O πρωθυπουργός έκανε μία ιστορική ομιλία, μιλώντας για το σπουδαίο παρελθόν που έθεσε αρχές και αξίες στον ελεύθερο κόσμο, το δημιουργικό παρόν της Ελλάδας, αλλά και τους ιστορικούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ. Ο λόγος του είχε τα χαρακτηριστικά του νέου, οξυδερκούς, αποτελεσματικού, έμπειρου και καλλιεργημένου ηγέτη. Νομίζετε ότι στο Κοινοβούλιο σήμερα υπάρχει -έστω ένας- αρχηγός κόμματος που θα μπορούσε να απευθύνει ανάλογη πολιτική ομιλία, καταχειροκροτούμενος από τα αμερικανικά θεσμικά σώματα; Είναι η πραγματικότητα που διαπιστώνουμε, ιδίοις όμμασι.
Παραβλέπω τον άψογο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας, επειδή στοιχειώδης υποχρέωση, του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να μπορεί να απευθυνθεί στα διεθνή fora και ακροατήρια, με κοινά αποδεκτή γλώσσα, χωρίς να γίνει θέαμα απαιδευσίας και ανέκδοτο στο διαδίκτυο. Το επίπεδο κατοχής της αγγλικής -«you Tarzan, me Jane»- οδηγεί σε ξεκαρδιστικά γέλια, ακόμη και τον ομιλούντα, επειδή δεν κατανοεί τίποτε των λεγομένων…
Ο πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον των νομοθετών των ΗΠΑ ως εγκρατής της παιδείας τους. Πρωτεύον, όταν απευθύνεσαι σε διεθνές ακροατήριο να χρησιμοποιείς τους δικούς του κώδικες, ιστορικούς και πολιτικούς, που ξεκλειδώνουν τη συμμετοχή του σε όσα λες. Αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εξέχον αμερικανικό μνημείο του Λίνκολν, που φέροντας επιδράσεις από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική θυμίζει τον Παρθενώνα. Από εκεί ήταν εύκολο να περάσει στον διαμελίσαντα τον γλυπτό του διάκοσμο, Ελγιν.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Διαβάζω σε όλα τα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε ονομαστικά την Τουρκίας. Τι χρειαζόταν; Για να δώσει την εικόνα σκυλοκαβγά στην ίδια πολυκατοικία; Περιέγραψε τις δράσεις της ως επικίνδυνες για τη νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, σε μια δύσκολη περίσταση. Ηταν λάθος ότι οι Ελληνες πολιτικοί αναφέρονταν στην τουρκική απειλή ως ελληνοτουρκικό ζήτημα και όχι ως ζήτημα που αφορά στην Ατλαντική Συμμαχία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δεν είναι διμερές ζήτημα ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν. Αν ο Μητσοτάκης έριχνε μύδρους κατά της Τουρκίας θα έβρισκε σύμφωνο το πολιτικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν; Mιλώντας για υπερπτήσεις πάνω στα κατοικημένα νησιά, για έγκριση πολεμικού υλικού, που διαταράσσει την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, το χειροκρότημα που εισέπραξε ήταν στήριξης και αποδοχής. Δεν νομίζω τα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης μιλούσε για υπερπτήσεις της… Aegean.
Εννέα μέρες από τη διθυραμβική παρουσία του πρωθυπουργού, τα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ «τρώγονται» ακόμη. Κατανοητό! Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των επίσημων πρωθυπουργικών επισκέψεων στην Αμερική -Τσίπρας με Τραμπ, Μητσοτάκης με Μπάιντεν- είναι ισοπεδωτική για τον Τσίπρα.