Το τελευταίο διάστημα, οι αντιισλαμικές διαδηλώσεις σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη, που καταλήγουν σε πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου, έχουν αυξήσει την οργή στον ισλαμικό κόσμο.
Μέχρι πρότινος, στο χορό των αντιδράσεων είχε μπει και η Τουρκία, αρνούμενη την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την αιτιολογία ότι η σκανδιναβική χώρα υποθάλπει τρομοκράτες.
Τελικά, η Σουηδία έλαβε έγκριση για ένταξη στη Συμμαχία, ωστόσο, το θέμα με τις πράξεις ασέβειας προς το Κοράνι συνεχίζεται, προκαλώντας εντάσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες φανατικοί πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας και η πρεσβευτής της χώρας απελάθηκε από το Ιράκ.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει καταδικάσει τις επεισοδιακές αντιισλαμικές διαδηλώσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να τις απαγορεύσει, γιατί εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ελευθερίας της έκφρασης. Το ίδιο συμβαίνει και στη Δανία, που βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο μουσουλμανικών χωρών ως χώρα που «διευκολύνει την προσβολή θρησκειών και παραδόσεων άλλων χωρών».
Επιπλέον, η σουηδική κυβέρνηση θεωρεί πως πίσω από τη διόγκωση αυτών των περιστατικών που διοργανώνονται από ακραίους λαϊκιστές βρίσκεται ρωσικός δάχτυλος! Κατά τον υπουργό Πολιτικής Αμυνας της Σουηδίας, Καρλ-Οσκαρ Μπόλιν, ορισμένοι ρωσικοί κύκλοι προπαγάνδας διαδίδουν ότι οι σουηδικές Αρχές ήταν πίσω από τις διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου, με στόχο να αποτραπεί η ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας προσπαθούν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις βεβηλώσεις του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, θεωρώντας ότι εξυπηρετούν μόνο τους εχθρούς των χωρών και τους ακραίους.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, έστειλε επιστολές στις 57 χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) για να εξηγήσει το δικαίωμα των διαδηλώσεων που κατοχυρώνεται στο σουηδικό Σύνταγμα, καταδικάζοντας, ωστόσο, τις ισλαμοφοβικές πράξεις.