ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ την Τρίτη προσέφυγε στις αγορές εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο με σκοπό να συγκεντρώσει κεφάλαια κάτω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεντρώθηκαν ποσά-ρεκόρ από διεθνείς επενδυτές που ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια, με συνέπεια το επιτόκιο να μειωθεί γύρω στο 3,4%.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ολοκληρώθηκε η διαδικασία εισαγωγής του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο με νέο ρεκόρ εγγραφών. Το Δημόσιο εισέπραξε 785 εκατομμύρια ευρώ όταν οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8,2 δισεκατομμύρια. Το Bloomberg σημείωσε ότι η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή πράξη πιστοποιεί τη μεγάλη επιστροφή της Ελλάδας που συνδυάζεται με τις εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ καλόπιστα να ισχυρισθεί ότι οι εξελίξεις αυτές αφορούν τους επενδυτές και όχι την καθημερινότητα και την πραγματική οικονομία. Αυτό δεν ισχύει, ο προϋπολογισμός φέτος στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, οι εισροές κεφαλαίων από ξένα κεφάλαια δεν συμβάλλουν μόνο στη δημοσιονομική σταθερότητα αλλά τα οφέλη τους μεταφέρονται παντού.
Η ΑΝΕΡΓΙΑ δεν έπεσε τυχαία στο 9,2% τον Δεκέμβριο και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σημαντική υποχώρηση τους επόμενους μήνες. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον ίδιο μήνα δεν αυξήθηκαν κατά 3,5 δισεκατομμύρια λόγω συμπτώσεων, η οικονομία αναπτύσσεται και αυτό φτάνει και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Σκάκι για τρεις
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για κάθε νοικοκυριό, όμως η αύξηση της απασχόλησης ενισχύει τις «άμυνες» απέναντι στις ανατιμήσεις. Η Ελλάδα σταδιακά μπαίνει από τη φάση της κανονικότητας σε εκείνη της οικονομικής επιτάχυνσης.
Οι επενδυτές διαβλέπουν ευκαιρίες και τοποθετούνται στη χώρα δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. Στον κατασκευαστικό τομέα δεκάδες μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ και η κτηματαγορά συνεχίζει τη θετική της πορεία.
ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ που απαιτείται τώρα είναι η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης. Από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις βιοτεχνίες και τη βιομηχανία, που πρέπει να ενισχυθούν ώστε να αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα της ανάπτυξης μειώνοντας την εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν μία ισχυρή υπόμνηση ότι οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη, όχι με τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά με μέτρα που θα μετατρέψουν τις γεωργικές τους μονάδες σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ η επιτυχία της Ελλάδας θα αποκτήσει ισχυρές βάσεις και τα άλματα προς το μέλλον θα συνεχισθούν.