Καμία σχέση με την εικόνα που είχε η Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια και το «κλειδί» βρίσκεται στη σημαντική μείωση της ανεργίας. Οχι μόνο στη «νύμφη του Θερμαϊκού», αλλά σε όλη την Ελλάδα, η απασχόληση έχει κάνει άλματα μετά την κατάρρευση της αγοράς τη μνημονιακή περίοδο. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολόγισε την ανεργία του Οκτωβρίου στο 9,6%, ενώ στους άνδρες βρίσκεται στο 7,5%, που πρακτικά σημαίνει ότι η εύρεση εργασίας δεν είναι άπιαστο όνειρο.
Η ελληνική οικονομία, με σταθερά ανοδικά βήματα, κάνει ένα μεγάλο άλμα προς την κανονικότητα. Η Fitch κατέταξε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα και είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που αναβαθμίζει την Ελλάδα ύστερα από τη Standard and Poor’s.
Στόχος, πλέον, της κυβέρνησης είναι το ελληνικό αξιόχρεο να αναβαθμισθεί από ΒΒ+ στην κατηγορία «Α» – κάθε ανοδική πορεία σηματοδοτεί την έλευση επενδυτικών κεφαλαίων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γιατί, όμως, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα; Ασφαλώς η απάντηση δεν βρίσκεται στο «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων που σχηματίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε ο Κασσελάκης σε μία πρόσφατη δήλωση που αναιρούσε προηγούμενο ισχυρισμό του. Το απόθεμα υποχρεώθηκε να το διαθέτει η χώρα από τους δανειστές λόγω της χαμηλής αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα και προερχόταν κατά κύριο λόγο από νέα δάνεια, χωρίς να προσδίδει την παραμικρή αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία.
Σκάκι για τρεις
Ο οίκος Fitch δίνει τη δική του εξήγηση στην κίνηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας: «Ο λόγος χρέος προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του Προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του χρέους. Επίσης, τα ρίσκα πολιτικής είναι σχετικά χαμηλά, με σταθερό πολιτικό πλαίσιο και δημοσιονομική πειθαρχία. Ο δείκτης του χρέους θα υποχωρήσει στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η αναμενόμενη μείωση κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του 205% εντός πανδημίας είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων χώρας που αξιολογεί η Fitch», όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση του euro2day.gr.
Η Ελλάδα αναπτύσσεται, επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες και τοποθετούν κεφάλαια δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ανακυκλώνοντας την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η οικονομία έχει μπει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους, δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας, όλα αυτά εξηγούν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αρθρώσουν πειστική κριτική. Για αυτό και επιστρέφουν στη θεματολογία των υποκλοπών, που βρίσκεται στη φάση της δικαστικής διερεύνησης και σε κάθε περίπτωση δεν απασχολεί τον μέσο πολίτη.
Οσο η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η κυβέρνηση δεν θα έχει σοβαρό πολιτικό αντίπαλο, αρκεί να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και να ενισχύσει την παραγωγική βάση της χώρας.
Η σταθερότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για οικονομική ευημερία, οι πολίτες χρεώνουν λάθη στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού. Με άλλα λόγια, η κανονικότητα επιστρέφει και αυτό φαίνεται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο εκεί.