ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες, η μητέρα μου επισκέφθηκε νοσοκομείο του ΕΣΥ, όπου είχε κλείσει ραντεβού με οφθαλμίατρο. Η διάγνωση ήταν καταρράκτης και στα δύο μάτια. Αρα, είναι δεδομένο πως χρειάζεται χειρουργείο. Μέχρι εδώ, όλα καλά και φυσιολογικά.
Η γραμματέας του γιατρού δήλωσε στη μητέρα μου πως υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για την επέμβαση στο ένα μάτι τον Φεβρουάριο και πως αργότερα θα γίνει το χειρουργείο στο άλλο μάτι. Μόνο που «υπάρχει μια υποχρέωση της τάξεως των 300 ευρώ για κάθε επέμβαση».
ΝΑΙ, αυτό είναι το «τιμολόγιο» ενός γιατρού που δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πληρώνεται από τους φόρους που καταβάλλουμε όλοι μας. Δίχως φόβο, δίχως ντροπή, δίχως έλεος, αυτός ο γιατρός παραβαίνει τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά και τη νομοθεσία.
ΚΑΙ το αποτέλεσμα; Κάποιοι ασθενείς δεν κάνουν την επέμβαση, γιατί μπορεί να μην έχουν τα χρήματα. Κάποιοι άλλοι με το ζόρι θα τα πληρώσουν.
ΝΑΙ, μαύρο χρήμα. Πολύ μαύρο χρήμα. Ας κάνουμε μια εξαιρετικά συντηρητική υπόθεση, πως ο γιατρός κάνει μόνο 10 επεμβάσεις την εβδομάδα. Αν και μάλλον θα κάνει περισσότερες. Αλλά, τέλος πάντων. Με 10 επεμβάσεις βγάζει 3.000 ευρώ «μαύρα» την εβδομάδα. Αρα, 12.000 ευρώ το μήνα. Σχεδόν 150.000 ευρώ το χρόνο και 1.500.000 ευρώ σε μία δεκαετία.
Σκάκι για τρεις
ΠΟΙΑ είναι η διαφορά ενός διαρρήκτη που μπαίνει μέσα σε ένα διαμέρισμα και κλέβει τις οικονομίες των 600 ευρώ μιας ηλικιωμένης από τον γιατρό που παίρνει 600 ευρώ για να της κάνει τις επεμβάσεις για καταρράκτη;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η παρανομία του γιατρού είναι πολύ πιο σοβαρή, γιατί δεν αρκεί που κλέβει χρήματα, το κάνει εκμεταλλευόμενος την υγεία των συνανθρώπων του.
ΚΑΙ τι να κάνει ο δύσμοιρος πολίτης; Να τρέξει στην Αστυνομία να καταγγείλει το περιστατικό και να τη «στήσει» με προσημειωμένα χαρτονομίσματα; Ας πούμε ότι το κάνει. Ο γιατρός θα συλληφθεί. Αλλά τι ποινή θα φάει για δωροδοκία 300 ευρώ; Τίποτα. Το πολύ πολύ να καταδικαστεί με αναστολή. Και θα επιστρέψει στο νοσοκομείο του.
ΔΕΝ πρέπει να είμαστε αφοριστικοί. Υπάρχουν άριστοι γιατροί, που τιμούν το λειτούργημά τους. Δεν ζητούν «φακελάκι». Οπως οι γιατροί στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικού που δημιούργησαν το «Αιγινήτειο», το «Αρεταίειο» και το «Αλεξάνδρα», που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» σε ρεπορτάζ του. Και, μάλιστα, είναι η πλειονότητα των γιατρών του ΕΣΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και μία μερίδα γιατρών που έχουν στήσει «μαγαζάκια» παρανομίας. Δουλεύουν στο ΕΣΥ και γίνονται πλούσιοι από τα «φακελάκια». Οι συνάδελφοί τους δεν το γνωρίζουν; Ο διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου του ΕΣΥ δεν έχει ακούσει κάτι; Ακόμη κι αν δεν το γνωρίζει, έχει ευθύνη, γιατί κανονικά θα έπρεπε να το ξέρει! Δεν θα έπρεπε να «ξηλωθεί»;
ΤΙ θα κάνετε, λοιπόν, για τα «φακελάκια», κύριε Χρυσοχοΐδη; Αυτή κι αν είναι μια δύσκολη μεταρρύθμιση. Εσείς έχετε το καρπούζι, εσείς και το μαχαίρι…