Από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα, ας εστιάσουμε σε κάτι που θεωρούμε βασικό: την ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία των νέων σε όλο τον πλανήτη απέναντι στην έννοια «Δημοκρατία», λόγω της εδραιωμένες πεποίθησης ότι η πολιτική εξουσία είναι αποκομμένη από τα προβλήματά τους. Κατά μέσο όρο στις 30 χώρες της έρευνας (από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τα ισχυρά κράτη της Δυτικής Ευρώπης ως την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Ινδονησία και μεγάλες χώρες της Αφρικής) το 42% των νέων 18 έως 35 ετών δήλωσε ότι προτιμά τη στρατιωτική διακυβέρνηση από τη Δημοκρατία!
Εναλλακτικά, το 35% πιστεύει ότι ένας «ισχυρός ηγέτης», χωρίς απαραίτητα Κοινοβούλιο και εκλογές, θα μπορούσε «να κυβερνήσει καλά» (δηλαδή μοντέλο Μάλι και Γκαμπόν, με ολίγη από Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και στο βάθος AfD; Ποιος ξέρει…). Για να ερμηνευτούν τα ποσοστά, θα χρειαστεί να ανατρέξουμε στο 53% του συνόλου των ερωτηθέντων, που λέει ότι η χώρα του βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 66% σε ΗΠΑ – Γαλλία φοβάται κοινωνικές ταραχές. «Γενιά με γενιά η πίστη των ανθρώπων στη Δημοκρατία ξεθωριάζει, καθώς οι πολιτικοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθημερινά προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος του Οpen Society Foundation, Μαρκ Μάλοχ Μπράουν, πρώην αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ.
Οσο και αν η έρευνα πάσχει από εγγενή «κατασκευαστικά προβλήματα» (π.χ. κλήθηκαν να απαντήσουν για τη Δημοκρατία πολίτες χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία και η… Σαουδική Αραβία), δεν παύει να ηχεί σαν καμπανάκι για τους απανταχού κυβερνώντες. Της Δύσης πρωτίστως.