Η ακρίβεια δεν έχει την ίδια επίπτωση σε όλους, κάτι που δεν συνδέεται μόνο με το προφανές, αν δηλαδή κάποιος είναι φτωχός ή πλούσιος, αλλά με τις καθημερινές ανάγκες και τις καταναλωτικές δαπάνες που κάνει (οι οποίες βέβαια είναι απόρροια της οικονομικής του κατάστασης).
Για να το θέσουμε πιο απλά, άλλο ποσοστό πληθωρισμού «μετρούν» τα ευάλωτα νοικοκυριά και διαφορετικό ποσοστό τα πιο εύπορα. Και ακόμα χειρότερα, όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο «πέφτει» ο πληθωρισμός. Πώς γίνεται αυτό;
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Την απάντηση δίνει μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς (με επικεφαλής τον Ηλία Λεκκό) για την επίπτωση των τιμών ενέργειας και διατροφής στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Από την ανάλυση βλέπουμε ότι νοικοκυριά με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 751-1.100 ευρώ δαπανούν το 27,1% και 13,6% του εισοδήματός τους για διατροφή και ενέργεια αντίστοιχα. Στον αντίποδα, νοικοκυριά με εισοδήματα άνω των 3.500 ευρώ δαπανούν μόνο το 18,7% και 10,5% του εισοδήματός τους στις ίδιες κατηγορίες αγαθών. Ως εκ τούτου το ποσοστό δαπάνης των «φτωχών» νοικοκυριών για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες ανέρχεται στο 59%-63%, ενώ των εύπορων στο 70,8%».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι αποκλίσεις εξηγούν τα διαφορετικά επίπεδα πληθωρισμού που βιώνουν νοικοκυριά με διαφορετικά εισοδήματα, ειδικά τώρα που ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στην ενέργεια και στις τιμές αγροτικών προϊόντων. Και καταλήγουν ότι υπάρχουν τρεις υποδείκτες πληθωρισμού: (i) ενέργειας, (ii) διατροφής και (iii) λοιπών αγαθών και υπηρεσιών ανά εισοδηματικό κλιμάκιο.
«Ετσι, στα πολύ φτωχά εισοδήματα τα αγαθά και οι υπηρεσίες ενέργειας πληθωρίζονται κατά 55,5% σε ετήσια βάση, ενώ στα πολύ εύπορα κατά 48,2%. Αντίθετα, τα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες στα φτωχά νοικοκυριά αυξάνονται κατά 1,4% και στα εύπορα κατά 2,1%. Ο πληθωρισμός για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ έχει ήδη φτάσει τα επίπεδα του 10,6%, στα νοικοκυριά με εισόδημα 751-1.100 ευρώ στο 11,1%, ενώ σε πιο εύπορα νοικοκυριά με εισοδήματα 2.800 – 3.500 ευρώ περιορίζεται στο 9,5% και σε νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 3.500 ευρώ στο 8,5%».
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ασφαλώς και γνωρίζει το μηχανισμό που δημιουργεί τους «πολλούς» πληθωρισμούς και την πίεση που ασκείται στα χαμηλότερα εισοδήματα. Αρα, τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι εστιασμένα εκεί που η κοινωνία έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες και το λιγότερο «λίπος» για να αντέξει την κρίση.