Γιατί ρωτάμε τι θα κάνει η Εκκλησία; Θα καλέσει ο Αρχιεπίσκοπος συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, για ένα θέμα πολιτικό; Σοφός πατέρας, πρωτίστως. Η ευλογία της Εκκλησίας δεν ζητείται στο πολιτικό γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης που συμπεριλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια. Κατ΄ οικονομία αποκαλούνται γάμοι. Οι πολιτικές τελετές στερούνται της πνευματικής διάστασης που προϋποθέτει η θρησκευτική λατρεία στο μυστήριο του γάμου. Η Εκκλησία είναι ξεκάθαρη. Η πολιτεία, επίσης: Σέβεται απολύτως τη θέση της αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί.
Ο ομόφυλος γάμος ακολουθεί τη διαδικασία του ετερόφυλου πολιτικού γάμου, που επισημοποιείται στο Δημαρχείο. Στον πολιτικό γάμο αναγνωρίζονται δικαιώματα -περιουσιακά, διατροφή κ.λπ.- που προβλέπονται στο οικογενειακό δίκαιο. Σήμερα, το 50% των γάμων είναι πολιτικοί. Αν το σύμφωνο συμβίωσης παρείχε τα ίδια δικαιώματα, ποιος ο λόγος του γάμου των ομοφύλων; Θα αποκατασταθεί η αδικία με θύματα τα παιδιά τα οποία ήδη μεγαλώνουν με δύο ομόφυλους γονείς. Αν ο βιολογικός γονιός πεθάνει, το παιδί κινδυνεύει να μεγαλώσει με συγγενείς, είτε να πάει σε ίδρυμα. Δεν θα θέλαμε τα παιδιά ή τα εγγόνια μας να έχουν τέτοια τύχη. Να μην έχουν φροντίδα και αγάπη, χάνοντας το ένα τους στήριγμα.
Η μείζων διαφορά στον ομόφυλο γάμο -την οποία και δεν αποδέχεται ο κασσελάκειος ΣΥΡΙΖΑ -ο αρχηγός επιθυμεί δύο γιους, κατ’ εικόνα και ομοίωση του ίδιου και του συζύγου του- είναι ότι δεν επιτρέπεται η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας. Είναι ηθικό, λογικό και ανθρωπιστικό μία γυναίκα ξένη προς το παιδί που θα γεννήσει, να μεταβάλλεται σε σκεύος εμπορευματοποιημένης τεκνοποίησης;
Ας συνεχίσουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η μεγαλύτερη βαβούρα περί του γάμου γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Οι αντιπαλότητες -για τα αυτονόητα- φέρνουν τηλεθεάσεις: Ο γάμος των ομοφύλων ιντριγκάρει ποικιλότροπα το ενδιαφέρον όσων δυσκολεύονται να αντιληφθούν πόσα πράγματα αλλάζουν, αλλά και πόσο γρήγορα! Αλήθεια, ξέρουμε, επακριβώς, τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση και… σφαζόμαστε; Η άγνοια ευνοεί τα πολιτικά παιχνίδια συμβάλλοντας σε τρικυμία εν κρανίω. Ούτε το ανατολικό ζήτημα να ήταν. Ο γάμος των ομοφύλων είναι ο έμπρακτος σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ισοτιμία.
Υπάρχουν βουλευτές, σε όλα τα κόμματα, που νιώθουν άβολα με αυτό που πρέπει να συναποφασίσουν. Η απόφασή τους υπέρ ή κατά του γάμου των ομοφύλων -το ουσιαστικό βήμα ήταν το σύμφωνο συμβίωσης- μοιάζει να κοιτάζει τους ψηφοφόρους τους. Θέμα αξιών, πίστεως ή επανεκλογής; Θα επέλθει «καταστροφή στο γένος», αν τα 485 σύμφωνα συμβίωσης ομοφύλων του 2022, γίνουν 500 γάμοι, το 2024; Δεν το νομίζω. Το ποίημα του Κ. Καβάφη che fece… il gran rifiuto, γίνεται ο καθρέφτης μας:
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος το ΄χει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα
πηγαίνει στην τιμή και την πεποίθησή του…
Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι, όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ΄ όχι -το σωστό- εις όλην την ζωήν του…