και κατεύθυνση των ανέμων.
- Η μορφολογία του εδάφους, και ιδιαίτερα οι μεγάλες εκτεθειμένες πλευρές, και η εναλλαγή με μεγάλες μορφολογικές ασυνέχειες και ταπεινώσεις (χαράδρες) που δημιουργούν φαινόμενα καμινάδας.
- Η εναλλαγή γεωλογικών σχηματισμών, όπως μάρμαρα Πυρναρής, σχιστόλιθοι Βάρης και κατώτερα μάρμαρα με μικρού πάχους και μηδενικής υγρασίας εδαφικό μανδύα, και η θαμνώδης, αποξηραμένη βλάστηση σε αυτόν, που εναλλάσσεται με υψηλή βλάστηση.
- Η μίξη δασικής και αστικής περιοχής και η εισχώρηση πυκνών γραμμών δάσους μέσα στον αστικό ιστό.
- Ο εναγκαλισμός πυκνής βλάστησης με σύγχρονες κατασκευές.
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να προσέξουν από εδώ και στο εξής οι ιδιοκτήτες, ο κ. Λέκκας αποκρίθηκε πως είναι σημαντικό να ολοκληρώσουν τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους, τόσο εσωτερικά όσο και έξω από τις κατοικίες τους, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν «έτοιμα» μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι, για παράδειγμα, το αποθηκευμένο νερό για έκτακτες περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικό να συμμορφώνονται με τις Αρχές και τις υποδείξεις που γίνονται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Γλυφάδα και η Βούλα που μπορούν να πιάσουν φωτιά, καθώς η μίξη δάσους-οικισμού παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Αττικής.
Μηχανική βλάβη σε πλοίο που μεταφέρει 115 επιβάτες - Επιστρέφει στον Πειραιά
Ενδεικτικά, αναφέρεται πως αντίστοιχα σκηνικά έχουν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες περιοχές, όπως είναι, για παράδειγμα, ο Αγιος Στέφανος και το Καπανδρίτι. Αντίστοιχο «σκηνικό» μπορεί επίσης να υπάρξει και σε Εκάλη, Θρακομακεδόνες, στη βόρεια πλευρά της Πεντέλης, αλλά και στον Ωρωπό.
Πάντως, το γεγονός πως κάποιες περιοχές της Αττικής είναι πιο «επιρρεπείς» στα φυσικά φαινόμενα είναι και ο λόγος που το υπουργείο Περιβάλλοντος στον κλιματικό νόμο κατέθεσε διάταξη η οποία αφορούσε στην ασφάλιση τέτοιων κτισμάτων.
Να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίστηκαν διστακτικές στο να προχωρήσουν στην ασφάλιση μόνο των επικίνδυνων περιοχών, ενώ όπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», σπίτια τα οποία είναι αυθαίρετα και βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις «δύσκολα» κάποια εταιρία να θελήσει την ασφάλισή τους, ακόμα και αν τα ασφάλιστρα είναι υψηλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση τρέχει σαρωτικούς καθαρισμούς δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τα τέλη του μήνα. Προτεραιότητα είναι να αφαιρεθεί η καύσιμη ύλη, να γίνει αραίωση κλαδιών, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον πυρκαγιές όπως της Εύβοιας.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα
Άγρια κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το έγγραφο της Novartis