Άλλωστε, τα πρώτα ρήγματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φάνηκαν με την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας για την προέλευση του κορονοϊού. Την Πέμπτη, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού υιοθέτησε ψήφισμα το οποίο καταδικάζει τη Ρωσία για την υγειονομική κρίση που προκάλεσε με την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, απέρριψε ένα ρωσικό αντι-ψήφισμα, που έθιγε το ίδιο ζήτημα χωρίς πολιτικές αιχμές, ούτε καταλογισμό ευθυνών. Η αρχική πρόταση κατατέθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και άλλων 50 κρατών. Στοχοποιεί μεν τη Ρωσία, αλλά χωρίς να ζητά την αναστολή δικαιώματος ψήφου στον ΠΟΥ, όπως απαιτούσαν κάποια σκληροπυρηνικά μέλη του δυτικού στρατοπέδου.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Εννοείται πως η Κίνα συντάχθηκε με τη ρωσική πλευρά, ενώ και τα δύο ψηφίσματα εξέφραζαν τη «βαθιά ανησυχία τους για την υγειονομική κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και στις χώρες γύρω από αυτήν». Η Ουκρανή πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη κατήγγειλε τη ρωσική εκδοχή ως «διαστροφή της πραγματικότητας» ενώ ο Ρώσος ομόλογός της μίλησε για «πολιτικοποίηση» μιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η μάζα των κρατών του ΠΟΥ επέλεξε να μείνει έξω από αυτή την άγονη διαμάχη. Σε σύνολο 194 μελών ψήφισαν μόνο 100, με τη δυτική πρόταση να επικρατεί με 88 ψήφους υπέρ και 12 κατά. Αυτή η ουδετερότητα μάλλον ευνοεί τη Ρωσία, καθώς οι πιέσεις για επιλογή στρατοπέδου (της «σωστής πλευράς», κατά την τρέχουσα ορολογία) εκπορεύονται κυρίως από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έμπειροι διπλωμάτες χαρακτήρισαν επικίνδυνη την κοντόθωρη τακτική ορισμένων δυτικών κρατών να εξωθούν τη Ρωσία εκτός ΠΟΥ σε μια περίοδο που η διεθνής συνεργασία για πανδημίες, εμβόλια και υγειονομικές κρίσεις είναι πιο αναγκαία από ποτέ.