Οι αγωγές αυτές ήταν αποτέλεσμα ερευνών που καταδείκνυαν την άμεση σχέση μεταξύ της κοινωνικής δικτύωσης και της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, που ξεκινούσαν από ανησυχητική αύξηση άγχους, αγωνίας, ακόμα και φόβου, για τις αναρτήσεις των άλλων, για την περίπτωση που αφορούσαν τους χρήστες που εμφάνιζαν τα συμπτώματα. Καταγράφηκαν ακόμα και περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, κατάχρησης αλκοόλ και φαρμάκων, μέχρι και απόπειρες αυτοκτονίας νεαρών ανθρώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο διαδικτυακού bullying και όχι μόνο.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Το σίγουρο είναι ότι -μιλώντας για τις συγκεκριμένες ηλικίες- ένα από τα πρώτα και πιο επικίνδυνα φαινόμενα που παρατηρούνται είναι ο ιδιότυπος «συμπεριφορικός εθισμός». Οι έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 84% των εφήβων χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και το 62% τα χρησιμοποιεί καθημερινά. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι περνούν 1 ώρα και 27 λεπτά την ημέρα σκρολάροντας στα social media. Μία παλαιότερη έρευνα του CNN σε 13χρονους και τη σχέση τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ονομασία #Being13, έδειξε ότι ήλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 50 έως 100 φορές την ημέρα. Αυτοί ήταν κατά 37% πολύ περισσότερο σε δύσθυμη κατάσταση (δεν ένιωθαν καλά όταν το έκαναν) σε σχέση με όσους ήλεγχαν τα social μόνο λίγες φορές την ημέρα.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έδειξε και η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, ακόμα και απαγορευτικών, όσον αφορά στη χρήση από ανήλικους, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- κρατών. Δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η οριστική της μορφή. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία της οικογένειας θα είναι αναγκαία. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και θα επιμείνουμε: Μόνο με εκπαίδευση έχουμε ελπίδες…