Το κλειδί του 2024 θα είναι οι επενδύσεις. Ο Προϋπολογισμός και συνολικά ο οικονομικός σχεδιασμός βασίζονται στην πρόβλεψη ότι φέτος οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15% σε σχέση με το 2023, ποσοστό ρεκόρ για τη σύγχρονη ιστορία.
Είναι εφικτός αυτός ο στόχος; Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει «ναι», άλλωστε, ο ίδιος συνέταξε τον νέο Προϋπολογισμό και η αισιοδοξία του προέρχεται από τέσσερις παράγοντες:
Πρώτον, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η εκταμίευση 3,67 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο, ενώ οι Βρυξέλλες ενέκριναν το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν σταδιακά στην ελληνική οικονομία τους επόμενους 24 μήνες.
Δεύτερον, οι τιμές της ενέργειας στις διεθνείς αγορές έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι δίνοντας ανάσες στο εμπορικό ισοζύγιο και ταυτόχρονα «επιδοτώντας» το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, καθώς αφαιρούνται λιγότερα ποσά για εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι χαμηλότερες τιμές ενισχύουν την παραγωγή, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κυρίως δημιουργούν τις συνθήκες για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς όφελος του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Τρίτον, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των διεθνών κεφαλαίων. Εντός του μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετέχει σε οικονομικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη, όπου θα παρουσιάσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της οικονομίας στους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους. Τουρισμός, κτηματαγορά και ενέργεια βρίσκονται στο επίκεντρο ξένων επενδυτών, που διαβλέπουν ευκαιρίες σε μία αγορά η οποία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης παραμένει υποτιμημένη.
Τέταρτον, στη χώρα επικρατεί πολιτική σταθερότητα, ενώ η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία και την Παιδεία.
Η Ελλάδα ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη χώρα από τη μακρά περίοδο των Μνημονίων, πληρώνοντας μεταξύ άλλων το λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό του 2015. Από το 2019 εμφανιζόταν έτοιμη να πετύχει το πρώτο αναπτυξιακό άλμα, που καθυστέρησε δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Φέτος η οικονομία μπορεί να πετύχει νέο ρεκόρ στις επενδύσεις, που σημαίνει περαιτέρω μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Αυτό θα είναι και το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς.
Τεστ αξιοπιστίας
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, προχωρά χωρίς καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τη στελέχωση των δημοσίων φορέων με διοικήσεις που θα επιλέγονται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά προσόντα. Ηδη δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη για τους επικεφαλής των Περιφερειών Υγείας και οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν και το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για την κυβέρνηση. Κοινώς, πρέπει να επιλεγούν οι καλύτεροι, χωρίς κομματικές λίστες και επετηρίδες ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, όταν ακατάλληλα πρόσωπα αναλάμβαναν διοικήσεις νοσοκομείων. Αρκετά πληρώσαμε τους διοικητές με προϋπηρεσίες σε βουλκανιζατέρ, τώρα η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται τους καλύτερους με καριέρα στην αγορά και όχι στα κόμματα.