Οπως είναι να προσληφθούν 10.000 γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες στο ΕΚΑΒ. Εδώ και δύο χρόνια… προσλαμβάνονται 550 υπάλληλοι στις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες ήταν αποδεκατισμένες και υπολειτουργούσαν υπό τη σκέπη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πριν μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
ΠΟΤΕ θα γίνουν όλες αυτές οι προσλήψεις; Και, προφανώς, είναι κι άλλες πολλές που επείγουν, οι οποίες αφορούν κρίσιμες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού.
ΣΤΗΝ Παιδεία τα πράγματα δείχνουν καλύτερα. Την τελευταία τριετία έγιναν 25.000 προσλήψεις μονίμων, ενώ πριν από τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν ακόμα 3.700. Βέβαια, τα κενά που θα καλύψουν οι αναπληρωτές και πάλι ξεπερνούν τις 20.000. Αλλά τουλάχιστον στις προσλήψεις εκπαιδευτικών έχει μπει, επιτέλους, μια σειρά και προχωρούν οι διαδικασίες με καλύτερους ρυθμούς.
ΣΤΟ υπόλοιπο Δημόσιο, όμως, υπάρχει μια βασανιστική χρονοκαθυστέρηση, που δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό προέρχεται από το ΑΣΕΠ. Οι λόγοι; Κατ’ αρχάς, και το ΑΣΕΠ έχει έλλειψη υπαλλήλων. Προφανώς, όμως, οι διαδικασίες τρέχουν με αργούς ρυθμούς δεκαετίας… ’90.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΑΥΤΟ το μείζον ζήτημα το έχουν αντιληφθεί τόσο το Μαξίμου όσο και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Η Νίκη Κεραμέως έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις. Και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση.
ΓΙΑΤΙ αυτή τη στιγμή, από την ώρα που θα προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός μέχρι την ώρα της πρόσληψης, μπορεί να περάσουν ακόμα και δύο ή τρία χρόνια.
ΤΟ ΑΣΕΠ οφείλει να εκσυγχρονιστεί όσον αφορά στις διαδικασίες, αλλά και να μετασχηματιστεί στην ουσία σε έναν οργανισμό αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
ΟΙ εποχές έχουν αλλάξει, η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει ώστε να γίνονται όλα fast track, χωρίς να χάσει κάτι από το κεκτημένο του αδιάβλητου το οποίο όλοι αναγνωρίζουν στο ΑΣΕΠ.
ΚΑΙ κάτι ακόμα. Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος και στις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, ιδιαίτερα στους δήμους. Για να μην παρουσιάζονται ευτράπελα, όπως θέσεις για την αντιπυρική προστασία που καλύπτονται τον… Αύγουστο και «δουλεύουν» εκεί υπάλληλοι έως τον Δεκέμβριο. Εκτός κι αν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς μέσα στο χειμώνα και δεν το ξέρουμε…