Δύο πολύ μεγάλα πλήγματα στα οποία, όμως, εξαιτίας της γενικότερης φιλοσοφίας που επικρατεί στη χώρα είχαν τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Κρατική μηχανή, εργαζόμενοι και πολίτες συνεργάστηκαν άψογα και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα κατάφεραν να αποφύγουν πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες.
Η σύνθεση του Τασούλα
Στον σεισμό εκδόθηκε άμεσα ειδοποίηση που έδινε περιθώριο ακόμη κι ενός λεπτού στους πολίτες για να αντιδράσουν. Το μήνυμα ήταν σαφές: «Ερχεται μεγάλος σεισμός. Μείνετε ψύχραιμοι και προσπαθήστε να προφυλαχθείτε». Και αυτό ακριβώς έκαναν! Δεν βγήκαν τρέχοντας στους δρόμους, ούτε πήδηξαν από τα παράθυρα. Εψαξαν να βρουν ένα μέρος για να καλυφθούν και περίμεναν να εκτονωθεί το φαινόμενο. Με λίγα λόγια, το ένα λεπτό περιθώριο που τους δόθηκε ήταν υπεραρκετό για ανθρώπους που έχουν μάθει από τη στιγμή που γεννιούνται να αντιδρούν σωστά σε αυτά τα γεγονότα.
Στην περίπτωση του αεροπλάνου, σε 90 λεπτά κατάφεραν να βγουν ασφαλείς από το φλεγόμενο αεροσκάφος 379 επιβάτες! Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ο πιλότος έκανε απολύτως σωστά τη δουλειά του καταφέρνοντας να προσγειώσει το φλεγόμενο αεροπλάνο εντός αεροδιαδρόμου, στη συνέχεια οι αεροσυνοδοί έδωσαν σαφείς εντολές και κατόπιν οι πολίτες με ηρεμία, τάξη και ασφάλεια βγήκαν από το αεροπλάνο. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Δεν έπαθε κανείς το παραμικρό!
Και αυτό γιατί στην Ιαπωνία κανείς δεν βάζει το δικό του συμφέρον πάνω από το γενικό. Δεν θα έμενε κάποιος πίσω για να πάρει τα πράγματα του και μετά να βγει από το αεροπλάνο, ούτε κάποιος θα έτρεχε για να προλάβει να σωθεί πρώτος. Εχουν μάθει να λειτουργούν ως κοινότητα και αυτό είναι θέμα Παιδείας. Για αυτό τον λόγο και μπορεί σε εμάς τα παραπάνω περιστατικά να είναι θαύματα, αλλά για τους Ιάπωνες αποτελούν ΡΟΥΤΙΝΑ.